家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ol0314 發表於 18-4-4 17:55

你諗清楚做乜要買保險基金先

其實危疾同醫療用途唔應該混為一談,雖然BB唔係收入來源,但BB病左係會影響父母工作、影響家庭收入,萬一獲得危疾賠償,都唔係短時間可以康復,危疾係可以補償呢方面既損失。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

花點時間,由頭细心看一下,终身受用~

買基金真係好傷http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

請問儲蓄保險值唔值得做 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234

年輕人及小家庭唔買基金保險,儲錢買樓哪! http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5105478

身痕要月供,便月供服票把~

大力理財篇 之 月供股票 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

儲蓄係必須,需唔需要利用保險公司的儲蓄計劃因人而異,投資好叻嘅一定睇唔起保險公司每年4厘至5厘的穩定回報,但無可否認呢類最小唔會跑輸通脹的計劃亦有可取之處,當然要小心選擇,睇清楚計劃的保證成份,非保證果部份作得太大就要更加小心。
實報實消冇儲蓄成份的醫療保險對任何年紀的人都係 奢侈品而非必須品,有人覺得每餐四十元茶餐廳 ok,亦有人每日每餐都要食得好好睇睇。負擔得到當然住睇私家房好過住政府大房,但耍分清楚呢個係optional 而非必須。

公爵府

wallshar 發表於 18-4-4 19:17
儲蓄係必須,需唔需要利用保險公司的儲蓄計劃因人而異,投資好叻嘅一定睇唔起保險公司每年4厘至5厘的穩定回 ...

閣下所講的4-5厘 好多都係唔保證
或未計基金管理人管理費

男爵府

畀面勳章

Ol0314 發表於 18-4-4 20:12
閣下所講的4-5厘 好多都係唔保證
或未計基金管理人管理費

我講緊嘅4-5厘係扣徐所有行政费用後的淨回報。

公爵府

wallshar 發表於 18-4-4 20:19
我講緊嘅4-5厘係扣徐所有行政费用後的淨回報。

保證?

男爵府

畀面勳章

回覆 Ol0314 的帖子

因為係長期計劃, 保險公司在你10年的合約到期提款前摺埋, 政府又賠唔足, 呢個就係非保證.

複式洋房

我就買左份儲蓄比我個三歲囝囝,供幾年後就可以拎部分出黎用,比佢隨時去外國讀書,之後繼續供,都幾高息下。

禁止訪問

複式洋房

ashpoke8811 發表於 18-4-6 09:59
我就買左份儲蓄比我個三歲囝囝,供幾年後就可以拎部分出黎用,比佢隨時去外國讀書,之後繼續供,都幾高息下 ...

有冇買醫療?我公司只可以Claim 一半。

複式洋房

Allisonthy 發表於 18-4-6 15:21
有冇買醫療?我公司只可以Claim 一半。
有,買左A記CEO,最高賠2千5百萬HKD,多個保障嘛雖然都幾甘..

大宅

Allisonthy 發表於 18-4-4 14:53
我第一個B將6月出世,想集合各媽媽的智慧同意見,大家有無幫初生嬰兒買保險同基金?

Thank you!!!

個人覺得住院、危疾可以買,

因為危疾通常無事將來會退返俾個小朋友,唔知過左幾多歲就退回保額咁。
住院呢就其實係for小病小手術或者for 貴價儀器檢查快.(我覺得如果買C plan 最好買埋8成包底,好易唔夠)

不過,我當初最錯係跟保單買了份教育儲蓄,因為我朦查查。最近睇醫生,醫生話我份單算係好不足的,我話我已經係俾2萬幾一年了哦,佢同我講,醫療單就買醫療,教育那些應該分開買。

其實份儲蓄又唔係好夠,到小朋友讀大學得20萬左右。所以我都係要另外買了兩份1%人壽那種儲蓄才安心d. 但份保險又焗住俾兩萬幾一年,不過就係醫療又唔太夠,教育儲蓄又唔太夠,不過又洗濕左個頭無辦法,又唔想再泵大個保險單咁。所以,我一定建議我d朋友分開買,清清楚楚。

子爵府

wan0526 發表於 18-4-7 00:45
個人覺得住院、危疾可以買,

因為危疾通常無事將來會退返俾個小朋友,唔知過左幾多歲就退回保額咁。

俾2萬幾一年,到小朋友讀大學得20萬左右

請問期間供幾多年?條數好似好有問題咁。

男爵府

回覆 Allisonthy 的帖子

我未生之前已經問定資料,阿B一出世15天就call我agent 上來買BB保險,最抵!買教育儲蓄、人壽、住院、意外危疾!
唔好彩今年一月入左仁安四天,使左三萬,我只claim剩$200,一星期已出支票!
最開心就連大人係BB房叫餐都claim 到,果到三晚都成千蚊,諗住自己比!
果時同老公要輪流留宿睇住BB,邊到諗慳錢去外面買飯吃呀!

男爵府

畀面勳章

dindinlam 發表於 18-4-7 09:14
回覆 Allisonthy 的帖子

我未生之前已經問定資料,阿B一出世15天就call我agent 上來買BB保險,最抵!買教育 ...

如果連大人在病房的飲食消費都 claim 到就肯定係呢間公司的理賠部門疏忽睇漏眼。一個BB點可能3日內點左咁多野食。
香港應該尚未有一種實報實消的醫療保險可以包到探病者在醫院的飲食消費。

大宅

新人物 發表於 18-4-7 08:49
俾2萬幾一年,到小朋友讀大學得20萬左右

其實照單執野,二萬幾包括內容:

教育基金
危疾
醫療
8成包底

大宅

ashpoke8811 發表於 18-4-6 22:50
有,買左A記CEO,最高賠2千5百萬HKD,多個保障嘛雖然都幾甘..

想問你買左ceo plan 0墊底費定係萬6蚊墊底?
我自已本身買左ceo萬6蚊墊底個plan。。
諗緊呀b個份買邊個好。。

複式洋房

邱優 發表於 18-4-10 18:44

想問你買左ceo plan 0墊底費定係萬6蚊墊底?
我自己全家$16000講真,買得CEO主要都係驚大病用大錢住院即,16000樓下當睇醫生囉。
保費又低啲。
你agent好冇?揾個好agent真係好難。

大宅

ashpoke8811 發表於 18-4-14 11:18
我自己全家$16000講真,買得CEO主要都係驚大病用大錢住院即,16000樓下當睇醫生囉。
保費又低啲。
你agent ...

又係。。0墊底費個plan真係貴好多!
我呢個agent都唔錯,會比意見等我自己決定。。
講得好清楚我買左d咩,可以保到d咩⋯⋯
之前我係宏x個個差到爆。。一味叫我cut單再買過份。。我有次入院前打比佢,d態度差到,好似我要攪到佢做野咁!個次之後我就成份cut左去轉去a記。。

首頁

尾頁

跳至