跳至

首頁

尾頁

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-16 14:23
華盛頓州有個 health care program 比低收入家庭,叫 Apple Health,類似加州的 Medi-Cal,我未仔細做功課 ...

thanks thanks (emoji)(emoji)
咁申請apple care 要咩證件?

公爵府

Mitch 發表於 18-7-16 19:05
thanks thanks (emoji)(emoji)
咁申請apple care 要咩證件?

我未申請過,唔清楚細節,你研究下啦:

https://www.hca.wa.gov/health-care-services-supports/apple-health-medicaid-coverage

大宅

Mrswayne 發表於 18-7-14 05:08
http://dhhs.nv.gov/

你有冇去問過? 理論上Affordable Care Act 係用嚟保障收入低嘅人, 咁你未有工作即 ...

你好, 我想問下, 而家我響香港都有響健康院跟緊同要食藥, 想問去到美國後可以去邊度繼續FOLLOW UP呢?

大宅

blackblackie 發表於 18-7-18 11:45
你好, 我想問下, 而家我響香港都有響健康院跟緊同要食藥, 想問去到美國後可以去邊度繼續FOLLOW UP呢?
...

呢個問題好難答喎, 我只可以用我響三藩市住咗兩三年嘅經驗, 之前有用 開 一個三藩市嘅華人醫療團體, 咁就一直用落去, 佢哋嘅服務相當好, 身體嘅毛病一年半載就會提議你返去覆診 或者照, 我感覺就係美國嘅醫療機構 非常着重預防, 比起香港嘅醫療好到過之而無不及, 不過三藩市係大 城市, 我唔知其他地方係點....

大宅

blackblackie 發表於 18-7-18 11:45
...

仲有就係我剛剛揾兒科醫生, 我用開嗰個華人醫療機構, 就提供到至少兩個會講廣東話嘅女兒科醫生畀我, 對我呢啲英文唔係太好嘅新移民嚟講, 簡直係太好了, 我第一次約見佢就同我解釋同埋分享坐月 同埋育兒嘅理念, 如果齋睇鬼佬醫生, 佢哋一聽見中國人成 個月 唔肯沖涼 洗頭 就會鬧死, 而且可以講廣東話的話, 有咩事叫我父母帶bb睇醫生都得, 我放十萬九幾個心啦。 不過都係個句, 以上內容不代表全個美國。

複式洋房

Mrswayne 發表於 18-7-18 12:39
呢個問題好難答喎, 我只可以用我響三藩市住咗兩三年嘅經驗, 之前有用 開 一個三藩市嘅華人醫療團體, 咁 ...

請問是什麼三藩市華人醫療機構?可否提供資料?萬分感謝!

大宅

CheungElsa0312 發表於 18-7-18 20:14
請問是什麼三藩市華人醫療機構?可否提供資料?萬分感謝!

http://www.nems.org/ch/index.html

東北醫療中心

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

Mrswayne 發表於 18-7-18 12:39
呢個問題好難答喎, 我只可以用我響三藩市住咗兩三年嘅經驗, 之前有用 開 一個三藩市嘅華人醫療團體, 咁 ...

你好,請問,你介紹那間醫療中心,如果,想參加個人醫療,那個適合,年約40左右女性,暫時沒有工作,9月來三潘市定居,所以,現在想搵一些資料,THX

首頁

尾頁

跳至