自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章

其實大家講既石盆係咪唔係同一樣野, 有人講Corian(呢種係人造石, 好處係可以同檯面無縫, 但好食色好易花), 另一種石盆係石墨盆, 係比較硬淨唔易花, 即係19樓果種

男爵府

2018復活節勳章

1.前檔係撓起小小,唔係凸起條邊,睇樣本(細細塊)係唔錯,師傅話成個檯面做,感覺會唔同,決定前,我會要求睇完整實物

2.洗碗盆,會揀不銹鋼,thx

4. hansgrohe 係德國做 , 平款grohe唔係 , 套裝會平D , 預算$1200件

5.洗面盆 會睇下 roca , $1500內

6.意大利地磚太貴 , 睇樣本好厚 , 買料過萬,會搵其他

wcpcelia    發表於 18-6-11 16:58

大宅

回覆樓主:

洗碗盤真心唔好用不鏽鋼,真係好易花,到時你日日望住佢就眼怨 另外煮食爐煤氣爐佢介紹用返煤氣公司係正常,又安全日後有咩跟進又方便。但抽油煙機我就推介富士皇 照睇你c苦介紹既野都好合理,無點你喔

男爵府

Corian 絕對唔食色唔易花, 我用緊白色Corian, 好用又靚, 差不多十年, 之前用其他牌子人造石, 真的是食色好及易花, 最後是裂咗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

popome 發表於 18-6-6 17:24
有裝修問題,想問問大家,比比意見,thx
1.廚櫃台面做唔做前檔好? 圖下有前檔,師傅話有會好用,外觀不靚,尤其是 ...
有水檔會好的,其他野唔使聽曬佢講以自己錢包.........做主

公爵府

回覆樓主

我裝修緊。。。

我都係用大陸磚,不銹鋼盤,一樣耐用。石盤花同裂都仲大鑊。

煮食爐同媒氣爐,我揀媒氣公司,多出黎錢就係售後服務好。

男爵府

2018復活節勳章

muimui05 發表於 18-6-7 11:51
Corian 絕對唔食色唔易花, 我用緊白色Corian, 好用又靚, 差不多十年, 之前用其他牌子人造石, 真的是食色好 ...
係咪星盆 ?
師傅報左三星無縫石檯面,其他潔具,會帶我去買

子爵府

回覆樓主

1.廚櫃台面做唔做前檔好? 圖下有前檔,師傅話有會好用,外觀不靚,尤其是直角位,難收得靚

我就唔做啦,覺得冇咩用,唔做靚啲

2.洗碗盆,佢話不銹鋼易花,提議用石盆,價錢貴一倍

而家再做用不鏽鋼,粗用方便易清潔,用過blanco石盤,洗完咖喱有油漬黐住,成日有水漬,麻麻哋

3.抽油煙機,佢話用晒媒氣公司 ( 包括 : 煮食爐 , 熱水爐 )

呢啲冇所謂啦,視乎你鍾意

4.水龍頭,佢介紹 hansgrohe , 話係德國

我都係用佢,同grohe

5.洗面盆介紹用Toto

正路貨

6.地磚介紹意大利,$45尺

意大利的話都算好好平喎

我大大話話都裝修過4,5次,都有啲心得嘅

男爵府

2018復活節勳章

抺茶雪糕 發表於 18-6-7 12:39
1.廚櫃台面做唔做前檔好? 圖下有前檔,師傅話有會好用,外觀不靚,尤其是直角位,難收得靚

我就唔做啦,覺得冇 ...
地磚有無介紹,大陸做都無所謂,有牌子有QC就行

大宅

muimui05 發表於 18-6-7 11:51
Corian 絕對唔食色唔易花, 我用緊白色Corian, 好用又靚, 差不多十年, 之前用其他牌子人造石, 真的是食色好 ...

請問corian 星盆都是白色嗎?用耐咗會唔會變黃問埋易花呢?thx!

男爵府

回覆 beebee911 的帖子

盤用不锈鋼, 連安Corian 枱面的師傅都建議用返不锈鋼盤, 三星有朋友用話OK, 其他牌子就

伯爵府

回覆 沙沙女 的帖子

石盆睇吓邊個國家出

子爵府

popome 發表於 18-6-7 11:39
1.前檔係撓起小小,唔係凸起條邊,睇樣本(細細塊)係唔錯,師傅話成個檯面做,感覺會唔同,決定前,我會要求睇完整 ...

預$1200 件未必得
我全屋都係用Hansgrohe, 平均都要二千幾

wcpcelia    發表於 18-6-11 17:06

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

popome 發表於 18-6-6 17:24
有裝修問題,想問問大家,比比意見,thx
1.廚櫃台面做唔做前檔好? 圖下有前檔,師傅話有會好用,外觀不靚,尤其是 ...

1。 我無做
2。 我用B牌石盆,外國訂,平過hk。 質量好, 耐熱、 唔易裂。
3。 富士皇抽油煙機,p 記電磁爐
4。 我用grohe。 hansgrohe 係爸爸創立,grohe 係呀仔嘅。 Hans 貴過grohe, 不過近年好似 grohe 評分高d。 again 我係外國訂, 平好多嘅。
5。 Toto 大路野, ok。
6。 地磚計尺數咁得意嘅? 我買意大利磚一塊百幾蚊。

你個師傅冇呃你嘅, 係好嘢嚟, 爭在你想唔想洗咁多錢。

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主

我都揀左煤氣公司既三件爐具套餐,齊晒煮食爐,熱水爐同抽油煙機都算抵買 上個星期裝左都OK 安裝同保養都係煤氣公司跟 唔使分開搞咁煩同埋佢有幾個組合 你可以跟budget 揀

禁止訪問

伯爵府

@mary@ 發表於 18-6-7 18:42
黑色好唔好用?

我自己鐘意喇暫時用左大半年都ok..我唔鐘意白色、淺色野,所以廚房都係深色

男爵府

回覆樓主:

建議你一定要親身去睇材料,你睇過摸過先分到邊啲係靚嘢。
我自己同親戚家剛裝修完,平材料同貴材料真係質量上好大差別。

2.洗碗盆,佢話不銹鋼易花,提議用石盆,價錢貴一倍
>石盤blanco

3.抽油煙機,佢話用晒媒氣公司 ( 包括 : 煮食爐 , 熱水爐 )
>我估cfu咁提議,係因為佢買會平出買少少

4.水龍頭,佢介紹 hansgrohe , 話係德國
>鋼水靚,我都用呢隻,喺亞馬遜訂嚟香港平好多

5.洗面盆介紹用Toto
>roca toto都好,睇款睇自己鐘意

6.地磚介紹意大利,$45尺
>$2x尺大陸磚 vs 外國磚真係有分靚,你摸過就知㗎喇

男爵府

回覆樓主:

有水擋好, 無水擋會濕衫。。
我用淘寶不鏽鋼大昇盤。 石盤blanco, 怕會裂(如果用lc 煲唔小心跌落盤。。。)
水龍頭係德國amazon 訂hansgrohe/ grohe. 但要小心搵有d 係made in germany or 其他歐洲地方, 有d 係thailand / china
panasonic 電磁爐, fujioh 抽油煙機
地磚搵左磚皇,無特別格過價,貪方便
toilet 係旺角買toto 同panasonic 電子廁所板

首頁

尾頁

跳至