自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

睇完真係以為返左去古代

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2023年兔年勳章

Minor 發表於 17-12-12 13:48
https://www.facebook.com/4motherfather/posts/167364443870306

大宅

回覆樓主:

古代人

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

大宅

2018復活節勳章

咩年代

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

同佢講乜你鄉下興埋啲咁逆天既嘢㗎

侯爵府

回覆樓主:

可憐!
一定有精神病,妄想到甘都講得出
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

佢最難頂嘅地方係覺得自己好講道理

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我諗件事發生係我身上,我應該唔會嬲,我講真。。呢個係奶奶,又唔係自己老媽,就算係我老媽,我唔比,其他人又奈我唔何。。明知個奶奶極品,我做得出以後唔聯絡都仲得,佢發儍我唔會陪佢癲。。

侯爵府

c.vieri 發表於 17-12-12 14:26
睇完真係以為返左去古代

古代都冇甘樣的習俗!

係d 呃神騙鬼風水道士騙財,無知先信!

以前俾仔女其他人,係明碼實價買賣,女仔用作 童養媳 或 鬼新娘,男仔就用來做"短命種" (幫親兒做擋煞金魚既作用)。都係d唔好野黎!

個99
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

古代同幾十年前的鄉下地方的確有呢回事。某程度上係保障無法生育的夫妻 (宗法制度下的財產繼承權,有人擔幡買水,元配夫人不至於被休),而且以前D人生好多個,自己未必養得起,由無子女的一方幫手養都係解決方法。所以係「特定的歷史背景和社會制度下」出現左呢回事。

不過........依家咩年代呀?仲要係香港! 而且大伯夫婦都未必想咁啦,個99真係枉作小人兼且食古不化!

男爵府

回覆樓主:

簡直笑話一質。
俾我會攪大佢, 成家人開飯攞出黎講 。 睇怕係99一廂情願, 大嫂自己唔生點會接受過契。
99目的係要當事人生多個仔啫, 因生完兩個,通常都會收工。

男爵府

回覆樓主

即刻打俾C6, 喊住話有人搶你個囡,再打俾大伯問佢知唔知99想咁,事後話自己產後憂鬱,將99搶B事件公告天下

珍珠宮

Huuu 發表於 17-12-12 14:58
古代都冇甘樣的習俗!

係d 呃神騙鬼風水道士騙財,無知先信!

確有這樣的習俗,無子者由同姓宗親過繼兒子,該兒子過繼後與親生父母再無關係,而被視為過繼者的兒子,可享有財產繼承權。

(我62、伯父都係過繼過來的.....)

不過今時今日係香港仲玩呢套,個99真係唔化

珍珠宮

Minor 發表於 17-12-12 13:48
https://www.facebook.com/4motherfather/posts/167364443870306

痴線!惡毒!搶人骨肉!

啲99,毒起上來,真係各式各樣,層出不窮!

男爵府

回覆樓主:

痴根,叫奶奶自己生飽佢
如果係我以後唔洗再見,亦唔會俾我d仔女再見佢
見親即報警,奶奶基本係有動機去拐帶

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

男爵府

開心吸收勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

回覆樓主

你叫阿奶奶自己生多個比左個大仔做仔

首頁
12345...7

尾頁

跳至