自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

其實佢部機冇咩特別重要資料,純粹係佢覺得好煩,要unlock返部機.佢份人好怪,一整爛器材就興到想殺人,之前母親節,係屋企用相機自拍,部機用左十年,都殘殘爛爛,細仔剛四歲,影完相好興奮咁跑跑跳跳,部相機跳左落地,爸爸嬲到爆,狂鬧細仔....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我一直唔認同,可比小朋友搞開大人部電話,佢地係好大機會好奇就亂㩒,同埋玩開就好自然順手攞嚟睇。
等老公下左啖氣,再傾番啦,你都唔好喊喇,做左媽媽好多時大把委屈要受,但事後都係要教番小朋友,你小朋友已不算太細,確實係要告知佢地事情嚴重性

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

除咗斬手呢2個字,其它我都會不停鬧,

侯爵府

回覆樓主

佢嬲又好正常,呀仔又抵鬧,你又真係冇睇實個仔,我係你我會同老公道句歉,至於c6話斬手,其實講下姐,唔洗當真,呀仔真係太手多,難怪爸爸咁嬲,唔洗喊喎,佢太嬲姐

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

明白爸爸
比着我都會甘嬲
因佢係同細仔去洗手間
而lock左部機應該都試左好幾次
唔緊要啦
啖氣過左就無事

男爵府

好多謝大家的意見,我回家時都有教仔以後唔可以擅自取大人的電話,亦解釋點解爸爸咁嬲...

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

你兩個EQ 都咁低,點會教好兩個仔?

大宅

回覆樓主:

我好少鬧小朋友, 亦唔鍾意老公發惡鬧, 阿女亦都算乖。
我覺得身教好重要, 如果父母EQ唔好, 小朋友EQ都一定差, 我未做媽媽時脾氣都大, 但現在會經常提醒自己要改。
我責罵前一定會先理解動機, 如果唔係有心做壞事, 只係無心之失, 我都唔會鬧。
而且我經常教女遇到唔順心嘅事, 發脾氣亦無補於事, 是最壞的方法。 冷靜諗辦法去解決最重要, 一家人應該同心合力去想辦法, 而唔係口出惡言去責罵。
另一方面我會耐性解釋俾小朋友知做每件事嘅後果, 亦會俾佢知道唔係每次做錯事都能補救, 亦會教佢易地而處, 將心比己去想別人的心情。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我接受唔到老公咁喎,咁重要你跟身啦,擺部手機喺枱覺得個仔唔會攪嘅!?除非你臨走講低唔好比仔攪我一定張佢電話放我電話下面,你冇為意就得,我冇為意就要比你鬧,仲要聽你講粗口,仲要離譜到話斬仔隻手,佢都痴線,我鬧爆佢添呀!

男爵府

benco524 發表於 18-7-22 23:58
依家好難過,喊左好耐,想同你地傾訴....今晚食飯時,食到中途,細仔要poo poo,老公帶佢去洗手間,得返我同大仔 ...

其實...你係抵鬧,老公一行開就睇電話,睇住大囝點解要覆whatsapp ,你同大囝一齊應該一見佢拎就stop佢

男爵府

(Samantha) 發表於 18-7-23 00:43
除咗斬手呢2個字,其它我都會不停鬧,

呢個情況,仲不斷喊,唔難理解你老公會黑面

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

明白嗰一刻爸爸火遮眼,沖口而出,叫爸爸嬲完同亞仔say sorry啦,冇事嘅

水晶宮

畀面勳章

BaolawBB 發表於 18-7-23 00:58
呢個情況,仲不斷喊,唔難理解你老公會黑面

你撳錯"引用" ,
你要覆樓主嘅喺最高嗰箭咀

樓主每個回覆嘅右下角

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-23 00:55
我接受唔到老公咁喎,咁重要你跟身啦,擺部手機喺枱覺得個仔唔會攪嘅!?除非你臨走講低唔好比仔攪我一定張 ...

Hi

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

嬲還嬲, 唔駛話要斬自己個仔隻手呀?

如果我老公咁講, 我會即時話佢, 理得佢係咪火滾.

如果係勸人, 我會建議樓主你等大家冷靜左就傾下. 同埋叫個仔同佢講對唔住.

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

benco524 發表於 18-7-23 00:50
好多謝大家的意見,我回家時都有教仔以後唔可以擅自取大人的電話,亦解釋點解爸爸咁嬲... ...

你有冇教佢試開人地電話本身唔啱,重點唔係 lock 機,下次佢都再試下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

benco524 發表於 18-7-23 00:39
其實佢部機冇咩特別重要資料,純粹係佢覺得好煩,要unlock返部機.佢份人好怪,一整爛器材就興到想殺人,之前母 ...
唔擺好貴重野根本係大人問題,自己唔放好仲要遷怒人佢都痴線,我地會慢慢教小朋友分輕重,價值,但佢4歲都未識分喇!我都教仔放好自己眼鏡,你唔放好眼鏡的話唔好怪責人整爛你。我地會教幼兒小心熱水,但唔會教完就放心到張杯滾水放枱邊呀!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

七歲唔細啦,如果講過好多次都仲係咁,抵鬧啦,我唔會嬲老公喎,仲會鬧埋個仔一份
我要記得幸福......

琥珀宮

benco524 發表於 18-7-23 00:13
回覆 木土土 的帖子

大仔七歲,平時都有搞爸爸手機,都係睇下google map等等,講真爸爸鬧仔,我都明,但佢鬧埋 ...

「鬧埋我唔睇住個仔」

呢個係事實,比我仔咁lock咗我部手機,我都會鬧爆我老公。

首頁
12345...14

尾頁

跳至