自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:15
因為自己成日都病,都想為將來打算下,想儲少少錢,但係其實而家每個月都儲唔到錢,儲到又會因突發野洗咗佢 ...

試下每星期儲200先……一個月大概儲到800
你試下唔好睇自己總共儲到幾多錢,過大半年或者一年先點數。當有一定嘅金額,你就有動力繼續儲落去架啦 努力

子爵府

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:15
因為自己成日都病,都想為將來打算下,想儲少少錢,但係其實而家每個月都儲唔到錢,儲到又會因突發野洗咗佢 ...

試下今個月,記錄一下每日用左咩錢,下個月你會知道點樣用錢的!

子爵府

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:29
我試過好艱辛咁儲到少少,點知突然有事非用不可

其實就係好彩你儲到少少囉~如果唔係個件突發嘅事點過?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:32
Coin bank 我都有,我每日都會儲幾十蚊,去到年尾都叫有一夠錢,冇特別野想買就諗住入銀行,點知又突然要用 ...

咁試下少少哋, 做零存整付$500或者$1000啦

不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

識個會儲錢嘅另一半,叫佢幫你儲
我認真架,算命師傅說我老公命中儲唔到錢,有錢要交俾我儲。結果,我地拍咗拖年半就買咗自住樓

伯爵府

回覆樓主

蘇師父教買樓買股票

伯爵府

回覆樓主

same here,我又係財來財去,明明諗住有錢淨總有突發事洗左,有cf叫我買外幣或基金果d,總知用唔到儲起就得

伯爵府

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:06
平時其實冇乜買嘢但係啲錢就唔知洗左去邊,就算好辛苦儲到一筆錢但都因為一啲突然間出現嘅等洗咗佢
...

開一個只可以入唔可以出既戶口,每月定時放錢入去,只要放你負擔到既數,儲到一段時間後,你會發現錢同運氣都有增加,呢個方向係我師父教既

男爵府

seaman1982 發表於 18-7-3 22:41
買金,買樓,買值錢野。
睇相佬教。

睇相佬都係咁教我

別墅

回覆樓主

買金粒。零存整富。

男爵府

回覆樓主

就算係財來財去,多少都需要繼續儲啦,始終人生太多突然萬一......
連儲都唔儲,有乜事救命錢都冇咁點算?
零存整付固定迫自己儲一定金額,一年下來,可能係最容易又保本嘅儲錢方法,養成習慣先啦。

水晶宮

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:06
平時其實冇乜買嘢但係啲錢就唔知洗左去邊,就算好辛苦儲到一筆錢但都因為一啲突然間出現嘅等洗咗佢
...

買金粒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:30
嗰陣時有儲錢諗住買,點知一買啲金就跌

咁咪好! 平買貴賣!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

當年金平就買金,
要選擇真正的保值的實物,

現在無咩特別是平。

水晶宮

hudsonchui 發表於 18-7-3 22:10
me, 一有多小小,一定有d 野發生,例如呢排係有多小小錢,點知突然冷氣機壞 左
...

C6 都係咁, 試過好多次
佢今年出bonus無耐就壞洗衣機, 之後佢過咗去我acc。
佢以前係供樓, 買股票, 留唔到儲蓄, 家下仲多個option, 過俾我幫佢儲做定期

侯爵府

...

買金、買錶

珍珠宮

回覆樓主

買金飾

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

purpletwinstar 發表於 18-7-3 22:29
我試過好艱辛咁儲到少少,點知突然有事非用不可
有些事情倒過來想,如果當初無儲起這些錢又何來應付到「非用不可」的情況?儲錢就係預備不時之需,解決左問題就係錢用得其所,點會覺自己儲唔到錢?如果真係儲不到錢你的問題就解決不了,人一生會遇到好多個「未知」,之前的準備就是為日後解決問題,只要不是負責,就可以重新儲過又是新開始。

男爵府

...

有同樣情況,我會買股票當洗左。

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至