自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

MommyPanel勳章

木糠布甸 發表於 18-4-2 09:50
我以為得我一個會俾亞爸鬧時叫我去做雞, 原來好多jm都有同樣經歷

其實講呢句說話真係好hurt人,記足一世

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

仲有我爸話過我,養到我咁大,都無貢獻過屋企。我媽又話我以前讀書、補習d錢都未還到俾佢。。。

聽到都嬲,呢d人根本唔適合生仔女。講貢獻我一定唔會係最少果個,仲有以前讀書補習錢係佢地自願出,我無逼佢。

大宅

ms_maybb 發表於 18-4-2 10:14
其實講呢句說話真係好hurt人,記足一世

由其是自己父母把口講出黎就更加難受, 就算同人嗌交都唔會講呢句,唔明點解父母會用呢句說話鬧自己個女

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

回覆樓主:

話我醜樣,做雞,就圍同人上床(當年仲系處打擊好大)

子爵府

chingmon 發表於 18-4-2 10:26
我好幸運。
小時候因為太純(打都吾走)、家中唯一個女(其他是兄弟),成為阿媽發洩(打、鬧)對象,片體鱗傷, ...

你好叻,我仲有執著佢對我唔好

大宅

Huuu 發表於 18-4-2 02:46
見到另一個post有感而發

所有說話都係我媽講,曾經她也是被人重男輕女,但對自己女………

我從未被生父母說話傷我!因她生了7女孩.人說7姊妹一朿花.第8胎必是仔.我是第8胎女呀!幸好養母見我常笑逗養母開心!
親母送給養母
我不知親母继續努力生....定放棄
但仍我也不知她们情况(因資料不詳)
養父母逝世也不說我是養女!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

Carollamky 發表於 18-4-2 09:08
我媽又係鬧過我做雞
到底咩心態咁鬧自己個女
X2

大宅

媽媽錫晒細佬
對我好計較啲錢
成日話人地個女搵1萬俾8000個呀媽,點解你俾咁少
我中四開始無零用錢,自己出去做M記,都仲要俾面色我睇
到而家大左,工餘都要幫人補習,有一次唔舒服留係屋企休息,佢就係咁鬧我點解咁懶
咁得閒係屋企訓覺,出去補多幾份習啦
有一次細佬攪大左人地個肚,佢話要拎個孫返嚟養
叫我呢世都唔好拍拖嫁人,專心養大個姪仔,供書教學,話呢樣係我嘅責任

珍珠宮

Huuu 發表於 18-4-2 02:46
見到另一個post有感而發

所有說話都係我媽講,曾經她也是被人重男輕女,但對自己女………
當年我讀夜校,邊工作邊讀書,想考返好會考,我工作時一直有比家用,但考會考就冇得比兩個月啦,當時人工好少,但我比三份二比屋企,所以冇咩錢可以儲在不工作時也比到屋企,但屋企係唔等錢開飯的。
咁當日我在家溫書,我媽在旁邊掃地,佢掃到在我附近時,突然口up up話:「冇比錢,係度食係度住!」嗰刻我扮聽唔到,低下頭留眼淚⋯⋯

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

細個好鐘意問呀媽點黎 唔係石頭爆就垃圾房
點知我媽答我 係囉 都唔知點解生你出黎
果陣無錢應該落咗你

我記到而家 點解唔落咗我...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

細個時好瘦,我媽講過一句:狗瘦主人羞呀!
那時都幾傷心,可能佢俾人話得多,個女做乜咁瘦,啲脾氣發洩落我度掛

珍珠宮

ambermatt 發表於 18-4-2 07:06
發覺唔少老母鍾意鬧個女做雞,果個年代既老母咩構造

我諗起前第一夫人龍蝦
之前咪有雜誌爆佢囡又係話
龍蝦鬧佢做雞

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

象牙宮

回覆樓主:

緊係有啦,講唔少添!不過佢唔係重男興女喎,係咩都睇唔過眼,活係電視理想世界囉!讀書無心機,咪又係叫我賣麵包,仲雞咁囉!
講到明生我,係因為貪之後唔使再返工,無恥到極

男爵府

回覆樓主:

30歲時,我仲同緊我媽、我弟住(3個人)。
我媽話: 你細佬話因為避咗你所以成日都咁夜返屋企。

hurt 爆。

然之後我結咗婚冇再返屋企, 好少返娘家瞓,但係我細佬一樣都係成日唔係屋企。 放假就出去,返工亦都好夜先返屋企。 跟住我阿媽開始話掛住我喎。

瑪瑙宮

Angela.Cheung 發表於 18-4-2 11:42
30歲時,我仲同緊我媽、我弟住(3個人)。
我媽話: 你細佬話因為避咗你所以成日都咁夜返屋企。

咁你唔問佢係咪避第二個

珍珠宮

mamaYoYo 發表於 18-4-2 03:10
細個時我媽成日响我面前同D親戚朋友講我冇用又蠢,以後一定冇出息
我讀大學時,有同學教我化妝,所以我有時化妝出街,我媽就走黎扭我頭髮又整我塊面,鬧我貪靚,害到我吳夠時間重新再化,所以落左妝先出門口
佢都有鬧我做雞,不過係升小四果陣,佢話入吳到精英班第時大個會做雞,我爭幾分先得,同埋仲要比佢打左獲,我都有嬲學校老師,明知我會比媽打,亦見住我比媽打都吳阻止,應該破例收埋我入精英班咪無事囉

讀書時成日迫我考第一,呃我考吳到就送我去保良局做孤兒,到老師話我知孤兒院吳會收我果陣,媽話考吳到第一就同爸離婚,媽好喜歡第一名,除返學外,佢迫我學3樣興趣班為左想我入名校,其中一個興趣班都有計名次,頭1-5名會出,之後無名次,媽一睇無名次都知咩事,又打又鬧,話為左供我同妹去興趣班,無大屋住要住細屋,話佢為我犧牲左咁多我吳珍惜,我話我都吳想學,不如你比我退學咁你都可以省返好多錢,但又比佢打獲,話我身在福中不知福,到我結婚,先知原來結婚都有得爭第一名,咁岩又比我爭到結婚同生細路嘅第一名,其實係無意中得勝,我吳識點做一個好媽媽,但同我媽做相反就一定係衰極有限嘅阿媽,吳會好似佢咁對自己個女

同埋我憎佢夾埋外人黎哈自己個女,中四果年有個有仇口嘅老師趁我去學校camp時打比我媽,話我曠課無去到,係同左男朋友去渡假屋過夜,媽無腦,我當時單身嫁,個老師話個男仔同我同級,一個讀中四嘅男仔有咩野財力搞得掂3日2夜嘅食宿費?之後又比媽打左一獲打到流血,仲講埋曬啲咩浸豬龍呀,無名節呀,都痴線,婚後我同老公講曬我媽嘅事跡,叫老公吳好學我媽,老公話好彩佢媽吳係痴線,否則佢同我姑仔小時候都會好慘

珍珠宮

Winnie_1210 發表於 18-4-2 03:19
「唔好俾我見到你,一見到你我就諗起你個衰老豆!」講真,平時冇乜嘢都唔會諗。但佢一對我有要求就 ...
小時候我媽好器重妹,因妹經常考到第一名令佢好威,其實親戚間吹水,個個都話自己果個考第一,又吳洗拎證據,我媽蠢,下下講真話,因妹令佢威,佢話第時層樓疑妹吳疑我,叫我第日訓街(好彩我嫁得出),妹到依加仲未有拖拍,我啲朋友講笑話,可能媽預測到妹嫁吳出,所以先要留間屋比佢做姑婆屋。

男爵府

tkop 發表於 18-4-2 12:23
咁你唔問佢係咪避第二個

其實我同我細佬就冇仇口,只不過大家生活習慣唔係好同,例如佢會非常非常之夜訓,而我有少少聲,少少光就瞓唔到。所以好難一齊住,但係佢永遠都係夜夜笙歌,晚晚十二點先返三四點先瞓。
咁可能,我細佬都會覺得我有啲嘢做咗令到佢唔舒服或者唔鍾意,而唔想返屋企,都有可能。只不過我覺得好多時呢啲嘢都係雙向嘅啫。我返屋企唔代表我接受到我細佬啲啲行為,而我細佬唔返屋企亦都唔代表係我問題囉!
只不過我阿媽憶子成狂咁,從來都冇諗過呢一啲嘢,永遠都係我細佬大哂。

例如其實我自己明明都未食早餐喺廚房自己煮嘢畀自己食,但係只要我細佬一起身我阿媽就會即刻衝入廚房整嘢畀佢食。大佬個廚房有幾大呀!根本有佢就冇我!我只好未煮完就走!

當然仲有好多生活上嘅小事同其他呢度嘅jm都差唔多。 例如我出房門冇熄燈呀我阿媽一定鬧到我狗血淋頭但係我細佬冇熄燈, 就出咗房門出埋加入我阿媽都只會係視而不見。
當然唔熄嘅唔止有燈啦!仲有冷氣風扇各樣家庭用品呀我阿媽都係理所當然。 但係畀著我呀就畀佢罵到爆呀!
就連夜晚冇熄熱水爐呀,都同我講話煤氣爐用完唔識, 其實都繼續用緊煤氣,要成十蚊一個鐘好貴呀,但係我細佬唔識佢咪自己默默熄咗佢。

仲有就係嘢食嘅問題呀。我阿媽煮咗嘢,好食嘅話,如果我食曬佢就會鬧我唔留畀佢個仔。煮得唔好食嘅話就會叫我食曬佢,乜嘢道理呀! 我唔係垃圾桶囉!

仲有就係結咗婚之後,有時我會返去陪下我阿媽啦諗住。咁佢話煲咗湯畀我飲煲埋啲湯我都唔飲嘅!一係就苦瓜一係就螺頭!全部都係一啲我唔食得嘅嘢!然之後佢咪話唔記得我唔食呢d嘢囉,但係又話係專登煲畀我飲過喎!真係好神奇。

由細到大我呀媽都睇到我細佬係神咁拜㗎啦! 不過我自己爭氣雖然讀書唔成,慢慢part time讀上去依家都讀緊碩士。

首頁
12345...6

尾頁

跳至