自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我好明白你。
我今年有個長輩走了,佢兩個超級教徒女兒,完全唔理佢生前意願,又唔聽醫生講,自己話主決定左,長輩生前交帶好身後事點做,遺產點分配,佢哋完全唔聽,只係乜都話主決定左

最過份係佢地最後一口氣,又係一班教會人pray ...屋企人都見唔到

Funeral 又無跟個長輩意願,宜家其他人都有講好唔尊重,但佢話人地唔係教徒唔尊重主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

呢個教出名係咁㗎喎!你要發火鬧佢地至識收手,不過聽日會繼續出現煩你地!

宗教多數係導人向善,但呢班教徒攪到變左質,令人好反感!

男爵府

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

我之前都講過“呢碗飯唔啱我食點解要迫我地食”

你爸爸都同你地講左唔想再見果班人 點解仲要懶好人比佢地再去煩你爸爸啊? 比我會唔比面同佢地講唔好再黎 因為成家人包括你爸爸都唔歡迎同唔想再見佢地

大宅

回覆樓主

莫講話教徒,想當年我試過俾個牧師當眾話唔信教嘅人唔係正常人,原本我由細到大都返教會學校,有時都會祈禱,但自此好反感。真係多得呢班倒米怪唔少

子爵府

回覆樓主:

係依個時候我係唔讓,你多次讓步俾佢地亂嚟其實你都有問題,誰是家屬?你係,你妹係,你家姐係,但嗰班人唔係,更何況你爸已講咗好煩,你都都唔保護佢由得俾人滋擾,其實你地係縱容,應該一早表明立場,你妹唔聽但你地可同一見到就請佢地走,唔肯走就搵姑娘,家屬請人走誰可面皮厚???

禁止訪問

公爵府

Ashleycorina 發表於 17-11-12 14:37
我好明白你。
我今年有個長輩走了,佢兩個超級教徒女兒,完全唔理佢生前意願,又唔聽醫生講,自己話主決定 ...

痴X。點可以有D咁既事發生?佢哋以為自己大晒?

公爵府

yatmanchris 發表於 17-11-12 14:43
你爸爸都同你地講左唔想再見果班人 點解仲要懶好人比佢地再去煩你爸爸啊? 比我會唔比面同佢地講唔好再黎 ...

同意。根本已經唔需要同佢哋客氣。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

ccaa 發表於 17-11-12 14:25
就係唔想無咗個妹呀,我地大家都心知宗教會影響我地既關係,所以我地既相處從來都唔提宗教,我地關係都好 ...

咁我都可以理解。但另一方面,要爸爸咁忍受佢地,也真的有點可憐吧!可以同妹妹傾吓爸爸需要多點休息,限制嚟嘅次數同人數嗎?

我老公那邊都曾出現類似情況,有其中一個sibling信宗教,連屋企按傳統拜山一類都接受唔到。結果是信宗教的sibling曾有十幾年幾乎與其他屋企人無來往。後來當父母都走哂,佢態度開始開放少少,就多返少少來往。

男爵府

草莓熊本熊 發表於 17-11-12 14:46
係依個時候我係唔讓,你多次讓步俾佢地亂嚟其實你都有問題,誰是家屬?你係,你妹係,你家姐係,但嗰班人唔係,更 ...

我都明白,你都鬧得我地啱,我地祗係唔想係呢個時候都仲要嘈,我妹自己帶人上嚟,我地又做唔到趕佢地走,其實我爸次次入醫院佢都有咁做,會趁我地未去到醫院前佢地就去到,連我爸都無出聲同我地講,係因為驚我地鬧交,佢唔想呀,佢地祈禱時我爸蓋埋眼唔睇佢地,有佢地up,祗係我地唔出聲佢地就愈過份,今次我妹出咗聲鬧,唔知教徒妹會唔會收斂啲啦
豈能盡如人意,但求無愧於心......

用戶要求終止服務

回覆樓主:

梗係跟爸爸意願唔比教徒入,唔需要客氣,必要時報埋警都仲得,比我會出手好耐了,點解要老人家咁比人打擾?
如果咁樣會冇左個妹都冇辨法,我一定揀我老豆而且教徒會寬恕人架嘛

利申:由細到大教會學校,小學一聽5餅2魚同分開紅海已唔明個logic, 我老豆要做野等月尾出糧亞媽先有錢買餸架

珍珠宮

王國教室勳章

piv 發表於 17-11-12 14:47
痴X。點可以有D咁既事發生?佢哋以為自己大晒?

其實個個都好嬲,咁佢地話佢地係佢地個女,話佢地係為個媽媽好真係救命超級討厭。

大宅

回覆樓主

最緊要趁阿爸仲淸醒時,叫律師在兩個醫生見證下整平安紙,寫明財產同funeral 要點安排.

吾好同d垃圾教徒客氣. 吾想冇左個妹?吾到你想定吾想...係佢自己選擇離棄親情。

子爵府

ccaa 發表於 17-11-12 15:00
我都明白,你都鬧得我地啱,我地祗係唔想係呢個時候都仲要嘈,我妹自己帶人上嚟,我地又做唔到趕佢地走, ...

依d妹講真,一定唔會醒,加上你地初時無趕佢地走,佢地更加多歪理一直糾纏落去
你預咗最後唔好彩有白事,所帶來問題
萬千緊記,唔好因為怕鬧交而退步俾人無喇喇洗禮

子爵府

回覆樓主:

祝你爸爸健康

子爵府

Wingwingm 發表於 17-11-12 15:01
梗係跟爸爸意願唔比教徒入,唔需要客氣,必要時報埋警都仲得,比我會出手好耐了,點解要老人家咁比人打擾? ...

教徒唔會寬恕魔鬼,唔係教徒就係魔鬼 聽唔少教徒講過

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

我之前都講過“呢碗飯唔啱我食點解要迫我地食”

樓主,呢啲情況我屋企發生咗兩次,係我公公婆婆。但兄弟姊妹9比1,最後係道教儀式。

揾一日約齊人揾埋醫生做証,拍條片問你爸爸將來想做咩儀式,大家都唔準出聲,爸爸自己講出意願。咁就無爭拗啦。

嗰班39547嘅人,請佢哋離開啦,你爸講明唔想見呢班人,就請走佢哋

男爵府

Ashleycorina 發表於 17-11-12 15:01
其實個個都好嬲,咁佢地話佢地係佢地個女,話佢地係為個媽媽好真係救命:igive ...

唉,佢地真係好討厭,一啲都唔尊重人
豈能盡如人意,但求無愧於心......

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 17-11-12 14:37
我好明白你。
我今年有個長輩走了,佢兩個超級教徒女兒,完全唔理佢生前意願,又唔聽醫生講,自己話主決定 ...

神經病先人意願都唔尊重,不孝

大宅

Jumboshrimp 發表於 17-11-12 14:15
我都係教徒。我只想說對你的情況很同情。太多教徒在不適當嘅時候做佢哋認為對的事。

佢哋忽略咗對人最基本 ...

真心覺得你講得很中肯,因為樓主既情況,我經歷過,親人彌留之時,成班人圍住張床祈禱又成,我感激你地為我親人祈禱,但我同家人更想係呢個時間多d陪住親人,唉!

首頁
12345...13

尾頁

跳至