自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

除非出手打人,否則唔會出聲幫人教仔

公爵府

sambb 發表於 17-10-30 14:43
唔啱玩,唔會再約。
我會堅持我講過既,會收哂玩具, 鎖住仔房, 開套卡通一齊睇算數。
人地父母唔同我教 ...

係,真係唔同教法。

佢玩棋時搗亂,比我嚴厲警告,她都一點也不害怕,仲好不屑咁望住我地⋯⋯ 我想像不到4歲多的小朋友會出現這種表情⋯⋯

我們只能避而不見,至少唔係屋企見⋯⋯

水晶宮

回覆樓主

不會,仔留返比人地父母教。因為好多時吃力不討好,重比人怪你好話佢個寶貝

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

moma1023 發表於 17-10-30 14:03
上星期C6朋友一家來我家玩,他們的小朋友很霸道,沒有禮貌。 我仔仔被搶玩具,他忍了;在公園玩被推撞,他 ...

冇咩好出聲,我會玩埋份,一齊講笑,你唔比返我?我唔會拎d更好玩既玩具出黎啫,大家嘻嘻哈哈就冇事。可能,最最曳果個,係我,我最鍾意整估d曳既小朋友,整到佢地冇得曳,要乖才可以同我玩。

珍珠宮

greenpea 發表於 17-10-30 14:30
首先我一定唔會幫人教仔

9我可能都係惡人樣,所以小朋友通常見到我都唔敢
係, 昨日圖書館有個南亞用廣東話問個中學生, 你有無預約用電腦架, 我而家要用...想退去個0靚仔

0靚仔答:咁你又有無BOOK呀

南亞青年無語, 企定係後面孔下孔下, 好埋好埋想迫人走
但係隔離有個男人, 用個袋霸住個位南亞少年又唔敢開口

有d 人係簡人懦弱恰

伯爵府

回覆樓主

唔會幫人教仔,吃力不討好,學另一位jm講會跟貼啲等佢係我控制範圍內,必要時怒啤佢。仲會用呢個做反面教材等朋友走哂同阿阿仔傾下

大宅

除非自己小朋友會有危險,否則盡量比佢自己處理,我吾可以一直幫佢打發麻煩人

珍珠宮

回覆樓主

父母受番,第時大個做野就知

水晶宮

回覆樓主

不會出聲。人地小朋友等人地父母教!

珍珠宮

1314625 發表於 17-10-30 14:59
不會,仔留返比人地父母教。因為好多時吃力不討好,重比人怪你好話佢個寶貝
...
唔範到我咪小理 , 根本賤精好多時係父母教出黎

我位中學同學, 啊媽係男家叔伯R小便宜, 大左佢細佬R佢,佢出去R同事同學

人家返面,四圍造遙生事,又係個d 老話, 好委屈唔知做錯咩

同佢傾, 佢話係咁架啦, 言下之意, 係對家笨之麻

珍珠宮

回覆樓主

梗係唔出聲,做乜要多事幫人教仔

男爵府

回覆樓主

我唔會幫人教仔

伯爵府

回覆樓主:

除非超熟,否則我唔會幫人教仔,免煩

男爵府

回覆樓主

好熟好熟就會,否則唔會幫人教仔

男爵府

moma1023 發表於 17-10-30 14:03
上星期C6朋友一家來我家玩,他們的小朋友很霸道,沒有禮貌。 我仔仔被搶玩具,他忍了;在公園玩被推撞,他 ...

若果對方對我小朋友沒有禮貌,我會出聲的。若在初期,首先是令對方明白什麼是對或錯,是以和為貴的温和友善態度去處理。但若果仍然不妥兼太過份,我會開始態度嚴肅去處理。通常小朋友見我變臉便會不敢再踩我界綫。

公爵府

回覆樓主:

究竟有幾多個小朋友,她定他??

伯爵府

回覆樓主:

唔好話教,我有次一班媽媽帶小朋友出嚟玩,我見到有個小朋友玩門,我只叫佢唔好玩門,陣間整親,但佢媽媽係 0 反應,跟住可能小朋友知我話佢佢就喊!後嚟我知佢媽媽好話我話佢小朋友,整喊佢。點解我知?因之後又有一次聚會,又係佢小朋友,玩錄影機入帶果個位,係咁將隻手攞入去,我見到又係叫佢唔好,會整親,跟住個小朋友喊,我聽到佢媽同另一個媽咪講,又嚟!遇到呢 d 真係無言!

伯爵府

ricky0223 發表於 17-10-30 14:24
我都有同樣情況,而且很不幸地,個小朋友係我老公姪女,我囝兩歲幾,佢五歲幾,性格十分霸道,爭寵,嫉妒心 ...

我自己呢講,我細佬同我都有小朋友,我家姐冇,若見到小朋友有不當嘅行為,我哋都會當面話佢,等小朋友知道唔啱,咁親我會出聲,我亦唔介意我家姐姐夫,細佬弟婦話我小朋友,話佢哋都係想小朋友好!

不過,若然朋友就真係未必會出聲,因唔知人哋父母點諗!

珍珠宮

2024年龍年勳章

moma1023 發表於 17-10-30 14:54
呢個我肯定⋯⋯

我仔貼在牆上的poster佢好珍如拱壁㗎,貼左上牆一年多日日睇,一個角落頭都冇爛過,現在 ...
睇見都火, 佢父母唔教, 你開聲都無補於事, 盏大家朋友都反面.

我朋友個仔又係百厭到死~上親來我屋企就係梳化狂跳, 我仔勸佢唔好跳, 連佢家姐都話佢, 佢個仔就繼續跳~佢父母無出聲...比玩具車佢玩, 居然攞來掟, 我幾驚掟爛電視, 玻璃櫃點開口叫佢父母賠...

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

梗係唔出聲

首頁

尾頁

跳至