自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

zoewor8481 發表於 18-1-23 08:00
女搭校車唔開心,同佢坐到同排唔同班既2個女仔唔同佢玩又用啲唔開心既說話話佢。。
應該點處理好。。。
我有 ...

我女呢排都係咁,佢昨天先話有個同班同學用佢名來做歌詞,仲話佢肥豬豬,我問佢有咩感受,佢就話唔開心,但又覺得好好笑,我聽到佢咁講,都唔知點處理好

珍珠宮

zoewor8481 發表於 18-1-23 11:41
佢返幼稚園無問題呀~
係同班相處都無問題呀。。
係撘校車仙唔開心。。。

你要再耐心氹下佢,到底兩個2年班講咗咩令佢唔開心。
可能係佢expect幼稚園嘅友善環境上小一也繼續下去,但就算附屬幼園升上,小一也新來好多外人,氣氛就好不一樣,好失望,例如那兩個高班只顧自己傾,笑低年班傻瓜事,哭鬧/找媽媽/打翻飯/瀨尿/俾老師話......咁細嘅聽咗就好有壓力。
另外不是9月開學便用校巴,現在才join,別的孩子是否已經玩熟了,而你女就落了單呢?你送佢上車前可以早些到,和其他家長同學交流下,助佢找返伙伴埋下堆呢?
你幫佢調位,當然可以,但未必解決問題根源。

大宅

虎到金來勳章

ar_mak 發表於 18-1-23 10:30
如果你話唔好理佢地,或者索性掉位,都唔係一個理想做法,因為咁係放棄去學習社交。要令果兩個女仔唔好咁講 ...

good idea ,但都要睇下佢哋講左D乜無禮貌的野

男爵府

cakii 發表於 18-1-23 10:20
唉,宜家啲細路女好鍾意玩"杯葛"

係,阿女小六時又遇到同學杯葛,好彩老師知佢純良,所以幫忙處理,事緣有個同學家長話好鍾意佢,點先個同學妒忌,竟聯埋其他同學杯葛佢,啲理由真係估唔到。

子爵府

BIGPAT 發表於 18-1-23 10:28
我會教佢, 佢唔想做朋友,就算,
每人有選擇朋友權利,都解釋番, 唔係人人都岩做朋友,
自己坐好,坐到落車,

珍珠宮

cccpo 發表於 18-1-23 19:06
係,阿女小六時又遇到同學杯葛,好彩老師知佢純良,所以幫忙處理,事緣有個同學家長話好鍾意佢,點先個同 ...

係呀,鍾意玩杯葛嘅人係好易jealous

首頁

尾頁

跳至