自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mariejj 發表於 18-6-21 10:10
我都想慢煮, 又有蒸爐呀, 請問點樣用蒸爐慢煮呀?

蒸爐有冇得較度數?
件扒醃好入食物袋抽真空(我用水壓法)
用深既盤之類加水放扒, 再用少碟/碗壓一壓等件扒完全浸係水入面
較蒸60度 2個鐘 (豬扒計, 當然仲要睇厚薄)

大宅

TMC3012 發表於 18-6-21 10:26
蒸爐有冇得較度數?
件扒醃好入食物袋抽真空(我用水壓法)
用深既盤之類加水放扒, 再用少碟/碗壓一壓等 ...

有呀, 我用bosch, 好似得40, 60, 80, 100
好方法, 我又試下先
你買邊隻食物袋, 可高温用呀? 唔該你

寶石宮

mariejj 發表於 18-6-21 10:29
有呀, 我用bosch, 好似得40, 60, 80, 100
好方法, 我又試下先
你買邊隻食物袋, 可高温用呀? 唔該你 :lover ...

我用藍紅色盒果隻, 見佢有寫可高温
試吓先啦, 真係成日整先買枝, 唔係買左好少用就。。。(雖然唔貴

珊瑚宮

畀面勳章

momoballs 發表於 18-6-18 12:45
你老公應該未掌握好溫度及時間,慢煮非常好食,Anova 不錯

Slow cook 啲肉質會比較 tender 同 juicy.

大宅

TMC3012 發表於 18-6-21 11:50
我用藍紅色盒果隻, 見佢有寫可高温
試吓先啦, 真係成日整先買枝, 唔係買左好少用就。。。(雖然唔貴 :w ...

係呀, 佢之前官網特價800留下已經可以買到wifi版, 勁心動, 但諗下可能一年先會用到幾次就放埋一邊封麈就滅咗火lu

寶石宮

mariejj 發表於 18-6-21 11:55
係呀, 佢之前官網特價800留下已經可以買到wifi版, 勁心動, 但諗下可能一年先會用到幾次就放埋一邊封麈就滅 ...

無錯 早幾年身邊有班朋友都買左, 但講真唔覺佢地成日用, 既然個爐都整到, 所以慳返 , 留位買其他玩具好過

首頁

尾頁

跳至