樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

summerize 發表於 18-4-25 08:08
可以去展銷睇下資料
May I know where is the 展銷? Thanks a lot!!

大宅

回覆 TKTL 的帖子

我係免費報紙搵展銷會資料, 個個weekend都有

展銷會, 通常星期四或五才出廣告.

TKTL    發表於 18-5-10 18:37

子爵府

回覆樓主:

我上星期直接過了KL看,如在市中心,一般都不平宜。我看了幾個在KLCC樓花的示範單位,好多都超過1.4-1.8M馬幣,只有一個有6%回報,但要簽十年,覺得太長。另外無想像中平。其他偏遠地點驚沒承接力。另外外國人一定要買超過RM1M樓,除非有申請第二家園。現十五十六中。

大宅

familyking 發表於 18-5-10 18:23
我上星期直接過了KL看,如在市中心,一般都不平宜。我看了幾個在KLCC樓花的示範單位,好多都超過1.4-1.8M馬 ...

請問是那個樓盤?我找不到可以6%回報的樓。

大宅

summerize 發表於 18-4-24 21:19
有個別項目仲有回購,見賣緊仲有,但都7788,新出嗰d 盤已經冇,同埋租金開始下調,得6釐;當然,有JM 講 ...

請問在香港是那個Agent? 看報紙又不見保證回報,想了解下。

子爵府

Biancamama 發表於 18-5-13 16:52
請問在香港是那個Agent? 看報紙又不見保證回報,想了解下。

直接在KL樓盤問

大宅

回覆 familyking 的帖子

KL是否塞車好嚴重?聽講市中心外圍都好塞, 是否近鐵路站比較好?

子爵府

gogogo2 發表於 18-5-14 22:33
回覆 familyking 的帖子

KL是否塞車好嚴重?聽講市中心外圍都好塞, 是否近鐵路站比較好?

都係,當然迎鐡路一定有好處。我只識市中心幾個地方。KLCC, Bukit Bintang 呢D旺區,另外聽講Ampur是大使區。但處處大興土木,都驚驚地Over supply, 無人租,因當地人不是人人買得起超過一百樓,但馬拉政府規定外國投資者只可買百萬樓,除非申請了第二家園。

大宅

回覆 vincymama 的帖子

Hi Vincymama,

想請問滙豐銀行做按揭是在香港辦理還是要到大馬? 我剛訂了一個rm1百萬既單位, 想用

滙豐銀行做按揭, 但大馬

滙豐要求我們到當地見面, 而且又要提供LATEST HK TU Report, 開大馬按揭戶口又要交月費 ... 我有點頭昏眼花, 你的按揭情況是否都是這樣? 如何取得

LATEST HK TU Report?

不好意思我有太多問題不知如何處理

agent也介紹了另一銀行RHB Bank, 可是我對這銀行零認識!

大宅

回覆 summerize 的帖子

Hi Summerize,

你睇啱咗果兩個在kL 的物業,落左票未? 在哪區? 我剛訂了個小單位在KL'核心嘅外圍', 沒有租金保証,又沒有回購, 希望將來租得出

複式洋房

可能了解下你朋友大概買左幾多年嗎?

男爵府

gogogo2 發表於 18-5-16 23:19
回覆 vincymama 的帖子

Hi Vincymama,

我在滙豐有premier 戶口,先在香港總行預約開馬來西亞的滙豐戶口,可以網上同時將資金轉帳。申請時間差不多要一個月。
另外我到吉隆坡去咗滙豐的卓越理財中心,將買樓的booking form 畀當地的經理,再轉給他們的估價部,他們會到樓盤的單位進行估價。佢畀咗按揭的申請表,返香港連同所有證明文件,速遞過去等審核,期間我們都是用what's app聯絡,他們都是華人職員,申請過程要4個月,最後出了批准文件,他們速遞到我家,我再約香港客戶經理,見證簽名,由他們內部轉送到馬來西亞滙豐,現在那邊律師正和銀行交接,再多2-3星期我們真正可以收樓收租了。

大宅

gogogo2 發表於 18-5-16 23:32

Hi Summerize,

我最後係買咗一個在馬六甲的項目,銀碼細啲

大宅

Simon_sandi 發表於 18-5-16 23:42

可能了解下你朋友大概買左幾多年嗎?

我唔記得佢已買咗2年半還是4年半,但佢話佢個物業係包租只有10年,同埋係6%, 唔係我而家買嗰個項目,而且我買咗最平嗰款單位咋

複式洋房

我都睇中左馬六甲酒店個個項目,應該同你個個一樣,每年保証8%,5年後120%回購

大宅

Simon_sandi 發表於 18-5-18 00:16

我都睇中左馬六甲酒店個個項目,應該同你個個一樣,每年保証8%,5年後120%回購 ...

咁應該係啦,其他冇回購嗰d 我放棄咗,之前諗住長keep 就考慮KL, 後來都係覺得有回購好似吸引d。不過都係嗰句,隔山買牛有風險,大家自己衡量

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

vincymama 發表於 18-4-21 06:37
我買了2間馬六甲,另外一間在吉隆坡,據我所知,檳城華人最多,佔七成,吉隆坡是首都,較繁華現代化,這兩 ...
碧桂園外觀看來不錯,但起得太密集,好似香港樓,交樓質素差,不值得投資

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

利申:我不是Agent,只是分享一下買樓經驗。

身仍在新山,諗住有假期就陪哥哥到新山睇樓,經過1天半的四圍視察,兩夫婦都決定買埋。樓盤面向新加坡市區及哥爾夫球景,想買實用1000呎的單位已經賣晒,只有865及1400以上的單位,資金有限,於是買了865的單位,未計折扣,79萬馬幣有找,包全屋裝修傢俬電器,家品,智能家居,律師費,第二家園申請手續及費用等等,優先入讀附近的Paragon私立國際學校。
今次要係香港賣一個車位換一間馬來西亞屋,頭2年保證回報5%。之後出租再分拆。我們都打算幾年後退休後住馬來西亞,出租香港樓,收租已足夠在這兒生活。
無論買乜野樓,唔好只聽講座,真係要親身睇下周圍環境及配套。

子爵府

Simon_sandi 發表於 18-5-18 00:16

我都睇中左馬六甲酒店個個項目,應該同你個個一樣,每年保証8%,5年後120%回購 ...

呢個有展銷會聽嗎?

男爵府

其實, 若投資, 幾年後賣出去, 會唔會要交資產增值稅? 若匯水升, 就梗係好, 若匯水跌, 會否蝕? 收租每年要報稅嗎?

若退休, 人老最大開支係醫療. 馬國有足夠支援外國人嗎?

若話比仔女讀書, 是否要打算唔回港找工作先好.

首頁

尾頁

跳至