婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Evildada 發表於 17-12-20 23:19
最好問清楚銀行
其實問題係你bf度,佢唔肯的話,根本佢父母都冇附㗎
...

我男友兩邊唔想得失,但我可以狠心d,雖然5年感情,但真係過界嘅話,立刻斬欖止蝕當然,話雖如此,我緊係唔想分手啦

大宅

回覆樓主

如果層舊樓已供完,可不可以賣咗之後買返價錢相近嘅樓?樓換樓咁你男朋友咪唔駛幫手供?

翡翠宮

畀面勳章

可樂餅 發表於 17-12-20 23:24
其實舊樓已經係新界聽佢地口吻係想換村屋,至少三房,睇黎係想一世同住
...
應該呢個先係主要原因,風水之說不過係藉口
要表態的是你,但當然你亦要預左答案不似預期
日日是好日

大宅

可樂餅 發表於 17-12-20 23:26
我男友兩邊唔想得失,但我可以狠心d,雖然5年感情,但真係過界嘅話,立刻斬欖止蝕當然,話雖如此, ...

一定要企硬,當年我仲未同c6結婚,佢爸爸過咗身,跟住佢呀媽即刻開聲話冇人陪自己,明示c6同佢一齊住,我即刻同c6講清楚,話冇可能一齊住,如果佢選佢呀媽,我地不如早啲分手,我會祝福佢,如果佢選我,就即刻同我買樓,講清楚比佢呀媽聽 ,等佢唔好心存幻想,結果c6選咗我,所以一定要講清楚,如果明知唔得就早啲分手,大家可以各自找尋幸福

fattymama    發表於 17-12-21 08:17

珍珠宮

可樂餅 發表於 17-12-20 23:22
「要同你男友講清楚,佢根本唔應該幫佢父母供樓,兩老想搬,應該要靠自己!叫佢父母做人貼地啲,唔好咁任 ...

我99都係,話要賣左自己住戈層樓,然後出面買過個細啲 嘅單位,同埋買我老公名,我老公完全係反對,明知99無能力,仲搞咁多?!99見老公反對,仲發晦氣話佢會自己供,點供呀~最後咪又係個仔慘~
況且99跟本一心想迫我地一齊住,所以我地更加反對!
希望你男友自己識諗啦!

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

都住咗咁耐 唔差再住多幾年
叫佢地等到細佬出黎做嘢先轉屋 兩兄弟一齊供
你兩個緊係主力買自己果層
講清楚 叫佢地唔好傻啦

男爵府

回覆樓主

先下手為強,你地宜家即刻去睇樓先。問下女家可唔可以借少少首期,你地話已經有儲錢,咁不如順理成章買左樓先再諗結婚。層樓名你可以落你自己,借貸人聯名(即一齊供),咁你男友將來要幫6299都要過左你呢間屋既壓測先,我諗25k就應該過唔到兩層樓啦。

大宅

Gee2020 發表於 17-12-20 23:29
如果層舊樓已供完,可不可以賣咗之後買返價錢相近嘅樓?樓換樓咁你男朋友咪唔駛幫手供?

...

我會試下咁同佢講

大宅

mother904 發表於 17-12-20 23:30
應該呢個先係主要原因,風水之說不過係藉口
要表態的是你,但當然你亦要預左答案不似預期
...

我叫過我男友強硬表態啦。我係佢屋企講嘢邊會有人聽

大宅

joelbb 發表於 17-12-20 23:44
一定要企硬,當年我仲未同c6結婚,佢爸爸過咗身,跟住佢呀媽即刻開聲話冇人陪自己,明示c6同佢一齊住,我 ...

如果我男友好似你老公咁果斷就好,佢一聽到我提分手就發哂癲,完全唔明我要講分手背後嘅盼望同含意

大宅

chelseywong 發表於 17-12-20 23:56
先下手為強,你地宜家即刻去睇樓先。問下女家可唔可以借少少首期,你地話已經有儲錢,咁不如順理成章買左樓 ...

佢地知道我地自己偷偷去買樓,肯定會發癲多謝你嘅意見,我會諗諗

翡翠宮

畀面勳章

可樂餅 發表於 17-12-21 00:09
我叫過我男友強硬表態啦。我係佢屋企講嘢邊會有人聽
No la,我意思係你向男友表態
呢d事情,其實等如婚後一星期返去食幾多次飯,老婆同男家有爭拗幫邊個,好多時候係睇男方的選擇
日日是好日

大宅

可樂餅 發表於 17-12-21 00:11
如果我男友好似你老公咁果斷就好,佢一聽到我提分手就發哂癲,完全唔明我要講分手背後嘅盼望同含意:bashfu ...

比個冷靜期大家,你同佢都可以諗清楚可唔可以繼續一齊走落去,同埋佢要諗下邊個先係陪佢過埋下半世

侯爵府

回覆樓主

同你男朋友講堅決拒絕同住
佢父母又唔係冇樓住
只不過係想換
但你哋結婚就一定要買樓
所以你哋嘅priority高好多
解釋清楚俾佢聽然後你地結婚上車
否則叫佢攬住佢阿媽係新屋過世

別墅

回覆樓主:

明白你既心情。男友媽咪又重病,更加令你男友難做。但你自己既一生幸福真係要好好堅持住,住左一齊日後怨都無用架啦。

同意JM講佢地換樓唔係必需,不過你男友屋企迷信,會搵人睇屋,依家有事要換樓,如果你同男友係呢件事處理得唔好,萬一男友媽咪有咩E旭就會入晒你數。賴得就賴架啦。
先下手為強係直接了當方法,但因為以上原因都最好唔好甘行。思想勸導你男友,叫佢作出選擇,如果佢選擇幫佢父母,甘其實佢都愛極你有限。

珍珠宮

佢父母擺到明想你地婚後同佢地住,自私自利,用層樓挷死個仔,我父母當年換樓已經為我地唸埋,供6,7年左右,响我結婚前供滿,等我地可以自己買樓,又吾使幫父母供樓。
樓主要企硬,唔好婚後同6299住

伯爵府

回覆 可樂餅 的帖子

jm真係要諗清楚,e+唔想放棄5年嘅感情,但未結婚已經唔開心,
未來嗰幾十年點捱?
有冇問過自己結婚究竟為乜?

你個case两人收入得4萬幾,
自己買樓有d難度,
佢父母又有病,年紀又開始大(更加唔好一齊住啦),
仲有個細佬都未出身(記住佢有權喺度住一世架),
咁屋企家用洗費兼供樓當然係你俩公婆付責啦.
即係你嫁入去多一個人揾錢去維護佢地嘅屋企咋喎.
我唔會咁傻囉.
我認我自私,但我愛自己.

大宅

回覆樓主

不如實際d你自己做d功課,上網查(估價)下層舊樓幾多錢,再計下新樓樓價,再做條數比你男朋友睇,咁就一目了然。就算比你買同樣價錢,裝修都要有錢。當你男朋友幫手供(爸媽),你地新居佢部分應該幫唔到。

男爵府

回覆樓主:

你男友有冇話賣左層舊樓嘅錢點處理?係俾返晒佢父母抑或擺在新樓。如果係後者,可以考慮買返層價錢差唔多,就唔駛孭多幾百萬。

男爵府

可樂餅 發表於 17-12-20 21:33

我同男友拍拖五年,一直以黎都係以結婚為目標,一直都有儲錢準 ...

你既情況同我以前好似 ... 老實說,兩老係防你,兼且想逼你同住 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至