自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mrs_D 發表於 18-5-9 23:00
外國人好多都對食物敏感,我住加拿大,好多野都有gluten-free。對nuts, gluten, lactose... 又好少聽到中 ...

我都覺得呢種係洋人病。

以前香港人很少有,但是年輕一代生活飲食習慣比較西化之後,好像也多了這類洋人病個案。

珍珠宮

yiuyiu-mum 發表於 18-5-10 08:46
我呀!兩三年前突然出風癱,然後越來越嚴重,睇過好多中西醫,食晒所有市面上嘅過敏藥都唔得,仲由風癱演 ...

我覺得像是體質以及免疫力跌去到一個臨界點,就會開始出現這個情況。

我以前身體最差的時候,皮膚開始容易出現紅腫,還有其他的健康問題。我想如果我找西醫治療的話,也許就會繼續惡化,出現你們說的情況。後來一直堅持中醫治療路線,健康問題顯著改善,慢慢收復健康失地。

大宅

回覆樓主

我個女!要係網上訂野食

複式洋房

香港買GLUTEN FREE 野好貴

男爵府

回覆樓主

我細女係⋯歲幾時出濕疹一直唔好
直覺話我知似係食左某啲野令到佢咁⋯
於是去check, 係gluten,蛋,雞,蕃茄etc都敏感
停食之後先無再出濕疹⋯

侯爵府

醒目開學勳章

平平常常 發表於 18-5-11 22:28
我覺得像是體質以及免疫力跌去到一個臨界點,就會開始出現這個情況。

我以前身體最差的時候,皮膚開始容 ...

「我覺得像是體質以及免疫力跌去到一個臨界點,就會開始出現這個情況。 」

Agreed.

珍珠宮

Yukyuk 發表於 18-5-11 23:42
「我覺得像是體質以及免疫力跌去到一個臨界點,就會開始出現這個情況。 」

Agreed.

親身驗證。
當時在臨界點邊緣的時候,無緣無故吃蝦會容易出現好像皮膚敏感的情況,以前多年來一向都沒事的。

後來依靠中藥把自己從臨界點拉上來,體質明顯改善後,就沒有了敏感這回事,什麼都可以吃了。我的經驗是,這個問題是可以逆轉的。如果西方人說不可逆轉,我想也許是西方人的傳統治療方法,無法解決問題的根源。

水晶宮

回覆樓主:

我一食麥皮就敏感,塊面一撻撻

男爵府

回覆樓主

我女,食了會有濕疹情況出現

伯爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 18-5-9 23:36
其實亞洲/中國人對lactose過敏嘅好多,不過好多唔知,例如好多認為細路飲奶多稀便係正常,又認定有益繼續 ...

你講得啱,我係好大個出埋濕疹先知自己的敏感

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-5-9 23:36
其實亞洲/中國人對lactose過敏嘅好多,不過好多唔知,例如好多認為細路飲奶多稀便係正常,又認定有益繼續 ...

我覺得那是兩種概念。

麵包是西方人的傳統糧食,如果他們連自己民族的傳統糧食裡面的麩質都突然出現敏感,那是個大問題。

亞洲人、中國人傳統飲食習慣不飽含牛奶,膳食中米飯蔬菜比例比較高(因為窮),身體飲食系統不容易適應牛奶,只不過因為近幾十年來西方文化流行,西醫、營養學主導下,亞洲人硬要採用西方人的標準為時尚,才引發了耐受性的問題。本來傳統亞洲人沒有喝牛奶也活得好好的。

我記得以前美國有一家常青藤大學的教授,好像是九十年代曾經出版過一本書,書名大概是「中國飲食調查報告」之類,他調查、追蹤了中國普通老百姓大約於七、八十年代的二三十年飲食習慣和健康數據,結果是中國人的傳統飲食習慣讓他們比西方人少了各種疾病。喝牛奶更健康這個說法在書裡是受到質疑的。

子爵府

平平常常 發表於 18-5-12 08:51
親身驗證。
當時在臨界點邊緣的時候,無緣無故吃蝦會容易出現好像皮膚敏感的情況,以前多年來一向都沒事的 ...

多謝你分享
我讀書時期食蝦敏感,有時食又無事都唔知點解

公爵府

fenfenc 發表於 18-5-11 23:28
香港買GLUTEN FREE 野好貴

外国买都贵架
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

艾森 發表於 18-5-12 23:55
多謝你分享
我讀書時期食蝦敏感,有時食又無事都唔知點解

蝦我都會,一時有一時無事,我估同蝦嘅品種都有關,我試過炒飯入面D蝦仁仔食一粒已經出事,但成碟大蝦食又無事

珊瑚宮

Mrs.Kangaroo 發表於 18-5-13 10:19
外国买都贵架

唔算, 因為多左好多。
iherb已經唔少選擇, 價錢亦平

珊瑚宮

回覆樓主:

呢期iherb抵喎, gluten free買3件已經有5% discount. 現在再多10% dis, 全場又9折。

首頁

尾頁

跳至