婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ccjelly 發表於 18-7-15 00:58
我都覺得自己無娘家好慘,我父母都不在了,我既其他家人只會勸我、教我要忍讓夫家既人,好似從來無支援。 ...
無娘家返真係好慘。我明白。有事果陣如果好似劇入面個女主角咁, 有呀媽幫下口, 係幾咁幸福既事。人地蝦你都唔會蝦到上心口。

洋房

回覆樓主

「有外家番既女人先至矜貴丫!」我都覺得呢句好真。如果C6都吾幫自己或者同C6吵架個陣,又有99起背後搧風點火,個種無助,被孤立感,真係好慘。有外家返,係避風塘,係避難所。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

littlefunpig 發表於 18-7-11 20:54
我爸媽都唔響度,仲悲⋯⋯

X2

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

做個靚太 發表於 18-7-11 23:41
所以婚前一定要企硬,有能力分開住,先會結婚!就因為無外家番,更加唔可以同6299住!無論6299幾好,始終應 ...

有能力分開住又如何,冇娘家遮蔭,一樣會比人幾面插刀

男爵府

pomanlife 發表於 18-7-15 13:08

女人無娘家幫, 就真係要靠惡。。我媽係鄉下妹嫁比太子爺。全靠夠惡從來無男家人夠膽欺負佢。
由細睇到大, 我都得到佢些少真傳。

彩鑽殿

Solarflare 發表於 18-7-15 16:16
女人無娘家幫, 就真係要靠惡。。我媽係鄉下妹嫁比太子爺。全靠夠惡從來無男家人夠膽欺負佢。
由細 ...
呢個我最近也學懂了

男爵府

pomanlife 發表於 18-7-16 21:11
呢個我最近也學懂了
就係欺善怕惡呢個道理...

複式洋房

Solarflare 發表於 18-7-11 20:36
第二集有一句說話另我好感動。就係女主角個阿媽話: "我要做個女既強大後盾。有外家番既女人先至矜貴丫!"

...

尼套野我都有追開,真係好有共鳴。
我都好想我媽咁同我講

大宅

第二集有一句說話另我好感動。就係女主角個阿媽話: "我要做個女既強大後盾。有外家番既女人先至矜貴丫!"

...

套劇幾好睇

男爵府

...
有睇,幾搞笑。的內容有的唔啱,如陪月做埋家務,煮埋飯比其它屋企人,我女個陪月已經忙, 我地都係自己煮自己吃。陪月照顧我個女同BB.

至於親家奶奶,我曾經有開一個POST,

話說親家奶奶之前整走左阿女個工人。
佢現在又整走埋陪月姨姨。咁阿女忍唔到,帶埋bb 回家坐月,阿女嬲到同佢老公投訴..........

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21005148

諗起都覺得幾搞笑,親家現在已經唔敢亂黎,我同個女講到明,就算有天我地兩老不在,佢要做到為母則剛,唔可以比人欺負,但亦要孝順6299. 若對方太過分,則要" 為自己出聲", 因為我生個女唔係用黎比人 "Hup " 既。

人地唔尊重自己,自己要識尊重自己。

我女話佢奶奶初初有出聲參與好多帶b 方法,阿女有用既會跟,無用既,唔會理。現在阿bb 不知幾得意

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-7-19 01:00
有睇,幾搞笑。的內容有的唔啱,如陪月做埋家務,煮埋飯比其它屋企人,我女個陪月已經忙, 我地都係自己煮自 ...
你女好幸福, 有媽咪做佢強大後盾。

男爵府

Solarflare 發表於 18-7-19 02:00
你女好幸福, 有媽咪做佢強大後盾。

祇是做一個母親既責任而巳

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-7-19 17:47
祇是做一個母親既責任而巳

唔係個個母親都好似你咁諗的。

男爵府

Solarflare 發表於 18-7-19 20:15
唔係個個母親都好似你咁諗的。

天下父母皆愛子女,我也會愛女婿。是半邊仔嘛。

生了孩子,就算自己懂得坐月,也最好別沾手,由得的新手父母自己決定請不請陪月,或請多一個外傭幫手。
作為一個受歡迎的外婆,我情願給予精神上支持及若的後生有需要,作有限度的幫忙。
要點到即止。太多involve, 未必係的後生想要架

子爵府

...

好想同你HUG一HUG 我睇到哩句個心都UP左一下~
同埋冇兄弟姊妹, 同朋友呻得多人地都覺煩
果種苦...冇人明白

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-7-20 00:45
天下父母皆愛子女,我也會愛女婿。是半邊仔嘛。

生了孩子,就算自己懂得坐月,也最好別沾手,由得的新手 ...

講得真係好好...如果天下間既祖父母都好似你咁有大智慧就好了。

男爵府

LOVE074 發表於 18-7-20 17:35
好想同你HUG一HUG 我睇到哩句個心都UP左一下~
同埋冇兄弟姊妹, 同朋友呻得多人地都覺煩
果種苦. ...

真係好孤單。。
好采仲可以上來bk 呻下。

伯爵府

...

唔好俾人地蝦,一定要夠硬

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-7-15 13:08

唔係噃!分開住,其實你夠企硬,人地要插你都無咁易,老公獨立D嘅機會都大D!
住埋一齊,樣樣野俾6299 head住,仲要加多一條寄人籬下嘅罪,老公又旨意晒6299,想頭家唔散都幾難!

大宅

回覆樓主:

真係一家唔知一家事。
婆媳問題
同外家嘅問題
由一結婚就開始

有外家但係會累你嘅亦大有人在

首頁

尾頁

跳至