自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我覺得小息最好有30分鍾

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實教小朋友分輕重緊要啲,食嘢要教佢哋(emoji)碎先好吞,遇到嚮鐘又食唔切就吐出嚟,唔好夾硬吞。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

教返小朋友唔好食太急,食唔切由佢,我女好小去小食部買野食,排得黎買完都唔洗食,勁多人,仲要行返上4樓 比佢試過1次自己話唔再去買
感激遇上你~

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ryan_mami 發表於 18-1-19 14:02

去小食部買野食係童年回憶,為什麼要剝奪!!!唔想自己小孩 ...
我自己都做過小朋友,明白果種樂趣,只係小息時間咁短,學校可能只係預小朋友去一去廁所,而且有D小朋友又怕打左鐘食野比人鬧,先食得咁急,或者學校可以延長某個小息既時間,等佢地可以多D時間食野

侯爵府

回覆樓主

小息時間係短,一上一落,又要排隊去廁所,又話要玩,又話食野,都唔知做得邊樣。但我覺得ok,俾小朋友知道要快手d,覺得邊樣重要就做先。
我俾小朋友帶小食咋,暫時小一無俾錢佢在小食部買野食。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

回覆樓主

但連熟食都無,有d唔食早餐的,真的要捱餓到午餐,會不會有家長嘈?

珍珠宮

miemiemie 發表於 18-1-19 13:37
小息一般都係得廿分鐘,我覺得真係唔夠,
啊囡早幾年都好啲,
呢一兩年小一小二多左好多人,

去廁所都無哂時間

男爵府

小學好美好既回憶係冬天小息果時有包暖魚蛋食,豪啲可以加支暖維他奶

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

leng1999 發表於 18-1-19 14:04
因為斬腳指,避xx系而家d人諗野既方法
可能我表達得唔好,唔係話一定要禁賣熟食,如果小息長D,等小朋友多D時間食會好D,如果有D小息得好短時間,預你抖一抖去個廁所,咁我就唔建議賣熟食

男爵府

廷廷媽 發表於 18-1-19 14:30
呢D罕見意外, 百年難得一遇, 唔關制度問題
AGREE小食部冇埋魚蛋燒賣墨丸, 人生會冇意義
唔賣熟食只係斬腳趾避沙蟲既方法
呢個CASE更加可以拎黎做借鏡
話俾小朋友知小息唔好急要慢慢食, 食緊野就唔好跑
反而逃避, 無助解決問題

以前讀中學個陣, 冬天不知幾恨落小食部食D熱辣辣既魚蛋
幾個女仔企埋一齊食野好開心, 係同同學仔交流既好時間呀

男爵府

1314625 發表於 18-1-19 14:49
但連熟食都無,有d唔食早餐的,真的要捱餓到午餐,會不會有家長嘈?
長D既小息賣熟食OK呀

大宅

全香港有讀小學嘅人都係咁過小學生活,年紀大咗回憶無限,何必咁緊張。好多學生吾食墨魚丸哽親都會踢波跌親,走黎走去撞親,每年咁多學生,總有意外發生,吾係經常或多數人發生就吾好乜都話禁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

廷廷媽 發表於 18-1-19 14:30
呢D罕見意外, 百年難得一遇, 唔關制度問題

唔止學校錯,直頭係政府既錯。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ryan_mami 發表於 18-1-19 14:02

去小食部買野食係童年回憶,為什麼要剝奪!!!唔想自己小孩 ...

公爵府

回覆樓主:

記住教小朋友竹籤要打横拎住向左右食,唔好打棟向住自己個口!

男爵府

LucaLuLu 發表於 18-1-19 14:53
可能我表達得唔好,唔係話一定要禁賣熟食,如果小息長D,等小朋友多D時間食會好D,如果有D小息得好短時間, ...
咁不如唔好食
咩都可以啃親
例如啫喱

男爵府

咁又唔好斬腳趾避沙蟲,
教個小朋友點樣面對呢D情況好過,
BTW 妹妹早日康復

侯爵府

LucaLuLu 發表於 18-1-19 13:33
睇到有學生食墨魚丸哽親既新聞,就諗到呢個問題,我以前間小學小息時間好短,三四個字,亦都冇熟食賣,因為 ...

我仔學校不用竹籤,係用膠袋,如冇小食買會小D樂趣,我細個每日都會去小食部買嘢食,我覺得係個別事件

大宅

2023年兔年勳章 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

hollowlady 發表於 18-1-19 14:55
全香港有讀小學嘅人都係咁過小學生活,年紀大咗回憶無限,何必咁緊張。好多學生吾食墨魚丸哽親都會踢波跌親 ...

點解咁多人都咁幸福嘅?我小學小食部只係得薯片、糖同汽水

我仔仲衰,小學係連小食部都冇,只有飲水器同埋汽水機,學校講明唔會有小食賣,提家長一早自己安排健康小食俾小朋友小息食

子爵府

回覆樓主

這些叫「意外」
好多事都是整定的!

首頁
12345...6

尾頁

跳至