婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-1-30 21:43
咁你嗰句打蛇隨棍上係咩意思?

咁你問我點解要講呢句,咁我咪講出迫6299出口叫新抱既原因。我只係照某d人心態推理。
我冇話要人做

大宅

Miulo 發表於 18-1-30 16:30
因為你做ftm,得你老公揾錢,又邊會有錢呢,想搬的話無話無辦法,係你自己是否想搬,是否肯返出來工作。唔 ...

講得好!

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-1-30 20:31
唔明點解要等人講?
搬走最重要係錢啫,你有錢搬既咪即刻搬囉,邊個岩邊個唔岩都好,你爆完都預左無彎轉架 ...

現實就係有好多新抱,兩公婆無能力,要(焗住)同6299住,單方面講到自己好委屈咁,但又拿不出骨氣來搬出去,繼續享受同住福利但又全無感恩之心,老馮兼奉旨,又要威又要帶頭盔!識一個霸氣又小氣既新抱,寄人籬下仲要唔比個姑奶反娘家,人地反親去就攪六國大封相,攪到個99含淚叫個女唔好反娘家,個男人娶著個咁既老婆真無家門不幸。(以上分別唔係針對樓主,純個人感受及分享)

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YoYoHello 發表於 18-1-30 22:55
現實就係有好多新抱,兩公婆無能力,要(焗住)同6299住,單方面講到自己好委屈咁,但又拿不出骨氣來搬出去 ...
唔係針對樓主, 但同意你所講, 有時bk都見唔少呢d case
兩公婆無錢痴6299住又要生b, 交0個兩三千家用(一齊住俾咁少都唔可以叫家用, 只叫茶錢)
水電煤日用品一日3餐要老人家全包(倒貼), 仲要幫佢湊埋b
咩都要靠人, 好心就自己知自己事, 凡事要忍讓啦
但又多多要求, 又嫌老人家長氣/唔衛生/煮飯油膩重口味/成日0係屋企阻住佢親子時間/老人家鍾意睇電視又話教壞佢個b
人地唔知以為佢(新抱)係屋主咁巴閉, 以為佢俾10萬9千養起6299咁大口氣, 根本就係反客為主, 鵲巢鳩佔, 家門不幸

Miulo    發表於 18-1-31 09:20

侯爵府

瑤瑤~ 發表於 18-1-31 00:49
唔係針對樓主, 但同意你所講, 有時bk都見唔少呢d case
兩公婆無錢痴6299住又要生b, 交0個兩三千家用(一齊住 ...

係吖,身邊有呢d case, 講真,比10 萬都唔等如個6299 一定要,何況9成都係比唔起錢,(有錢搬左啦)又享盡著數,又咩都睇唔過眼,嫌呢嫌路,佢又以為人地好想同佢住咩?? 真係好惡頂住 仲聲大夾惡

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

skybiebie 發表於 18-1-31 01:14
係吖,身邊有呢d case, 講真,比10 萬都唔等如個6299 一定要,何況9成都係比唔起錢,(有錢搬左啦)又享盡 ...

講得真係岩, 有錢既搬左啦, 真係咁偉大想照顧99終老咩?(講緊同6299關係好差0個d)
就算老公係愚孝, 新抱有獨立經濟既都可以自己帶仔女搬出去架
通常無錢搬既新抱有句金句好正架, 話幫6299生個孫, 6299就應該點點點....
家下6299跪0係度"唉"佢生孫既咩? 咁都講得出
一陣又話有新抱肯同老人家住仲想點, 呢句就仲離譜, 阿新抱未嫁入黎之前, 6299咪又係咁生活, 生活得仲寫意自在呀
你話如果6299長期訓0係床唔郁得, 要人照料大小二便, 餵食沖涼, 阿新抱仲肯搬入去照顧老人既就真係好難得既
可惜現實往往都係相反, 某些老馮新抱搬入去住, 要老人家湊b, 仲要煮埋飯洗埋碗, 仲要幫佢洗埋內衣褲既多, 貼埋老本仲要被人嫌棄, 真係臨老唔過得世

Miulo    發表於 18-1-31 09:21

子爵府

回覆樓主:

樓主想搬,但佢老公唔想搬。

樓主,你咪之前話想同老公離婚,攪先點。

蠃咗場交,輸咗個家,值得咩?

公爵府

YoYoHello 發表於 18-1-30 22:55
現實就係有好多新抱,兩公婆無能力,要(焗住)同6299住,單方面講到自己好委屈咁,但又拿不出骨氣來搬出去 ...

其實係BK婆媳版好多呢d個案,有時真係唔識莊閒,係邊個入侵人哋地盤,自己入侵,反客為主,好多99因為唔想家無寧日,唔想阿仔難做,都要忍氣吞聲,反而新抱都唔滿足,硬要鵲巢鳩佔。

大宅

回覆樓主:

為何有勇氣去爆6299但就無勇氣搬出去 套房都照租啦 或搬返娘家

子爵府

瑤瑤~ 發表於 18-1-31 00:49
兩公婆無錢痴6299住又要生b, 交0個兩三千家用(一齊住 ...

自古以來婆媳都係難相處,好心未有本事自立既就唔好結婚生仔同99住啦。睇左咁耐,發覺好多同住心抱著真係要求高,能力低,重要非常自我中心,所有野都係從自己角度同利益出發,成日覺得自己係受害人,咁硬食要同你住既99係咩野人呀?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

pollywong123 發表於 18-1-30 00:56
原來一個人太抑壓, 平時太忍受, 有一刻可能爆出來, 講d 平時冇膽講費事講既事情出來, 話完佢地. 心舒服左, ...

我鬱到情緒病復發不過都唔敢爆佢 (emoji)

子爵府

睇完依度真係愈來愈擔心
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

別墅

回覆樓主:

但好多時搬都要老公同意,就好似我之前話搬我老公又唔想,因為搬走左佢放工要湊囡,冇得un un腳係梳化㩒電話,我地有兩個囡,所以佢點都要分擔下,我話我唔番工湊哂兩個囡佢又唔肯,我同兩個囡番娘家住又唔比,我話我番工兩個囡比我呀媽湊佢又唔肯,湊囡啲錢我自己比都唔肯,真係好無奈,唔通夾硬抱走兩個囡咩同老公反面咩?有時係個老公未戒奶想痴住自己呀媽

別墅

breadcheung 發表於 18-1-31 11:38
自古以來婆媳都係難相處,好心未有本事自立既就唔好結婚生仔同99住啦。睇左咁耐,發覺好多同住心抱著真係 ...

但如果唔同99住,你話搬番娘家老公好多時都唔會肯,結果要局住同99住,好多時結左婚都係女方要住入男家,有幾多男人肯同外母住?結果就係度話個新抱痴99屋黎住,咁個新抱本身有屋企既,唔好講到唔住99度就要訓街,多謝99大恩大德比間屋佢住,好多時係啲99覺得男家大過女家,女既嫁左一定要住男家,番外家佢地又唔鍾意

子爵府

hyln 發表於 18-3-14 10:07
但如果唔同99住,你話搬番娘家老公好多時都唔會肯,結果要局住同99住,好多時結左婚都係女方要住入男家, ...

所以真係结婚之後要一家一主,住近男女家是但一邊都無所謂

首頁

尾頁

跳至