在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

要求high dip. 做receiption。人工又低。真係幾難請人。如話請秘書助理。又會唔會鍾意開下門聽電話?

男爵府

畀面勳章

CorrineNg 發表於 17-11-7 15:02
要求high dip. 做receiption。人工又低。真係幾難請人。如話請秘書助理。又會唔會鍾意開下門聽電話?
...

不過都已經cfm 咗 最後 3 位, second in 埋老細就簽約下周一正式上班

複式洋房

我以前都有後生女同事係染髮化濃妝、大眼仔、花花頭飾迷你裙
不過佢做嘢好有交帶同好有效率,肯努力學英文會話
啲客都好鍾意佢(舊公司多數外國客),
一出lift見到reception係佢就知無去錯地址 LOL

可能相處落會發現你新請嘅同事好多優點呢
嗨!大家好!

男爵府

畀面勳章

chloebird 發表於 17-11-8 13:25
我以前都有後生女同事係染髮化濃妝、大眼仔、花花頭飾迷你裙
不過佢做嘢好有交帶同好有效率,肯努力學英文 ...

當日都有D cosplay 拿埋鐵盒仔扮成卡通女主角入嚟In ,我上司看佢準備入嚟即時賣低我自己行咗去,吩咐我自己in 完就Bye 佢算,個女仔係澳洲讀完電子工程師畢業回港已經四年都冇人聘請所以考慮試下做reception啱唔啱自己囉!

大宅

Sorry, 我覺得薪金過低
我朋友只得中五, 但有多年接待員經驗,佢都有萬四蚊一個月

萬零蚊想請HD, 中英文流利及有經驗真是唔make sense

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

講真,要求同人工不乎喎。
要high dip,要流利英文普通話。
有咁條件同學歷都黎見,肯定有D古怪。可能係見工多數冇人請既人。
你話公司肯比12k,就直接寫12k。
10.5k至12k。人地只會覺得你會比10.5k。淨低果千幾係勤工獎或者試用期後加既。先會咁寫。

男爵府

畀面勳章

seaman1982 發表於 17-11-10 21:12
有咁條件同學歷都黎見,肯定有D古怪。可能係見 ...

當日我上司就係睇到人地咁登,佢又學人咁登咋!
咁一些公司咪一樣開價9K 至萬三,對方咪更加注定請不到人返工囉?

水晶宮

回覆樓主

但要留意返,這間公司只要求略懂中,英文,同沒有要求工作經驗。同埋這間公司都將貨就價,會對應徵者的要求同期望相應調底

男爵府

請文員就話唔化妝啫,你又要人地做接待,平時出面做接待既,化妝就梗架啦,好似係你地混淆左咋?

侯爵府

樓下看更月薪$13 000

男爵府

畀面勳章

tom_s18 發表於 17-11-16 17:42
樓下看更月薪$13 000

sorry, 笑咗

男爵府

畀面勳章

seaman1982 發表於 17-11-10 21:12
有咁條件同學歷都黎見,肯定有D古怪。可能係見 ...

seaman: 你所指邊類人係先得工很耐都冇人請既,大概會係邊類人居多呢?
我目前淨諗到嗰D係被前僱主炒走嗰類走難有人請囉

男爵府

畀面勳章

米巴太太 發表於 17-11-16 08:58
請文員就話唔化妝啫,你又要人地做接待,平時出面做接待既,化妝就梗架啦,好似係你地混淆左咋?
...

最大鑊係嗰d張自己把頭髮染到淡米黃色,畫勁粗上下眼線,戴特大眼仔,著短裙黑粗魚網絲襪嗰D,
上司吩咐這類98後無法接受,next

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

貓貓6299 發表於 17-11-16 20:51
seaman: 你所指邊類人係先得工很耐都冇人請既,大概會係邊類人居多呢?
我目前淨諗到嗰D係被前僱主炒走嗰 ...

外型打扮固怪。
談吐有問題。
問非所答。
轉工太快太密。
仲有一樣,係人緣,有D人係講唔出有咩問題,但就冇呢個運,見到梗係唔想請佢。

男爵府

貓貓6299 發表於 17-11-16 20:56
最大鑊係嗰d張自己把頭髮染到淡米黃色,畫勁粗上下眼線,戴特大眼仔,著短裙黑粗魚網絲襪嗰D,
上司吩咐這 ...

咁呢啲就唔係叫化妝,叫奇妝啦!

男爵府

畀面勳章

seaman1982 發表於 17-11-16 21:03
外型打扮固怪。
談吐有問題。
問非所答。

轉工太密CV 都可看到,我都有聽公司HR 前輩說有些已做文職超過25年,自稱每分鐘 中文打60個,英文 90 字,同事認為應該冇死就當場叫埋該公司法律部門阿頭入嚟cfm 俾offer約對方返工,點知一返工每份鐘中文計埋錯漏字只得10字,英文得25字,咁我想問seaman 你贊唔贊成見工時任何文職位都要考埋打字速度呢?

首頁

尾頁

跳至