自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

teddy923 發表於 18-4-11 19:51
最近眼有啲事,要用類固醇,醫生俾我㨂打或食,但因係眼,打的風險會大些少,所以我應該㨂食。

醫生話食要 ...

其實人人反應都唔同
好多時分量係跟體重唻計
不如你問返醫生
睇多個眼科攞 second opinion 好過
唔好喺度一味靠估

男爵府

teddy923 發表於 18-4-11 19:51
最近眼有啲事,要用類固醇,醫生俾我㨂打或食,但因係眼,打的風險會大些少,所以我應該㨂食。

醫生話食要 ...

樓主,我想問吓你眼有咩事要食類固醇呀?我眼都有事,但就check唔出有咩事,唉~我好煩呀…
類固醇呢樣野害得我都好慘呀,20幾歲時, 我耳水不平衡,我唔知醫生開咗類固醇比我食,我食咗一個月肥咗20幾磅, 肥到我自己都驚,問醫生我先知佢原來開咗類固醇比我食,但瘦唔返
幾年前,又係我耳仔出事今次係耳鳴, 今次仲大鑊,我去睇醫生又係唔知醫生畀咗類固醇比我食,食咗一星期已經開始胃痛,過多幾日仲痛到行都行唔到添, 終於痛到要入醫院, 醫生先發覺我食緊好重嘅類固醇,搞到我變咗胰臟炎,醫生話我入遲幾日醫院就係咁先,差啲小命不保呀,最終住咗10日醫院
豈能盡如人意,但求無愧於心......

大宅

bebeyi 發表於 18-4-12 07:16
其實人人反應都唔同
好多時分量係跟體重唻計
不如你問返醫生

我今日出去睇多個醫生問問喇

大宅

ccaa 發表於 18-4-12 07:43
樓主,我想問吓你眼有咩事要食類固醇呀?我眼都有事,但就check唔出有咩事,唉~我好煩呀…
類固醇呢樣野害 ...

咁驚,正常開類固醇一定講嫁喎,我醫生都坐底講左二次俾我聽,我自己係眼發炎咋

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

回覆 sochui 的帖子

請問JM介唔介意講下當時身體係咩問題? 我有朋友係免疫系統太活躍, 攻擊對眼勁發炎. 佢除左打針之外, 仲要食化療藥. 但情況都無咩好轉. 我聽見都好擔心.上網又搵不到太多資料

珍珠宮

tofulo 發表於 18-4-12 11:03

請問JM介唔介意講下當時身體係咩問題? 我有朋友係免疫系統太活躍, 攻擊對眼勁發炎. 佢 ...

虹膜炎

水晶宮

tofulo 發表於 18-4-12 11:03

請問JM介唔介意講下當時身體係咩問題? 我有朋友係免疫系統太活躍, 攻擊對眼勁發炎. 佢 ...

我之前都係虹膜炎, 係自身免疫系統太活躍攻擊虹膜, 用類固醇3個月搞到眼壓太高變青光眼, 最後要做手術先控制到。

當時真係認識太少, HK冇咩資訊, 就算專科醫生都唔會同你解釋咁多, 最後要去外國d forums同其他病友交流。 其實好多免疫系統病, 西醫根本冇方法去醫, 只係一味用類固醇和生物製劑治標唔治本再帶來其他後遺症。

如果免疫系統病, 去西醫驗血都搵唔到病因, 我會建議從其他holistic treatment著手(e.g. osteopathy, naturopathy, TCM, homeopathy, ayurvedic treatments...當然要o係HK搵到有質素o既practitioners又係另一難題)。我自己係頸椎病誘發, 正骨後對我眼壓及睡眠改善好多, 亦冇再發虹膜炎。

另外, 炎症期間, 用elimination diet係最有效舒緩炎症退炎, 對免疫系統太活躍引發o既病包括uveitis, RA, psoriasis...都好有效, 好多外國網友都係用呢d方法去自愈, 完全停藥。

大宅

sochui 發表於 18-4-11 22:49
是打了三枝,第一枝冇效,轉針,打第二和三針才得。
醫生在眼以棉花棒塗黃色藥水(不知道有無麻醉成分),跟 ...

明白,我都問下醫生先

子爵府

sochui 發表於 18-4-12 12:58
虹膜炎

謝謝

男爵府

Elenalan 發表於 18-4-12 13:28
我之前都係虹膜炎, 係自身免疫系統太活躍攻擊虹膜, 用類固醇3個月搞到眼壓太高變青光眼, 最後要做手術先控 ...

我想知虹膜炎有咩病徵架?我左眼有好大問題,但check唔出有咩事,我直覺係頸椎問題影響我隻左眼既,因為我成個左邊既頭,眼,耳,鼻都有問題,我完全唔知點醫好

水晶宮

ccaa 發表於 18-4-12 13:57
我想知虹膜炎有咩病徵架?我左眼有好大問題,但check唔出有咩事,我直覺係頸椎問題影響我隻左眼既,因為我 ...

我係發現自己眼有事之前幾個月, 經常右眼好乾和酸澀流淚水(其實當時可能已經眼壓升高但不自知)。
然後有一日跳舞後, 右眼朦左一片, 好似有層霧, 但我因為去比賽, 第3日先去睇眼科醫生, 當時眼壓已升到5x (正常係8-21)。要即時用類固醇眼藥水+降眼壓藥水+食去水丸, 2-3日先降番去正常, 但一停藥又發炎, 最後滴左3個月藥水, 眼冇發炎, 但眼壓因長用類固醇而升高, 用哂所以降眼壓藥水都冇辦法降眼壓, 加上視力已受損, 所以要做手術。

每個人虹膜炎病徵都可能唔同, 可以好大分別, 我唔覺明顯眼痛, 最多只係酸澀, 和眉心淵住痛, 似頭痛多d, 但右肩頸長期梗痛、手痺+失眠。

禁止訪問

子爵府

回覆 Elenalan 的帖子

好多謝你的分享, 會轉比朋友, 希望幫到佢

男爵府

Elenalan 發表於 18-4-12 14:12
我係發現自己眼有事之前幾個月, 經常右眼好乾和酸澀流淚水(其實當時可能已經眼壓升高但不自知)。
然後有一 ...

我剛剛check完眼壓,青光眼及各樣都正常,但我就左眼痛,超級乾, 好乸好澀,同埋向左上角望會有重影,又check唔到有咩事,好煩呀

珍珠宮

fionakong2008 發表於 18-4-11 21:05
我就係,停咗半年藥食緊中藥,又話會瘦返嘅,呃人嘅昨天又比人笑肥大肉厚身體差
...

其實eat類固醇令水去唔到,如何停藥去番水,唔係会瘦番d咩?

珍珠宮

teddy923 發表於 18-4-11 21:21
咁驚啊,我醫生話食好過打,因為打要打二隻,第一次會打眼邊zip落去,但啲藥未必直接落到眼底,如果唔得會 ...

眼喎! 老虎蟹揀都食!!

珍珠宮

回覆樓主:

我食咗幾個月類固醇,面圓了一點,個人無肥,而且我BMI更是過輕,有水腫但唔知關唔關類固醇事,但有食埋去水藥。有多了甩頭髮。
食類固醇會令人開胃,所以先易肥,其實只要忍到口,或肚餓時選擇健康唔易肥食物,都唔一定肥好多。

伯爵府

回覆樓主

Side effect 直接問醫生,佢有責任講清楚

首頁

尾頁

跳至