自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Jumboshrimp 發表於 18-1-31 09:04
我個班得番四五個小朋友返。幼稚園。個個驚流感。不過如果小學我一樣唔俾佢返。帶囗罩作用不是太大。除非帶 ...

我仔間學校都係冇乜人返學,接放學唔駛排隊,望入去冇乜細路係咁

男爵府

回覆樓主

K3 唔返, 星期一見住D同學咳到死死下都返學,因為冇人湊, 所以星期二決定唔返費是傳染, 屋企一個病個個病,仲大鑊...以現在的天氣..周圍的病例...都是心入面的一句..莫忘初衷, 她出世時第一個願望: 身體健康;快樂長大!

返學已經是小事,健康最重要!

JSB    發表於 18-1-31 14:30

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我地吾怕凍洛雨,怕病,但我兩個細囡會照返

侯爵府

回覆樓主

冇返呀

侯爵府

2018復活節勳章

ivycwl 發表於 18-1-31 08:11
我女k1,今星期決定唔返

我今日都無比阿女返,N班,尋日接放學,老師話佢有鼻水,我觀察一日睇情況決定聽日返唔返。

大宅

回覆樓主:

我個n班禮拜一開始冇俾佢返
open natural smile,must put down garments.

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

今日冇俾佢返,因為大雨
我女k2, 佢話近日學校好少同學仔返學

男爵府

我唔怕凍, 但好怕病, 自行唔返!

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

K2呢個星期都無番,學校流感大爆發,咪攪。

男爵府

回覆樓主

我仔學校有10個中左乙型,1個甲型,再加2個手足口,陰公!希望佢地快啲好返!

子爵府

回覆樓主

除非學校爆發流感,否則唔使咁誇張掛

男爵府

回覆樓主:

n班今日唔番,又落雨又凍費時zip親

男爵府

回覆樓主:

N班,尋日已經開始冇返喇。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實真係好多自私家長。由其幼稚園﹐見唔小真係狂咳+鼻水長流都繼續返。
小學都係﹐係樓下等校車有人病都唔帶口罩

JSB    發表於 18-1-31 14:31
mrsmacaroon    發表於 18-1-31 11:00

水晶宮

KWBN 發表於 18-1-31 08:17
幼稚園冇所謂,提早放年假,我女小學有返,如果天氣凍或者落雨,我會同佢搭的士返學 ...

你地年假幾時放?停兩星期我又覺太耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友話, 呢幾日都係2,3個冇返
尋日仲要有2個人嘔, 其中1個有發燒, 所以要早退
1個淨發燒, 都早退埋

朋友個女都中左乙型

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wendyaupooh 發表於 18-1-31 10:46
其實真係好多自私家長。由其幼稚園﹐見唔小真係狂咳+鼻水長流都繼續返。
小學都係﹐係樓下等校車有人病都唔 ...

星期6果日, 係餐廳見個媽媽坐個女對面 咳
我望一望佢, 諗佢以為自己好靚掛, 撥一撥頭髮
我望一望佢, 佢又再撥..

跟住, 我頂唔順.. 望一望佢.. 再望一望佢個女... 初時佢 GET 唔到, 繼續撥頭髮
我再重複幾次... 望佢再望佢個女, 不過望住佢個女時間比之前耐好多..., 再望一望佢
佢先留意到自己對住個女咳, 用手禁住個口..

都唔明, 宜家D媽媽 防禦意識極差, 敏感度就極高 (人地望下以為自己好靚, 已經係大嬸, 完全冇自知之明), 都唔係佢1個係咁, 呢2個月..我已經遇到幾個對住個女喪咳媽媽

同C6講, C6 話: 可能係個女傳染佢, 對住個女喪咳都冇問題掛..有抗體麻...佢認為

我同返C6 講: 不如話齊齊入院, 樓上樓下易照顧... 唔使日日走黎走去...癈話

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

我女今早發燒請假,醫生寫左3天病假比佢,可以好好休息下

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

K.2 有返, 反正我女已經要跟我出門, 我仲話佢好叻~~

applering    發表於 18-1-31 13:58

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我真心覺得幼稚園有乜所謂。

我細女K1時,因住得遠,有一日狂風暴雨,狂塞車,我咪無返,我打俾學校,學校都話最好唔返,好明白。
點知我有個朋友就鬼上身咁話我,自小唔培養責任心,blah blah blah blah ...話我咁樣教小朋友。我只笑笑就算,佢就不斷話佢d仔女乜情況下都返返學,做人最基本blah blah blah
我勁想講每人情況唔同,你連最基本尊重都未學

快樂股民    發表於 18-1-31 11:59

首頁

尾頁

跳至