自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

huiwo太太 發表於 17-11-18 18:57
食飯聽到傍邊有位女士呻成日被人誤會叫'阿婆', 坐地鐵又有人讓座。言語間唔認老,仲透露自己先剛60歲,似乎 ...

我反而想問樓主,你覺得那位女仕似吾似婆婆先? 佢話自己六十,但外型實際似幾多歲?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我真係抱孫之時

琥珀宮

回覆樓主:

係個樣問題吧

象牙宮

食飯聽到傍邊有位女士呻成日被人誤會叫'阿婆', 坐地鐵又有人讓座。言語間唔認老,仲透露自己先剛60歲,似乎 ...

2元車資, 就有資格做阿婆。長者。
我唔介意 60被人叫亞婆。
人家好命, 25歲生仔, 子/女 25歲生BB, 60做亞婆。 被人叫亞婆合情合理。

滿头白發, 又用手扙, .... 有可能被人誤。

tom_s18    發表於 17-11-18 22:09

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 yomin0718 的帖子

女人就係好驚比人話老,我48歲拖孫,真係做左婆婆呀,果年開始我就成日同人講,叫我婆婆啦....D人唔知你幾歲架,聽到叫婆婆,人人都話:嘩...婆婆好後生呀.....幾開心呀.
起碼4.50歲仲要人叫你做小姐,姐姐.但背後比人話幾十歲仲叫姐姐.....咁唔會開心呀.

tom_s18    發表於 17-11-18 22:10
<br><br>

男爵府

回覆樓主:

我阿媽60歲都未被人叫過婆婆,但我d仔女會叫

用戶要求終止服務

回覆樓主

其實都係睇個樣婆唔婆去決定。。。。。

伯爵府

回覆樓主:

今日有單交通意外嘅新聞寫:一名62歲老婦……

我即時諗:吓?老婦?

現今世代,60歲真係唔算阿婆囉。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

整體來說

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

puppydingo 發表於 17-11-18 19:53
我呀媽60就迫d小朋友叫佢婆婆。但我呀媽個樣似50。
而家佢真係做左呀婆,佢勁開心。開口埋口,就話我係婆婆 ...

同我媽一樣,仲答返人地,乖孫乖孫

男爵府

chinatea 發表於 17-11-18 20:20
回覆 yomin0718 的帖子

女人就係好驚比人話老,我48歲拖孫,真係做左婆婆呀,果年開始我就成日同人講,叫我婆 ...

同意呀,我第日都想人話我係後生婆婆

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

chinatea 發表於 17-11-18 19:35
我好鍾意比人叫婆婆架,早幾日去反嘔城買架單車比個孫,等緊架車時,個店員話:婆婆架單車攪掂啦....好鬼鍾意佢 ...

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

我阿媽50幾歲,但有個街坊叫佢孫要叫我阿媽婆婆

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HoshiSora 發表於 17-11-18 19:45
陌生人喺街上面碰面,點會知道對方真實年齡?
其實好視乎一個人的外觀如何吧⋯⋯
...

侯爵府

回覆樓主:

無所謂啦,都係一句

伯爵府

HoshiSora 發表於 17-11-18 19:45
陌生人喺街上面碰面,點會知道對方真實年齡?
其實好視乎一個人的外觀如何吧⋯⋯
...

珍珠宮

而家六十好後生咋,除非滿頭白髮面容滄桑

子爵府

我阿媽46歲就做婆婆;但我自己覺得如果個樣生得老,咁人哋叫婆婆都無可厚非!

子爵府

bik1229 發表於 17-11-18 19:16
80。

世衛出左指引,80以上先係老人家。

哈哈,79歲都唔好叫我做阿婆

子爵府

sarali 發表於 17-11-18 22:54
而家六十好後生咋,除非滿頭白髮面容滄桑

咁佢又真係有白髮。

首頁

尾頁

跳至