在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

gtg435i 發表於 18-6-7 12:12
50k都唔做ftm. 唔係一定要ftm先陪到小朋友成長

在職媽媽一樣可以陪伴小朋友成長!
曾經在bk有個JM話,佢係wkm,但佢唔覺得佢錯過左乜野!

男爵府

回覆 cyyiu 的帖子

如果返工地方好近, 可能情況會好啲

男爵府

abbc2015 發表於 18-5-29 22:35
我都有同樣煩惱,我搵2萬頭,我老公搵3萬尾,但我們呢幾年都要還錢。
如果可以既,陪到小朋友做ftm一定對 ...

我家庭收入都同你差不多,冇諗過唔做,我兩個都係婆婆湊,細個的時候就真係唔太跟我,但過左兩歲後,一樣痴到實,晚晚都要陪食陪玩陪睡跟功課,和他們感情都好好!

大宅

captainmama 發表於 18-6-11 17:35
我家庭收入都同你差不多,冇諗過唔做,我兩個都係婆婆湊,細個的時候就真係唔太跟我,但過左兩歲後,一樣痴 ...

希望會好似你咁啦,而家佢地痴佢爸爸都唔痴我,但爸爸見佢地仲少過我。

大宅

hiutsit0727 發表於 18-6-2 08:56
原來都咁多媽媽同我一樣掙扎,其實講真,多數都係如果做左ftm的話,生活質素唔多唔少都會有所影響先會咁掙 ...

我都有掙扎過,但係一諗起少咗我份收入,老公壓力會大咗好多,小朋友開始讀書嘅時候會少咗選擇,我就無再諗做FTm lu

男爵府

abbc2015 發表於 18-6-11 21:12
希望會好似你咁啦,而家佢地痴佢爸爸都唔痴我,但爸爸見佢地仲少過我。
...

我女細過都係,2歲前我抱下都唔得,爸爸去沖涼會猛拍廁所門,我點哄她也沒用,想抱她拍照都唔肯,真係驚俾人當拐子婆不過放心啦,而家痴到我煩呀!

大宅

captainmama 發表於 18-6-12 07:11
我女細過都係,2歲前我抱下都唔得,爸爸去沖涼會猛拍廁所門,我點哄她也沒用,想抱她拍照都唔肯,真係驚俾 ...

聽到你咁講個心都安落啲

男爵府

我都係wkm,大仔今年升中一,細女仲讀緊幼稚園,兩個都好痴我,我曾經都想做ftm,最爭扎嗰陣係佢地仲細時,好想自己湊,升上小學後就會好d,我放工同星期六日睇功課同溫習,忙就忙d,但女人有工作同收入會好d,由其是而家佢地大左要用錢,我放假就同佢地去旅行,又可以同佢地儲定大學學費,兼夾唔駛全日管住佢地,佢地兩個都話媽媽返工好好呀

男爵府

BK Milk勳章

Elaineyytang 發表於 18-6-12 12:52
我都係wkm,大仔今年升中一,細女仲讀緊幼稚園,兩個都好痴我,我曾經都想做ftm,最爭扎嗰陣係佢地仲細時,好 ...
我有一個今年升上小學,放學時間早過幼稚園,我好想接佢放學,同佢玩下再做功課,等佢得到更多關愛。如果放工先睇功課,少左陪佢既時間,好似阿媽只係放工就係功課溫書,得極少時間陪伴......佢仲要讀間出名課程深的學校,我好想陪住佢..
我月入4萬,佔家庭開支=1%就係買野比小朋友玩食,出街享受咁.......工作我可以應付到準時6點前回到家,所以又唔捨得放棄。人生X點.....到底應該揀唔要高薪厚職番去教子女陪佢地捱過小學階段,打到根基定係搵多D?

男爵府

回覆 lammi2012 的帖子

我同你差不多,我仲遲過你放工,有時仲要OT,所以我個仔升小學,仲陀緊細女嗰陣係最想做ftm,都係驚佢應付唔到小學嘅課程,所以全職自己跟梗係最好啦!但宜家我個仔升中喇,返轉頭睇,唔一定要全職湊先係最好嘅,讀書係靠自己,只要跟緊d,唔明嗰d一定要即個禮拜清,so far 我個仔都好好成績,而且升到高小,好多時都四點幾五點先放學,佢返到嚟食下嘢沖下涼,你都放工啦,上到五六年班,唔係話你想陪住佢就得架,佢會話佢自己做,唔識先問你,唔駛你陪,所以我都繼續返工,而且搵多d錢,第日用嚟比佢去外國讀書或者幫下佢置業,多幾條路可以選擇,都係好事,不過如果你決定辭職自己湊,要調節好自己嘅心理,佢曳嗰陣千祈唔好話為左你而辭職,唔好比壓力佢

大宅

Elaineyytang 發表於 18-6-14 15:14
回覆 lammi2012 的帖子

我同你差不多,我仲遲過你放工,有時仲要OT,所以我個仔升小學,仲陀緊細女嗰陣係最 ...

我都係,仔小一讀所謂名校,所有野教淺考深,學校預家長要跟。我的工作收月入都有十萬,但時間好長,常OT出差,問心不喜歡這工作,人事也頗很複雜。先生收入是我數倍,維持家庭是沒有問題,但他是保守派,認為如其中一人工作有問題可有backup ,極不支持我FTM 。而且我做的行業不多part time ,就算有人工會沒有大大部分,幫補不了什麼。可是,我仔的學業不好,我其實有極大壓力抽時間教他,補習、私教我也一一試過,效果一般,好擔心他留班。老公工作時間也長,也出差,教功課溫習有時間也教(佔仔溫習時間10%,有三成是我,其餘補習),但他火氣大,多數只會駡仔收場。唉,我好像進退兩難。我想如果仔在香港讀不上,我應該繼續儲蓄供他外出讀書,更加不應當FTM。我年紀不少,休息幾年的話相信無人請了!唉

洋房

2018父親節勳章

回覆 hiutsit0727 的帖子

我自己都做過1年full time mom!講真..果一年好辛苦..雖然都好開心可以日日對住小朋友!
亦因為自己湊左成年..而家小朋友大左都一樣好痴我~
惺講真...我唔會放棄工作 (我不是好有事業心既人)
但工作係可以令自己跟上個年代, 如果唔係..好易被社會淘汰!
我自己係咁諗..純個人意見~

複式洋房

加油! 祝福你

大宅

回覆樓主

我情況同你地一樣呀 我搵23k 老公搵30k 有一個小朋友 有時好羨慕ftm可以放低自己既事業 但係香港地真係下下講錢 為左俾個好啲既生活環境俾小朋友 唯有捨棄呢樣野

別墅

回覆樓主

我真係諗都唔敢諗唔做野...萬一有咩事,真係無可能一時三刻搵返咁多錢同埋小朋友越大真係用錢越多,每個月多一份,真係好洗好多。或者諗下搵一份準時收倒工

男爵府

回覆樓主:

唔會做full time mum! 每個月多幾萬就係多幾萬

洋房

Bbtvsvod 發表於 18-5-21 14:25
我就係月入接近3萬,但因為份工令我冇左好多私人時間,六日有時都要返工,所以決定搵過份冇咁忙既工,或者 ...

我份工同你差唔多,都係六日有時要返,而家未來一兩年都想生BB, 好爭扎好無入政府做,定儲多幾年錢就全職湊,政府就鐵飯碗,好彩嘅派到hea位準時收工,但就無得全職湊,要請人湊

男爵府

michellechiu02 發表於 18-5-27 13:20
我未有小朋友,但plan 2年後有。
我本身係覺得FTM對小朋友既成長係最好。
但奈何我地活係現實世界,錢真係 ...

你講得好0岩`, 呢個世代,錢真係愈多愈好.
會小好多吵鬧.
屋企多D $,環境好d, 對小朋友第時都好D! 起碼佢唔洗付擔咁大,咁憂心.
因為我地老左, 搵$ 能力又差左. 剛到佢中學or 大學時就好多野要顧.

首頁

尾頁

跳至