自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

fionacat 發表於 18-4-21 20:43
我小朋友唔係喺嗰度讀,但係因為頭先個副校係我老公嘅時中學師弟,而我老公係喺大埔教另一中學嘅,所以比 ...

多謝你既資訊!

子爵府

judychungpuiyan 發表於 18-4-21 21:14
患有自閉症、過度活躍症、專注力不足、讀寫障礙既學生,佢哋大部分都被忽略的一群

多年前鏗鏘集都有拍攝過 ...

呢集我都有睇!

子爵府

馬爾太 發表於 18-4-22 22:46
其實 band幾唔緊要,SEN嘅教法同教主流學校係唔同,佢哋需要多啲時間去消化。所以我一直主張廢除融合教育, ...

同意!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

amy0107 發表於 18-4-22 23:18
有啲直資學校 ,直情 interview 試問你係唔你sen學生, 講明我哋學校冇支援, 呢d學校未融入唔到囉!
...

我覺得咁仲好喎,直資學校要收學費,如果冇為SEN提供任何援助,咁真係講明好過收唔先唔理你。

水晶宮

馬爾太 發表於 18-4-22 22:46
其實 band幾唔緊要,SEN嘅教法同教主流學校係唔同,佢哋需要多啲時間去消化。所以我一直主張廢除融合教育, ...

其實廢不廢除要兩睇,好像有些學生只是讀寫障礙,其他方面發展完全沒有問題,但如果一刀切廢除,一樣會阻礙這些同學的發展。

另外,其實唔止b3有融合生,連b1都會有,如果取消了融合,無論對融合生和正常生都會有影響。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

fionacat 發表於 18-4-21 21:46
我淨係知讀「萬」,頭先再Google,話係佛教嘅標誌啊。

其實呢間學校同佛教無關,仲會借場俾基督教機構搞活動。

子爵府

1314625 發表於 18-4-23 07:43
其實廢不廢除要兩睇,好像有些學生只是讀寫障礙,其他方面發展完全沒有問題,但如果一刀切廢除,一樣會阻 ...

大部份(我唔敢講全部) 嘅 SEN追成績係好辛苦,淨係讀寫要應付日常功課測驗已經係虐待!但主流學校家長(尤其 band 1) 好注重公平性,佢個小朋友嘅功課比 SEN嘅多,投訴!測驗比 SEN嘅少時間做卷,投訴!SEN絕對係唔好受!用小朋友自信心去換政府嘅所謂"功績",真係好過份!而且香港對 SEN係 DSE後嘅支緩係接近零!點面對工作環境學一技之長呢啲配套直情係少!!!

琥珀宮

fionacat 發表於 18-4-21 20:26
應該係大埔卍慈,佢哋嘅融合教育做得好好,拎過行政長官卓越教學獎,頭先接受訪問嗰位副校係好有heart㗎!
...

佢地唔介意比人標籤,肯上鏡係好好嘅示範,教育就係要有教無類

子爵府

mandy952 發表於 18-4-23 08:38
佢地唔介意比人標籤,肯上鏡係好好嘅示範,教育就係要有教無類

但 TSA正正背道而馳!

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-4-23 08:39
但 TSA正正背道而馳!

根本初小就唔需要考試

子爵府

mandy952 發表於 18-4-23 08:47
根本初小就唔需要考試

冇錯!小朋友年紀細學習有差異係好正常!呢個 TSA硬要將所有人嘅學習模式變成一樣!

公爵府

親子王國15週年勳章

stagea 發表於 18-4-21 20:15
按唔同程度去分組,做得好

呀女小學就按唔同程度分功課,即同一份功課分三級,即同一條題目係MC>供詞填充>不供詞填充,我已經覺得好好。

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-4-23 08:59
冇錯!小朋友年紀細學習有差異係好正常!呢個 TSA硬要將所有人嘅學習模式變成一樣!
...

其實用考試將學生分類係一個好低層次嘅教學方法,睇下芬蘭到升大學先有考試,人地成績幾標青,仲有係係冇分數下學生覺得自己同其他人嘅能力冇差別,唔會因分數而失去自信,及求學興趣

男爵府

15週年勳章

錯過左 好想睇番呢個

大宅

回覆樓主:

其實香港政府都無正視過SEN的小朋友,得主流同特殊選擇。主流學校成日要抄寫,教育方式重停留係十幾年前,只係程度加探。以家功課d題目睇小一隻字,意思可以係相反,有讀障d學生咪唔識做囉!有部份SEN學生去讀特殊係開心,但佢哋讀完又可以揾乜嘢工作?

琥珀宮

idak 發表於 18-4-23 10:06
其實香港政府都無正視過SEN的小朋友,得主流同特殊選擇。主流學校成日要抄寫,教育方式重停留係十幾年前, ...

咁未要搵節目中嘅學校,呢類學校起左緩衝作用,其實特殊學校,唔係個個家長接受到
見過幾個case,個細路一睇就係要讀特殊,但家長都爭扎左幾年先比個細路去,錯過左黃金時間

子爵府

mandy952 發表於 18-4-23 10:10

咁未要搵節目中嘅學校,呢類學校起左緩衝作用,其實特殊學 ...

全香港又有幾多呢類學校呢?而且佢哋都俾唔到畢業後嘅支緩!政府係要做呢啲架!依家個政府係完全唔理呢班人!

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-4-23 10:12
全香港又有幾多呢類學校呢?而且佢哋都俾唔到畢業後嘅支緩!政府係要做呢啲架!依家個政府係完全唔理呢班 ...

其實家長搵呢類學校真係要做功課,香港教育太畸形,其實冇幾多間學校會主動話比人知收sen,怕比人標籤,從此就變成sen學校。節目中嗰間中學一開始都係因為縮班潮而收sen,好彩後黎做得好又唔介意話比人知,呢d就好睇個校長。

坦白講,根本冇學校一開始係想做sen
所以sen呢樣根本係做到不論不類,睇返節目入面個教師,為sen學生做好多有用嘅教材,但只for小部分人用,如果集合全港嘅sen老師同教材,經驗,成效一定更大,更多人受惠

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇睇過尋晚個節目,但以前聽過副校講課,佢地學校真係做得好好,完全係教育的模範

首頁

尾頁

跳至