自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你話愛, 只係你唔想分手啫.

long d 已經係咁, 第日同居或結婚點算? 你地算見得密, 佢住邊度?

男爵府

回覆樓主

呢啲唔係愛,只係你唔面對現實,呢啲只係精神上互相依賴

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大富翁 發表於 17-12-4 10:40
yes, 好表面。好似大家共同話題唔多。好悶咁

但又唔係唔愛對方,似結婚超多年個d 夫妻,生活有佢,傾計內 ...
我同我ex果陣都係咁, 但我唔覺得自己係愛佢 (我知佢愛我, 你講既感覺我係單方面對佢有, 同佢傾佢話完全冇呢D感覺).
好似水咁, 好平淡, 好雞肋, 感覺佢似成為左家人咁, 但唔似情侶, 拍拖好悶, 每次做既野都一樣, 行街食飯, 好累, 唔覺得出黎係開心, 寧願想自己係屋企休息下hea下...

果陣我有反思過, 人地結婚超多年可能係咁, 但我同佢只拍拖幾年...幾年已經淡到似人地結婚超多年?? 咁我之後幾十年點???

講真過左熱戀期, 話題一定冇以前咁多咁新, 但問題係你會唔會有一種可有可無既感覺...
或者你想像下, 以後你幾十年對住呢個人, 你想唔想? 你甘心嗎?

子爵府

你應該係習慣有個人係度, 而唔係好愛對方。分清楚個感覺先~

寶石宮

2023年兔年勳章

大富翁 發表於 17-12-4 10:11
我同男友都覺得呢段感情好平淡。
我地好似冇共同語言,我的興趣佢唔喜歡,佢的興趣我又唔喜歡。
總覺得心靈 ...

價值觀 對事物看法一致嗎?

子爵府

Poyau 發表於 17-12-4 10:53
價值觀 對事物看法一致嗎?

一致,人生目標都一致

珍珠宮

大富翁 發表於 17-12-4 10:11
我同男友都覺得呢段感情好平淡。
我地好似冇共同語言,我的興趣佢唔喜歡,佢的興趣我又唔喜歡。
總覺得心靈 ...

你係咪怕分左就揾唔翻?坦白講,好多人因為年紀問題唔敢再賭一鋪,甘就一世!
不過話分兩頭,靈魂伴侶唔係你要揾就揾到,就算揾到,生活日常都要磨合到!所以後生真係唔好浪費時間,唔得就快手斷左佢,仲有機會找到個!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我同我老公都係無一樣興趣相近,我好動,佢好靜, 我多言,佢可以一粒聲都無, 但我哋由拍拖到宜家已經20年, 我哋無可能分分秒秒都有嘢講, 但你要心靈上溝通到, 首先要肯溝通!

我估你意思係要大家心靈上溝通, 但呢樣嘢, 係要經過好長時間先做到, 想當初我同我老公 (當時男朋友) 時常嗌交, 嗌到個個都認為我哋唔會行到落去, 但我哋好明白, 唔會輕易話分手, 嗌交唔係問題, 最重要係要知道問題係邊, 一齊去解決!

我哋每次都會賽後檢討, 講返點解會嗌交, 大家嘅觀點係邊, 再磨合. 係唔易㗎, 要2方面都有心維系先得, 如果唔係, 是但一方話, 咁麻煩,不如算啦, 就出事㗎啦!

祝你雨過天清
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

大富翁 發表於 17-12-4 10:46
會唔會先解決左,異地呢個問題會好d ?其實只要大家有心,我真心想行落去
...

即係而家仲Long D緊?咁點樣1~2星期見1次?咪成日要飛黎飛去?

同你分享多少少,我同c6由拍拖到結左婚差唔多10年,都係平淡如水,無乜激情,我地好少慶祝d節日,只會係生日同結婚紀念日去食餐飯,我地係屋企都好少講野,因為2個都比較靜,但係我反而覺得呢種感覺好舒服,太chi身既反而會有壓力,而且確定我地係互相愛對方。

所以2個人既相處唔需要同其他人比較,只要搵到一個適合你地既相處模式就ok

用戶要求終止服務

大富翁 發表於 17-12-4 10:45
真係夾唔到嗎?有愛但不是靈魂伴侶

。。。。如果係soulmate的話,你一定都會好愛佢,既似朋友又似情人,好sweet既感覺

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我諗樓主你要好好整理一下自己既思緒
明明開頭post 1 形容得唔似有愛的感覺,可有可無,只是拍開呢個人就懶得再找尋第二個罷了
但有人話不如分手,你突然補充大家係有愛亦會掛住
其實是很矛盾的
你慢慢想一想
有想和他一起組織家庭嗎?他有求過婚嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

大富翁 發表於 17-12-4 10:54
一致,人生目標都一致

價值觀人生目標一致比共同興趣重要
興趣可培養 價值觀難改

故事平淡但當中有您已經生夠...

子爵府

ting11741181 發表於 17-12-4 10:59
即係而家仲Long D緊?咁點樣1~2星期見1次?咪成日要飛黎飛去?

同你分享多少少,我同c6由拍拖到結左婚差 ...

佢係內地我係香港,所以其實又唔算超級遠。

我明白,但依加我個心好亂。我地都平淡如水。如果我係佢身邊,呢種感覺好舒服,但我唔係佢身邊,我就會亂,又會成日覺得好似可有可無。但自問。我係愛佢的,我地計劃過將來。目標完全一致。

所以我好迷茫

子爵府

oni2 發表於 17-12-4 11:00
我諗樓主你要好好整理一下自己既思緒
明明開頭post 1 形容得唔似有愛的感覺,可有可無,只是拍開呢個人就懶 ...

有想過。我地有傾過。將來結婚生小朋友。

但有時睇到其他人講當你好愛呢個男人。你會好想同佢生bb 好想結婚。
我覺得呢個感覺我唔係好愛對方,而係大家都認定左,就係咁行落去。
十分平淡。沒有任何激情

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

大富翁 發表於 17-12-4 11:05
佢係內地我係香港,所以其實又唔算超級遠。

我明白,但依加我個心好亂。我地都平淡如水。如果我係佢身邊 ...

咁其實你地會唔會係太少見,所以先會有呢種感覺?不如考慮下你同bf都拎個大假,去個旅行,睇下會唔會好d?

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實內地同香港已經係好近,起碼冇時差,呢個年代要見都可以時常facetime或Skype,我十幾年前同老公Long D係差14個鐘時差,佢又早瞓早起身,我就好夜至放工,每日係靠通果幾個email同一兩個星期一兩次嘅長途電話,當時係每日回味電話中嘅說話,見面時種種點滴,可能我比較獨立慣,所以老公/當時男友唔喺身邊我又冇咩問題,主要係我生活圈子好規律,定時去上堂去打波,得閒同朋友睇戲行街,我地都試過一次出問題,源於誤會,越描越黑,越搞越大鑊,直情去到講分手,最後係我讓一步先,反正當時我都要移民過去,之後就好快結婚生仔,已經係就第13年。

我同老公嘅價值觀人生觀係好一致,興趣反而唔係好同,佢粗枝大葉鍾意運動,我係鍾意好細緻嘅藝術嘢,但大家一齊有說不完嘅話題,主要係大家有種好想了解對方,好想知道佢嘅歷史,好想參與佢嘅現在同未來,佢有冇屋有冇車搵幾多錢有冇積蓄全部次要,反而我老公好積極同我傾結婚生仔嘅嘢,佢話好想娶我返去日日對住我,我又成日想有咩老公鍾意食嘅煮俾佢食。。。。個個人所感所求都唔同,但你同男友有類似感覺嗎?

婚後生活可以話平淡,又可以話不平淡,睇你地兩個人架咋,我覺得兩個人最緊要坦白,你有咁嘅感覺,有冇同男友講?大家坐低傾吓,或者只係誤會,如果帶住心結就算結咗婚,始終都係有一條刺,不拔不快。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

回覆樓主:

Long d 感情 變淡易過變濃。唔好話只是拖友 就算結了婚夫妻 要維繋情不變 少D功夫都好容易出事。唔好話分隔大陸與香港,就算港島與新界都是有一定距離。若大家仲有愛仲會計劃將來,還是早一點近距離生活,起碼「我今天不舒服 可否陪我看醫生」「下大雨了 我來接你放工」這些共同話題 維繫感情嘅細節,是很需要一個共同空間的

男爵府

大富翁 發表於 17-12-4 10:31
因為我地仲想一齊,會掛住對方。但就係心靈上好遠咁

因為你地長時間習慣咗有對方,我唔敢話佢系咪你Mr. Right,每個人遇上任何事都有迷惘一刻,希望你睇多d相關書,睇咁多姐妹留言會有一絲搵到答案的源頭,我之前猶豫我仔要唔要做超大b遲一年讀書,識我仔既全部都話佢唔洗讀多年,後來我又睇書又聽細b媽意見又聽教育界人士意見,最後都決定讀多年,同我一開始想法一樣,
決定後最緊要唔好後悔
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

樓主,我記得你上個月係情感區開POST說你男朋友已經有小三,和你沒有SEX LIFE, 不是嗎?

首頁

尾頁

跳至