自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

老一輩好多咁諗,當然同教育有關,落後地區都係咁架啦,但佢地果陣真係捱得好辛苦。

查實印度呀,非洲呀食都冇得食果d , 生黎咪仲無謂

我細個果陣,覺得媽咪咁辛苦真係自己攞黎,又窮又要激心又要鬧我地

但我父母成功左喎,佢依家老左成日都話:生你地幾個真係冇生錯 特別係入完醫院,佢話想飲啖水都唔駛求人,又日日有人探

乜依家仲有人咁諗既咩?我冇聽過喎!

男爵府

sasatt 發表於 18-6-7 21:31
養兒防老係非常自私既想法
如一心諗住仔女大左要反養既話
不如用來養自己睇下養唔養到過世

自己養自己,追唔到通漲。問仔女攞家用,隨時佢地比一個月的錢,多過自己儲一年的錢。想想幾十年前,佢地一個月才搵幾百蚊。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-6-7 21:26
靠子女脱貧,尤其係生女

B6都仲有唔少父母係咁,小朋友亦由細被洗腦,搵男友/老公好睇《條件》...
咁又唔只B6係咁諗吧!

公爵府

ash_yehyeh 發表於 18-6-7 21:26
靠子女脱貧,尤其係生女

B6都仲有唔少父母係咁,小朋友亦由細被洗腦,搵男友/老公好睇《條件》...

係,好多上一代父母靠女養,我同妹係人辦。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

淘心 發表於 18-6-7 21:45
自己養自己,追唔到通漲。問仔女攞家用,隨時佢地比一個月的錢,多過自己儲一年的錢。想想幾十年前,佢地 ...

仔女比一個月的錢多過自己储一年??! 你認為仔女要比幾多家用?

翡翠宮

回覆樓主:

大6有退休金,反而 chur 家用無港媽港爸咁誇張,我D內地同事好多都無個個月比

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

OKC 發表於 18-6-7 21:56
係,好多上一代父母靠女養,我同妹係人辦。

上一代可以,而家我只期望仔女攪得掂自己,已經好安樂了。

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 18-6-7 20:45
我自問我家唔算窮、我同老公亦絕唔廢,我同老公都好相信養兒防老咖喎,而且養兒防老唔單止是物質上,情感 ...

想法同我一樣!老有所依,唔一定代表錢,人大左、已為人父母,更珍惜同父母關係,係最信任嘅關係。我亦有2個仔女,唔係生得就生,係希望佢地多個親人,多個信任嘅人互相支持,完全同錢冇關係。

用戶要求終止服務

牛年勳章

yurijm 發表於 18-6-7 21:19
我覺得都係上一代既思想了
如果有留意開隔離年輕人成日上既x登
個個星期都有年輕人開post鬧自己父母養兒防 ...

咁我地呢代咪好慘?長輩望我地養,對下一代又慈父慈母?
未經許可,請勿轉載

侯爵府

回覆樓主:

有Dpost令人睇咗唔舒服.

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-7 21:45
咁又唔只B6係咁諗吧!

可以亞洲社會比較多

侯爵府

yurijm 發表於 18-6-7 21:19
我覺得都係上一代既思想了
如果有留意開隔離年輕人成日上既x登
個個星期都有年輕人開post鬧自己父母養兒防 ...

我其實唔明,希望/寄望仔女有乜錯?就算我有積蓄養到我自己過世,要求仔女付家用養我唔啱咩?一對老人家使得幾多錢?我覺得呢個寄望都係對仔女的一種正面嘅祝福,始終有足夠能力才可以財力、心力上照顧到其他人,我仔女做到,即係代表佢地能力足夠。我自己儲嘅錢係帶唔到落棺材,但好仔不論爺田地,我仔女有出息嘅就唔好理我自己嘅錢使係邊度。總之,供養父母呢個責任走唔甩

男爵府

vet 發表於 18-6-7 22:00
仔女比一個月的錢多過自己储一年??! 你認為仔女要比幾多家用?

比方說,40年前,一般文職收入,不過1千,當佢地唔食唔洗,一年也只能儲一萬多點。但養子防老那群,現收家用何止1萬?

侯爵府

淘心 發表於 18-6-7 22:24
比方說,40年前,一般文職收入,不過1千,當佢地唔食唔洗,一年也只能儲一萬多點。但養子防老那群,現收家 ...

JM 你唔使計通脹嗎?40年前,買層樓才不過十萬

別墅

淘心 發表於 18-6-7 22:24
比方說,40年前,一般文職收入,不過1千,當佢地唔食唔洗,一年也只能儲一萬多點。但養子防老那群,現收家 ...

邊有得咁計
十年前雲吞麵同依家都差幾倍

用戶要求終止服務

生兒育女LEE 件事呢.....

對於別人, 我就不敢多說了.

我記得以前BK 友 Eva 姐講過----> 生兒育女而家來講, 就像高消費的調劑生活( 原文唔記得, 大致意思是這樣)

而本人意見是-----> 一男一女組織家庭, 共同孕育下一代, 共聚天倫....係咁啫!

對下一代有期望(我不單止金錢上有所依靠...例如期望老來有人照顧自己)....這種期望....就好像只有人類才有這想法.

你看看其他生物,會唔會咁....

我好實際....我40幾歲了....我期望.好生好死...不要苟且..儀器續命

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-6-7 21:14
而家講親養兒防老係錢銀上呀

你老時,你會叫你小朋友24小時on call服侍你?

如果我要人24小時on call 照顧,我唔使我仔親自照顧,但請人照顧我/住老人院嘅費用和搞手續呀、安排呀,我希望我仔要負擔囉。這樣過份嗎?自私嗎?我幾兄妹宜家對我父母、嫲嫲都係咁做,三個老人家所有使費我地幾兄妹分擔,我覺得好合理呀,我知我父母另有積蓄、投資,但一D 都唔會覺得佢地自私喎

珍珠宮

~緣~ 發表於 18-6-7 20:51
因為舊思想嘅父母覺得生你,養咗你成十幾廿年養番佢好應份,除咗返工搭車食飯錢,全部都畀曬佢 ,佢唔會諗 ...

身同感受,我果陣都係變左搖錢樹,返工搵錢全部攞晒,我自己就做黎唔知為乜,好似生我出黎就係為左搵錢養佢呢一日,所以我係好討厭呢d思想,我生幾個小朋友都從冇諗過第日佢地要養我,生佢地係我責任,唔係因為為左某d利益先生佢地

用戶要求終止服務

Fion_Chan 發表於 18-6-7 22:39
請人照顧我/住老人院嘅費用和搞手續呀、安排呀,我希望我仔要負擔

Fion ,

不是挑機/ 爭論.....當我聊你傾計吧!

萬一你兒子辦不到此點, 你會否失望或甚至生他的氣呢?

我不是睇小他.....生活際遇上, 真的千變萬千.....

例如...亞視都拖欠薪金....而家好興合約工....明欠你, 有錢都唔出糧.

當然吧! 也不是每人都例必遇到不幸事情.

SORRY ! 可能今夜我太多言了.

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至