自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

胡桃媽 發表於 18-2-26 11:48
有冇朋友可以講多的關於玫瑰痤瘡的情況,我最近也是面頰常泛紅,已睇醫生只説不似敏感,但又開抗敏藥比我, ...

都分好多情況,不過普通一定會面紅,少少焗/熱成塊面都會好興。例如沖完涼會全面通紅

有可能有d 微絲血管爆出爆到面豬紅長期紅紅地,食完敏感藥都唔會好。

我之前仲要狂出暗粒同暗瘡仔,仲會好痕好乾

大宅

agneau 發表於 18-2-25 22:30
好番之後冇慶嘅感覺啦,連之前比較易面紅嘅問題都好咗,反而我好少會痕,我估你係因為太乾,但你會痕,會 ...

我塊臉都係一直會痕,曾睇過2個皮膚科都係話我玫瑰痤瘡,佢地給我的潤膚產品我係會敏感的,所以都唔再睇西醫了。可否分享一下你飲食方面?我基本上都係食飯,豬肉同菜,其他野都唔係好敢食。清水洗臉,街都盡量唔出去,但都無咩改善。

大宅

cath6h 發表於 18-2-25 21:34
我塊臉都係一直會痕,曾睇過2個皮膚科都係話我玫瑰痤瘡,佢地給我的潤膚產品我係會敏感的,所以都唔再睇西 ...

你可以話我知醫生比乜潤膚產品你嗎?
我早餐主要食燕麥粒,少甜,中午同晩飯主要有魚(三文魚之類),有菜(有時夜晚只食菜,炒菜少油),糙米(好少食白飯),好少食肉類,完全唔食蛋、蝦、蟹、糖份飲品、白麵包、餅之類嘅零食,如果中午肚餓就食少少果仁,平時有時間去做運動30分鐘,如事者做咗幾個禮拜,就醫好咗我應該有三年嘅玫瑰痤瘡,我仲以為自己唔會好㖭

男爵府

joanna333 發表於 18-2-26 12:18
都分好多情況,不過普通一定會面紅,少少焗/熱成塊面都會好興。例如沖完涼會全面通紅

多謝提供資料,我爬了很多文章,有的說中醫好,有的說西醫好,我都不知如何選擇,目前我暫時介食牛羊海鮮,放鬆心情,看看有否好轉

大宅

agneau 發表於 18-2-26 14:52
你可以話我知醫生比乜潤膚產品你嗎?
我早餐主要食燕麥粒,少甜,中午同晩飯主要有魚(三文魚之類),有菜 ...

2位醫生都開cerave ,metro gel
你既治療方法睇落好簡單,好多病人都不斷食藥都唔好,又傷身,我食好多白飯,可能真係有影響。

大宅

cath6h 發表於 18-2-25 23:28
2位醫生都開cerave ,metro gel
你既治療方法睇落好簡單,好多病人都不斷食藥都唔好,又傷身,我食好多白飯 ...

我以前有睇過中醫,但一直冇好到,中醫話藥物,例如類固醇,只會令病情更加嚴重。

我自己前幾年有玫瑰痤瘡就一直唔敢食類固醇,試過用metro gel冇用,中醫叫我唔可以用藥物,所以停咗個gel,反正用咗都冇乜大進展,但中藥都冇用,我之前去北京旅行,又睇咗次中醫都冇用呀,之後因為其他身體狀況,我就開始食得比較健康,睇落好似好簡單,但做落其實唔易,又要冇蛋,冇肉,唔食白飯同麵包類,我其實好為食,即係唔可以出街食飯,又要做運動,結果竟然就好番。

我有一個例子,之前我有個朋友無罅罅爆青春豆,食咗幾個禮拜類固醇,結果不單止冇好到,仲越出越多,唔食就爛面,之後佢去做咗個食物敏感測試,發覺原來佢對有啲食物有敏感,於是佢冇再食嗰啲食物,加上好小心㨂,之後就好番了。

所以我覺得食咩食物係好緊要,其次係保濕,防曬,玫瑰痤瘡最怕日曬風吹,其實CeraVe係真係有用㗎,因為冇香料,冇加防腐劑,喺屋企我都係晚晩用佢,其實好多人冇留意成分表,其實CeraVe嘅cream入面有加hyaluronic acid (即係透明質酸)可以改善乾燥加上防老化,有好多人用護膚產品另外買一支透明質酸,其實CeraVe入面已經有,如果出街,只要加一支好嘅防曬就得,當然防曬產品一樣唔可以有香料之類,講咗咁耐,希望幫到你。

大宅

agneau 發表於 18-2-26 22:16
我以前有睇過中醫,但一直冇好到,中醫話藥物,例如類固醇,只會令病情更加嚴重。

我自己前幾年有玫瑰痤 ...

多謝你詳細的回覆。CeraVe我用左2次都敏感紅哂,我塊臉用咩都敏感,所以好苦惱,就算好多話防敏感既cream 我都敏感,但臉又好乾好痕,真係仲未搵到自己用到既產品。飲食方面我會開始轉變試下,我都介口介到唔識肚餓。好感謝你願意分享你的經驗,真係會幫到我們初病患者,因為醫生朋友都幫唔到自己,係好無助的。

大宅

cath6h 發表於 18-2-27 00:12
多謝你詳細的回覆。CeraVe我用左2次都敏感紅哂,我塊臉用咩都敏感,所以好苦惱,就算好多話防敏感既cream ...

CeraVe係moisturizing cream嗎?

大宅

agneau 發表於 18-2-27 17:01
CeraVe係moisturizing cream嗎?

CeraVe 既Cream 同lotion 都試過,都敏感,我都覺得好奇怪,cetaphil 都敏感, physiogel 就無但越搽越乾。

大宅

cath6h 發表於 18-2-27 01:30
CeraVe 既Cream 同lotion 都試過,都敏感,我都覺得好奇怪,cetaphil 都敏感, physiogel 就無但越搽越乾 ...

真係怪,CeraVe lotion會乾啲,但係我都係用cream唔覺有痕之類,你用佢之外有冇一齊搽其他產品?

大宅

agneau 發表於 18-2-27 17:46
真係怪,CeraVe lotion會乾啲,但係我都係用cream唔覺有痕之類,你用佢之外有冇一齊搽其他產品?
...

我係先搽metro gel ,之後再搽cerave.
可能我曾經用過類固醇,所以皮膚好敏感(我估計)

大宅

cath6h 發表於 18-2-27 02:01
我係先搽metro gel ,之後再搽cerave.
可能我曾經用過類固醇,所以皮膚好敏感(我估計)
...

有可能係類固醇,點都好,我好明白有rosacea嘅困擾,希望你搵到方法快啲好番啦!

伯爵府

回覆樓主:

check pm

男爵府

joanna333 發表於 18-2-25 06:18
我大約六年前倒做$6000 一次
做完塊面會爆紅同紫色根一星期倒,之後就會白滑返
...

想問做完係咪好誇張要請足一星期假?還是星期五晚做,星期一可少少紅咁返工?

大宅

blue02 發表於 18-2-27 18:40
想問做完係咪好誇張要請足一星期假?還是星期五晚做,星期一可少少紅咁返工?
...

會好似zombie 咁塊面又紫又紅,一定要戴口罩。一星期左右會完全退曬,塊面會白左,毛孔細左同d 紅根少左一半倒。我總之做左3次,好左8成就無再繼續做。

至於skincare, 我覺得要自己慢慢試,我由千幾蚊外國brand 至幾十蚊日本brand 都用過,最fit 我係gel 類同日本牌子。cream 類可能笠得制會生粒粒,外國brand 無論幾貴都唔岩。最後用日本牌子就好舒。當中唔同牌子+product 都試過十幾種。

另外,我都建議可以買礦物類粉做粉底,作用1) 可以當少少防曬 2, 可以遮紅印個人自信d 3, 佢隔住d 塵,塊面會舒服d 無咁易紅

我自己用everyday mineral ,去官網訂。幾十蚊一盒,因為佢係純礦物粉,洗面用返普通潔面乳就得,唔會block 毛孔

個人認為rosacea 呢個病因人而異,最緊要做足保濕,有錢就去打laser, 無咁多budget 就慢慢一步步試。

大宅

我都係生完bb就開始有,都已經幾年啦睇緊中醫,都食左成個月,仍然未斷尾
個醫生只係話皮膚病不醫皮膚
係要醫身體入面
叫我熱氣野,生冷野,奶類同芝士唔好食,
濕既野.....好似橙 蕉 士多啤梨 (唔好多食)

我自己一曬太陽,食米線,食油炸鬼,刺激性或好濃味熱氣既野就會發作得好犀利
但純辣椒既,食牛肉又無問題,好煩擾

西醫我之前都睇過無用既....好快又返發架啦,而且好貴
雖然中醫都好貴...但真係感覺身體慢慢慢慢DDDD咁好緊

可能真係要做下運動~~~

大宅

回覆 agneau 的帖子

你好犀利~~~連蛋都介到睇黎我都要的起心機試下
再做埋運動先得

珍珠宮

cath6h 發表於 18-2-25 01:12
我臉情況係微紅,有少許暗粒,遇到熱同焗會好紅,但會自動退紅,最唔舒服係會痕同有少少痛,可能臉太乾, ...

你的情況應該是陽明經化熱,要解表、清上熱、清陽明經氣之熱。還有可能因應你的體質加減化裁藥方。

如果你找時方派中醫(認為經方過時那一些),很大機會解決不了你的問題。如果遇到善於運用經方的中醫,掌握醫理的,就有希望。

所謂經方,簡單來說,就是傷寒論裡面的醫學理論和傳統古方,是漢代的。現在日本的漢方,就是採用這些經典的經方藥方。

子爵府

回覆樓主

我係睇中E好番的。

正如樓上有JM講,中醫係醫身體,用身體嘅免疫系統去戰勝皮膚病。玫瑰座瘡係因為自身的免疫系統失調,自己打自己所致。

所以過程比較慢長,我用咗三年左右才完全斷尾。病情會隨着我身體的強弱狀態而反反覆覆,直到我身體強壯過來,就再沒有復發。

水晶宮

回覆樓主

樓主,可以睇下YouTube hak me 嘅分享,佢都有rosacea,佢近期有用for rosacea 嘅skincare,你睇下啱唔啱你

首頁

尾頁

跳至