親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

至愛朱古力 發表於 18-3-23 00:49
勸你唔好係呢邊問野喇,呢邊有某幾個人串人為樂。去 fb吧,那邊勁多資料,個個都客客氣氣,樂於分享
...

團結就是力量,不能退縮,有野就問,唔好驚,愈怕事,佢地只會更得戚

doughnut_cyc    發表於 18-3-23 20:36

大宅

勸你唔好係呢邊問野喇,呢邊有某幾個人串人為樂。去 fb吧,那邊勁多資料,個個都客客氣氣,樂於分享
...

可以pm我嗎?我下星期出發,要幫仔帶衫

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

乍暖还寒,出太陽好熱,陰天落雨會好凍,帶件薄羽絨

doughnut_cyc    發表於 18-3-26 00:00

禁止訪問

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 18-3-23 19:28

團結就是力量,不能退縮,有野就問,唔好驚,愈怕事, ...

其實唔係問唔問得嘅issue
好似係條問題無營養嘅issue~

大宅

回覆樓主

我昨晚到東京,落雨都幾涼,我兩個小朋友有著羽絨,打底衫褲都有帶定
我自己怕凍,帶咗件厚褸,頸巾,今日第一日行程,話有成20度,再報告

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

meimeitse 發表於 18-3-24 04:41
我昨晚到東京,落雨都幾涼,我兩個小朋友有著羽絨,打底衫褲都有帶定
我自己怕凍,帶咗件厚褸,頸巾,今日 ...

多謝你既實地報導
我都預備埋薄羽絨俾小朋友了!我自己就牛仔褸咋,見黎緊幾日好似冇雨應該 OK 掛

公爵府

...
我都領教過,D人真係好鬼得意.......

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

doughnut_cyc 發表於 18-3-23 00:30
第一次東京自由行。。。
想請教一下大家,因為見東京前日又落雪,黎緊依幾日最低得 6°c,係咪要著羽絨? : ...

分亨我剛回來經驗,6日裏面早晚都有寒意,特別落雨就緊加凍,每天早晚大約6-10度,中午大1x-20度左右,我每天一件長tee加普通長外套不是厚款褸加條wool頸巾,感覺有D寒但一出太陽就0k了,其實如果唔太怕凍我覺得著件tee加件簿外套再加件長外套就夠,因為室內同坐車有暖氣會好熱,如果着得太多除咗又要拎自己又買得多野就有點麻煩。所以當初見每天6-20度就決定唔帶厚樓羽絨改帶厚頸巾,你可以參考下自己再決定。

大宅

回覆樓主

今日去雷門,非常好天仲有d熱,我小朋友褸都除哂,傍晚去台場就大風dd要著返褸

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

iris0811 發表於 18-3-24 14:14
分亨我剛回來經驗,6日裏面早晚都有寒意,特別落雨就緊加凍,每天早晚大約6-10度,中午大1x-20度左右,我 ...

多謝你既分享,我依家響東京,朝早有太陽,已經非常和暖,都有帶定一條薄頸巾,如果入夜涼都有得圍下

侯爵府

meimeitse 發表於 18-3-25 00:36
今日去雷門,非常好天仲有d熱,我小朋友褸都除哂,傍晚去台場就大風dd要著返褸
...

多謝你既實地報導,我依家都響東京,朝早有太陽,已經非常和暖,中午可能會覺熱添

用戶要求終止服務

回覆樓主

三月頭東京返,有時天氣會突然過12度,有時最低六至七度
我嘅着衫方法:夏天T恤+冬天衛衣+風褸
去到室內地方因為熱,所以我會除埋件衛衣,只穿T恤

doughnut_cyc    發表於 18-3-25 23:57

男爵府

...

珍珠宮

doughnut_cyc 發表於 18-3-23 00:30
第一次東京自由行。。。
想請教一下大家,因為見東京前日又落雪,黎緊依幾日最低得 6°c,係咪要著羽絨? : ...

同意樓上講,FB多資訊過bk好多,兼懂得互相尊重係重點。
你喺FB search 「日本 & 東京自由行 go 」,呢個每日都有好多台灣人update資料,例如今朝入新宿御園門口排30分鐘先入得、即場有人影上野動物園有幾迫人、無敵家現場排隊50人等等等等⋯你未問已經好多答案,好值得參考
另一個係「東京親子遊」,有熱心member提供大量親子景點,樂意回覆自駕/搭車路線,基本都係未問已經見到答案。

btw早晚溫差大,室內又會有暖氣,我都係帶住幼童,都係洋蔥式著衫,天氣凍時除左薄羽絨,我一定帶埋暖貼,衫未夠暖就即刻貼多兩塊囉。同埋日本好易買到暖嘅飲品,除非小朋友只飲水另計啦,我係成日買暖檸蜜俾個仔,自己飲暖茶

doughnut_cyc    發表於 18-3-25 18:18

伯爵府

回覆樓主

我去年復活節去大阪,無太陽就涼,有風就凍,日間有太陽天晴只著短袖或背心,所有我小朋友係短袖打底,加薄長袖在面,袋住件輕薄暖外套,所以係薄羽絨。我後日出發東京。

doughnut_cyc    發表於 18-3-26 00:02

伯爵府

上網睇天氣, 東京晚上10度左右, 簿外套, 內裡長T-shirt, 是否都ok

侯爵府

Lavender22 發表於 18-3-26 13:19
上網睇天氣, 東京晚上10度左右, 簿外套, 內裡長T-shirt, 是否都ok

日間好暖,甚至可以話熱,入夜就涼好多
我覺得實際體感係將所見溫度加 5°c

Lavender22    發表於 18-3-26 21:38

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

以上嘅FB 網,一早列眀入group嘅規矩,謝絕伸手問題同要做定功課,問人亦必需有禮貌互相尊重。

首頁

尾頁

跳至