夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 靚靚C9 的帖子

我有考慮過離開還是留低,但未決定到。
由於我仔有長期病患,我收入又不穩定,現在都是靠老公的家用支持,他已將全部收入給我再由我分配生活費給他。兒子知道爸爸借錢賭錢又失蹤,知道爸爸錯,但他仍然說想找爸爸,想和爸爸一家人一起。

我都擔心爸爸會有壞榜樣影響兒子。經常失蹤也影響身生發展。

我決心不會再幫他還債,他欠債還不了就自己去破產,最怕只是會有人上門追債,但他堅決表示一定不會有人上門累阿仔。

現在未知點行會最好...

大宅

Wendymo 發表於 18-2-23 09:13
回覆 靚靚C9 的帖子

如想避免連累子女要將來幫爸爸還債,有什麼方法呢?即使離婚,他們的父子關係也不會改 ...

十年後嘅嘢十年後至算啦

何況做阿媽嘅又控制唔到

大宅

回覆樓主

我個朋友爸爸都係咁,幾十年都無改過。愈賭愈多,我朋友而家大左,覺得直頭係童年䧔影!每天聽到爸爸賭,就好大壓力,好唔開心!

你唔止要考慮自己,仲要考慮埋對你個仔的影響!

大宅

Wendymo 發表於 18-2-23 09:56
回覆 靚靚C9 的帖子

我有考慮過離開還是留低,但未決定到。

7歲未知賭錢嘅禍害啫⋯⋯佢7歲就未識諗⋯⋯

佢到時破產,d錢都係拎哂去還債俾唔到家用你。

大宅

celiaaayip 發表於 18-2-23 10:42
我個朋友爸爸都係咁,幾十年都無改過。愈賭愈多,我朋友而家大左,覺得直頭係童年䧔影!每天聽到爸爸賭,就 ...

對囝囡影響梗係大啦⋯⋯

我十幾歲成日叫我阿媽離婚佢又唔睬我,我做女嘅只會覺得d阿媽成日都話為仔女根本自己離開唔到comfort zone唔肯面對得過扯過。

佢哋嗌咗十幾年交真係好煩⋯⋯我只會覺得佢哋2個正一白痴一個又賭一個又要還天生一對。

我一見到銀行信就驚,中學時已發誓有朝一日揾到錢就搬走。最後都係廿七歲至走到。

咩嘢叫到唔會累到個囝,個囝喺咁嘅環境成長已經累咗佢啦,不知所謂。

我唔多返娘家,就算返去都係黑面居多。我對佢哋又愛又恨,心情複雜。

做賭仔d仔女真係好可憐,自己仆街就好啦⋯⋯攪到人哋成個成長期擔驚受怕⋯⋯

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

古語 有云
寧教人打仔,莫教人分妻 ….
但你個CASE例外

JM止蝕離場啦
我以前都有個爛賭男友, 4 年啦 … 都係迫自己清醒離場架

大宅

回覆樓主

我仲有一樣嘢想發表埋。

接管佢財政係想佢量入為出,但你老公又喺第2 d途徑借錢賭⋯⋯咁樣其實佢俾哂d錢你都無意思?

佢唔使慳住賭架喎,點都借到返來, 攪唔掂又揾屋企人

民房

回覆 甜甜人妻 的帖子

佢係借財務公司錢去賭

伯爵府

你無得救,全部jm都係叫你止蝕離場,但你仍然不斷替佢搵藉口,咁你繼續沉輪啦。

睇到真係好嬲!

男爵府

畀面勳章

樓主你c6睹咗咁多年都唔改,到依家你仲信佢,死症嚟架啦,你仔應該有傷殘津貼再加你返工,應該好過跟住你c6!

大宅

Wendymo 發表於 18-2-23 13:41
回覆 甜甜人妻 的帖子

佢係借財務公司錢去賭,輸咗唔甘心,會再搏,但照比家用 ...

我從心底裡知道你好慘⋯⋯

我自己都結咗婚我亦好鐘意我老公,你覺得佢愛孩子同顧家,你一定好唔想離開佢⋯⋯你好想佢改,你好唔想心死⋯⋯

每個人都有自己嘅命運,可能你下一刻心死,可能你永遠都唔心死⋯⋯如果永遠都唔心死,唯有認命⋯⋯

裝睡的人永遠不會醒(我指你老公),有d人係要妻離子散至會改⋯⋯好殘忍,但這是hard truth …

希望神祝福你和你的兒子⋯⋯

翡翠宮

Wendymo 發表於 18-2-23 13:41
回覆 甜甜人妻 的帖子

佢係借財務公司錢去賭,輸咗唔甘心,會再搏,但照比家用 ...

佢一路借一路比家用,即係你覺得佢好愛你好愛家庭
其實佢係消耗緊你,遲早大耳O咪一樣上門揾你

別墅

我個百街前夫不停咁賭, 我和男家個邊加加埋埋還左成百粒, 離埋離都重要繼續賭, 我仔八歲見到財仔追數信都識驚到喊(佢個百街搬左重我地址周圍借)呢d 咪叫童年陰影囉,小朋友有個咁既老豆真的好陰公, 佢話最好唔好見

我作為母親, 我會以仔女為先, 我要保護佢地, 唔想有一日真的有人搵上門嚇親小朋友, 又唔想佢地大左重要父債子還, 所以還左幾次唔對路都離婚了

有個人形紙牌父親係度又點, 係好父親就是要保護同唔好帶麻煩比仔女, 否則你在家也無意思, 日日為錢家嘈屋閉, 仔女也不會開心

不是比家用就大晒, 不要忘記, 比左你,之後你要幫佢還的, 有乜意思

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

仍然有錢俾家用?估又係同財務借錢,D數"襟"來"襟"去

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主,你話兄弟姊妹有幫,同你自己也借十萬俾佢,到依架又繼續賭,其實你知唔知依架條數滾到幾大?

祝福你,希望你老公快停手不再借不再賭!

民房

回覆 CV4P 的帖子

有什麼方法不用給他錢,以保障我和兒子生活

男爵府

回覆樓主

賭上癮有可能是先天問題,腦裡缺乏自我控制的chemical,可以考慮看看精神科。
另外這個link可能幫到你
https://www.google.com.hk/amp/s/www.helpguide.org/articles/addictions/gambling-addiction-and-problem-gambling.amp.htm
新年新希望,祝你闔家平安快樂

子爵府

回覆樓主

樓主,你有冇試過帶你老公去d戒賭機構度試下,我覺得賭錢係心理病,可能腦分泌出現咗d問題,先會成日想賭,如果你唔想離婚,不如快d去揾le d機構了解下啦!
祝你老公戒賭成功!重拾一個幸福快樂既家!!

民房

回覆 Iduncare 的帖子

已去了戒賭中心,現在一路見社工,但仍去賭,感到很煩很無助。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

唔戒賭就走,完。
俾家用根本就係借返黎,債黎。有咩意義?
第時味遲早要幫佢還返。
嘥氣,有老豆只係得個樣

首頁

尾頁

跳至