自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yukiyukipang 發表於 18-6-8 11:18
請問老師邊區!好好呀!

新界區,有studio在九龍。抱歉唔方便介紹了(老師亦無時間再收初級學生)

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 11:38
我個老師以前有,而家要湊仔少左攪呢d
宮崎駿都係老師必教課程之一,有隻歌我個衰女包學左好幾個月。老師 ...

珍珠宮

樓主令我想起,我由小二開始學琴,間衰琴行成日拖鐘,每年換一次老師,我小六考2級肥左,到中一時轉左個老師,個老師幫我急起直追,成績仲突飛猛進

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 11:39
新界區,有studio在九龍。抱歉唔方便介紹了(老師亦無時間再收初級學生)
...

ic, 因為我女黎緊考二級,如果有好老師十中希望佢再上有選擇,唔緊要!謝回覆!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yukiyukipang 發表於 18-6-8 11:45
ic, 因為我女黎緊考二級,如果有好老師十中希望佢再上有選擇,唔緊要!謝回覆!
...

謝諒解

王國長老

Angel_Rose 發表於 18-6-8 11:44
樓主令我想起,我由小二開始學琴,間衰琴行成日拖鐘,每年換一次老師,我小六考2級肥左,到中一時轉左個老師,個 ...

我個琴老師話,琴行貪平,夠膽死5級都請,好得人驚

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

PINK2007 發表於 18-6-8 09:56
記得上年post過講女(果時10歲)學琴,學左九個月老師話四月考二级,當時老師不斷要求加堂補堂,其實因為自己 ...
有d會2、4、8咁上,有d就3、5、8咁上。其實應該差不多,可和老師再商量看孩子進度去決定。最緊要老師夾到孩子,培養到佢地既學琴興趣,唔好只為考琴而考琴。考琴又是否學琴的唯一得著呢?

男爵府

請問5級樂理班小朋友11歲正常上幾耐考試?(私教每堂45mins)

王國長老

tester5 發表於 18-6-8 11:56
有d會2、4、8咁上,有d就3、5、8咁上。其實應該差不多,可和老師再商量看孩子進度去決定。最緊要老師夾到孩 ...

贊成
考試比賽我覺得間中要有。一個人齋練好悶的,俾個目標佢
其他時間,我會揀學下唔同野,體驗下唔同音樂,keep住興趣就好

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-6-8 11:44
樓主令我想起,我由小二開始學琴,間衰琴行成日拖鐘,每年換一次老師,我小六考2級肥左,到中一時轉左個老師,個 ...

成日換老師我又唔太鐘意,好老師真可遇不可求

子爵府

tester5 發表於 18-6-8 11:56
有d會2、4、8咁上,有d就3、5、8咁上。其實應該差不多,可和老師再商量看孩子進度去決定。最緊要老師夾到孩 ...

ok(emoji)

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 12:14
贊成
考試比賽我覺得間中要有。一個人齋練好悶的,俾個目標佢
其他時間,我會揀學下唔同野,體驗下唔同音 ...
我女剛考完,第一次考,佢自己都努力亦有期望。
佢考完出黎,佢話好緊張(呢個女,我從未聽過佢會話緊張,天跌落黎都唔怕既),佢話有d好易既scale都彈唔好,唔知點解。我見佢表情,知佢對自己有d失望。我聽到都替佢可惜,安慰佢話唔緊要啦。

anyway過左就算,有個經驗希望佢下次能可以考好,成績怎樣都不重要了。

子爵府

回覆樓主:

大家一定覺得我急於考試,其實我當初冇谂過比仔學琴,仔系跳跳扎的,只是他看到家姐學就多次要求,那就比他试吧!希望他會堅持!(太多人上到5,6级放棄!

子爵府

tester5 發表於 18-6-8 12:27
我女剛考完,第一次考,佢自己都努力亦有期望。
佢考完出黎,佢話好緊張(呢個女,我從未聽過佢會話緊張, ...

(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

你哋仔女學得好快 咁快考。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

琴行質素真係好參差,但我遇到最夾果兩個都係有教琴行的,所以口碑好重要

我諗睇家長要求搵自己心水的老師,就咁聽好難講樓主果位老師有無問題,始終每人的音樂天份不同,唔夾就換囉

子爵府

melody228 發表於 18-6-8 13:58
琴行質素真係好參差,但我遇到最夾果兩個都係有教琴行的,所以口碑好重要

我諗睇家長要求搵自己心水的老師 ...

其實第一位老師好有經驗,over20+,不過成就未必好高,可能八级 or演湊第一级,不過引發我不滿意系用教琴時間去食早餐,(我女上她家學的)

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

又傾偈又食早餐咁,又不太洽當喎,成堂都無咗一半時間啦

不過如果得8級/AT/DipABRSM咁,學到上去都係要轉

子爵府

Lindytiger 發表於 18-6-8 10:50
好老師應該係識教好基本功、燃點小朋友學琴的興趣,反而一味趕進度去考琴唔係一件好事。今時今日好多小朋 ...

非常認同

公爵府

sonia2013 發表於 18-6-8 10:39
會不會是學生質素參差

真精警

首頁

尾頁

跳至