醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

MM2005 發表於 17-11-27 02:20
住私楼都可以去公屋的老人中心啊
無可能行到去!

我樓下老人家,85/90/92歲也有。好堅!(老實,我住過5 個地方,我沒見過附近有老人中心的)!

其實,行得走得,不用去老人中心也大把事做。

行動不便。只可去樓下坐。只有屋邨,才有那麼多資源。(起碼,找社工也近d)。

========
對呀!我爸什麼也沒申請的。暫時還ok, 我不想用福利的錢。留給有需要的人吧。
最主要,傷殘金,每兩年又要去"乞"一次。我媽那時,拿了2 次後,也沒續了。好煩。 半額/全額,個個醫生也不同批法。其實,事實擺在眼前(我媽沒有了腳),問問問。我估我爸只有半額(但他明明失去自理能力嗎!)。我廢事激氣。

我媽第一次,是fail(沒了一只腳,不符合傷殘的定義,吹賬!)。第二次,只有半額(沒了兩只腳),還說有可能不獲續期,因她用義肢活動得好好。我朋友家人,糖尿病,也有半額傷殘(看醫生時,扮死扮傷殘!

精神問題/ cancer , 可以每兩年看看。身體永久的傷殘,兩年後會好的嗎?
總之,我對這個福利極之反感。不到最後一步,我不想去"乞"(我覺得得爸應是全額傷殘的!)。(當年,我跟媽媽的醫生吵架的,第一次半額傷殘,是"乞"回來的!我真的很反感)。

=======
照顧者的福利,反而可考慮下(不過,我連社工檔案也沒有)。 幾時有得申請,話我知。

侯爵府

pylau 發表於 17-11-27 01:30
睇完好心酸,有共鳴..
那位80歲婆婆好堅,可以獨力照顧老伴真的不易..
佢講到經常食食下飯訓左個碗掉落地, ...
恭喜妳。開始打理下自己的身體。

那燉湯,好好呀!

========
每天燉一盎,好好補下。但材料不用放太多!幾片肉及瓜,好ok了!久不久,用竹絲雞。湯可加南棗,補血又好味。

加合桃,補腦。加元肉/茯神,寧神的!(妳兩母女也需要)。

======
不過,我時時也說,妳媽面色好好,又時時笑,妳照顧得好好!

可惜,妳沒有照顧自己。 請加油!哈哈!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 17-11-27 00:38
我爸,除了拿生果金,什麼也沒有了。幾經困難找到個社工(找了幾次,也找錯負責範圍),交了Id, 又失蹤了。 ...

我爸媽住私樓。但佢唔願意去老人中心。有街坊叫去好多次。區議員活動亦冇參與。好彩佢哋尚算可以。我奶奶就差得多。老人中心幫佢排院舍。(其實拖咗段時間。屋企人成日諗住照顧到。跟本照顧上有問題就成日話照顧到。家人又成日互相同對奶奶吵鬧。唔肯排院舍。院舍冇3年都冇聲氣。)早兩年要9個月左右先排到入日間中心。用咗服務1年。近幾個月身體狀況差到入院後醫生話出唔到院。而家等寧養。我奶奶身型大。。45腰而家仲加埋腹水同行唔到。
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

pylau 發表於 17-11-27 01:24
好像要全職照顧者先有..,不過我之前都無攪,問呢個政府攞資源慘過乜咁.

之前我哋都考慮過,但真係唔多。老爺同奶奶綜援,奶奶都有少量社區支援費。當然亦唔多。

我女2001年1月8日QE出世  

大宅

hker 發表於 17-11-27 03:06
無可能行到去!

我樓下老人家,85/90/92歲也有。好堅!(老實,我住過5 個地方,我沒見過附近有老人中心的 ...
你講得好啱真係好似乞咁...所以未到山窮水盡都係算喇... :(
---------------

你見我咁烏wear 都知我無暇自理啦.......=p

都係諗住隔日燉比我媽/姐姐 (等佢唔駛返中心時lunch 飲,我媽唔適合夜晚飲湯),我唔駛補,只需要sleep 和減肥........:(

不過阿姐可能會嫌煩,比咁x 多野佢洗.....................

侯爵府

pylau 發表於 17-11-27 09:22
你講得好啱真係好似乞咁...所以未到山窮水盡都係算喇... :(
---------------
我媽第一個醫生,不批她傷殘的。我破口大罵!(鬼咩,我媽老實,說生活上沒有問題,用儀肢,樣樣也能自理。反而,見醫生扮曬死,精神病很多也很易批出傷殘津貼的; 見完醫生,生龍活虎)。

第二個醫生,什麼也不用說,即批我媽半額。(我媽也沒炸死!)

我真的不知準則在那兒?戲夠好?

==========
老人傷殘金,可能手鬆d ? 我不知。但我經驗太太太差。我很討厭去"乞"。還要看他們面色,施捨一樣!

======
得啦!妳菲姐好快回家eat banana. 什麼也不用做。她這樣懶格(又什麼也不懂做),就算找到傭主,一定被炒!我姐姐一直在"少林寺"練功。就算我不要她,她大把本錢!別人要試工,也絕無問題。

在老人家市場,印姐永遠搶手好多!識講,講煮,講做。(但妳很傻,請巳升仙的old seafood惡過鬼; 而且,妳無時間管,只會助長她們"成精") 。

一分耕耘,一分收鑊。 (妳不要再說我姐姐好,個個看相,也說妳新姐姐好過我那個

======

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

無可能行到去!

我樓下老人家,85/90/92歲也有。好堅!(老實,我住過5 個地方,我沒見過附近有老人中心的 ...

講咁耐都未攪到你爸入社署,咁照顧者應該無你份掛,
我見社署比信我的

翡翠宮

無可能行到去!

我見大把行得走得又食得都去老人中心玩,
其實有的中心大一d,設備會多d,
我上月好奇去我就近的中心參觀下,有電視區,玩牌區,大張全身按摩椅有兩張,我都好想試,街坊話$20玩十次每次15分鐘,抵到呢!
又有少量報紙,雜誌,有電腦,有wifi區,

翡翠宮

無可能行到去!

對啊,你爸應該取高額傷殘

複式洋房

親子王國15週年勳章

大宅

回覆樓主

多謝介紹
睇返先

別墅

回覆樓主:

多謝介紹

別墅

睇完淚奔!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

謝謝分享。

伯爵府

回覆樓主:

我家有個腦退化62❨88歲❩ , 99❨80歲❩照顧他,我們只在旁幫忙,電視播出後,62不肯出門去日街託管中心,還打99,情急下求救社工找暫託老人院,但不同住子女極力反對。
三隻腳老人照顧腦退化真係非常吃力,但事後62 因上車撞頭入院三周被醫院綁住,腦部沒有問題但仍要觀察,明明懂上廁所又要穿尿片,家人在仍不可落地,連自己食飯能力也消失,好像一個重病卧床病人,出院後又一齊如常,暫時還比以前精靈,在陌生環境可以出咁大變化。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以有健康的身體好重要, 即使年紀大了, 還可以自己走動, 病了就只有辛苦

翡翠宮

AC117 發表於 17-12-27 08:34
我家有個腦退化62❨88歲❩ , 99❨80歲❩照顧他,我們只在旁幫忙,電視播出後,62不肯出門去日街託管中心, ...

吓,你62睇了個集電視講腦退化點解變了這樣?

伯爵府

MM2005 發表於 17-12-27 11:36
吓,你62睇了個集電視講腦退化點解變了這樣?

不是,他一直有腦退化症,有時唔正常時,好亂麵條會話炸蛋,半夜見到電視備用燈會淋水救火,還有時燥狂,在醫院陌生地方更甚,醫護人員未處理已怕他打佢。
我只是想講,電視講有時這些情況老伴或工人未必可處理,何況我們上班只有62同99,他去老人中心是比99休息,有時講行路,62還會比他好。

伯爵府

hker 發表於 17-11-27 00:38
我爸,除了拿生果金,什麼也沒有了。幾經困難找到個社工(找了幾次,也找錯負責範圍),交了Id, 又失蹤了。 ...

我62一直有腦退化,突然重病嚴重左,在緊院社工協助康復後拎長者生活津貼2,565,及後申請政府日間暫託,初期只有一個星期一天,後黎5 天,再排到有車接送,如果唔係我99隻腳好痛每天要帶他去中心好吃力,8點才開又不能上班前帶他回去,在中心對他健康也好,姑娘有愛心。
津貼可用黎交中心費用,約千多元一個月

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝分享

首頁

尾頁

跳至