婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主苦盡甘來啦,快上樓,就憧憬未來吧!好羡慕你。
我就才開始同6299住,由於間公屋係3房,連埋c6個名。
冇借口嫌屋企細搬出去。
冇得同c6同bb另外再申請公屋。
自己又冇返工,得c6做 ,黎緊就黎生bb,儲唔到咩錢,唔想老公吃力租屋。買樓就更加唔敢唸了。
宜家我已經好灰,天天都當自己系盲聾啞人士,當自己盲,當自己看不見6299,當自己看不見屋企污糟雜物,當自己聾,當6299的話係耳邊風,當自己啞,不會講野,對住6299就哦,好,呀。
躲房間,早出晚歸。自己對自己好點。
打算日後bb出世后,餵夠6個月人奶就返工,努力賺錢儲錢。雖然感覺對bb好有內疚,但媽咪都係想早日儲錢脫苦海。
3歲後等bb入幼稚園,就租屋又好,買買樓供又好,都要脫離6299。
各位姐妹都加油!

大宅

Wish1388 發表於 18-8-1 13:42
回覆 shannon_fky4186 的帖子

我又唔太擔心, 我覺得而家情況唔同左, 一黎佢媽有個男人陪, 二黎大家都知我 ...

小心你99將來又用啲賤招覇埋你間新屋。

伯爵府

回覆樓主:

樓主都叫做仲有一線希望,我識人係永世都暗無天日,慘你10倍

複式洋房

Wish1388 發表於 18-8-1 13:42
回覆 shannon_fky4186 的帖子

我又唔太擔心, 我覺得而家情況唔同左, 一黎佢媽有個男人陪, 二黎大家都知我 ...

很不錯啊!可擺脫99
我都頂唔順我個自私99,請埋工人都唔鍾意,日日投訴個樣呢樣,最終決定搬近娘家唔請工人(其實係無一個工人頂得順野蠻99)老公最初話搬屋唔預99,又係個招哭哭鬧鬧,而家又話要一齊搬,點都擺脫不了。
99日日買d變味或快到期的肉,菜及生果擺到成座山,但無樣係新鮮,話完又係甘,最叻就係扮聽唔到。自己又唔做家務,早午晚去晒港九新界參加康文署的運動班,家務都係我老公做,我自己放工都要睇住2個小朋友,細b已長期放在娘家照顧,攪到我地家不成家,我都好憎99。
我老公又係個句:唔通丟低她唔理吖?!一個字:愚孝。他還有一個大佬,又唔叫他大佬同99住。

大宅

回覆 chan15 的帖子

我99昨天又係買了一大堆肉同埋菜,塞爆雪櫃,美其名曰慳家。但又冇唸過系唔新鮮,同埋慳得幾多啊!唉!同埋,將d魚同肉塞係我平時放水果的位呢,我果刻真系嬲爆,好唔衛生。
同埋她喜歡一買完送回家就喜歡打開她的戰利品,魚啊!肉啊,菜啊,隊比我看。
就算我晾緊衫,坐在房,她都喜歡隊條魚比我看,想我讚她。。。。。

學你話齋,搞到粒粒亂,家不成家

男爵府

Wish1388 發表於 18-8-1 09:41
講下我自己先,因為99做大龍鳳,迫我同老公同佢同住,供樓同屋企所有支出我地比,仲有比家用,一齊住左2年 ...

到呀

大宅

番薯仔媽媽 發表於 18-8-1 19:41
...

可唔可以除左你老公個公屋名, 再自己一家出去排過?
就算for將來買樓抽居屋都要除左名先la

咁你第日做返野, bb邊個湊?

大宅

fivebeanrice 發表於 18-8-1 23:33
樓主都叫做仲有一線希望,我識人係永世都暗無天日,慘你10倍

其實我都犧牲左好多野嫁, 首期係我自己辛辛苦苦儲返黎, 而且新樓都係得好細, bb都唔敢生, 我都好努力先行到而家呢一步, 慘既時候都係要靠自己爭取!

大宅

chan15 發表於 18-8-1 23:33
很不錯啊!可擺脫99
我都頂唔順我個自私99,請埋工人都唔鍾意,日日投訴個樣呢樣,最終決定搬近娘家唔請工 ...

辛苦晒! 又要返工又要做家務仲要顧小朋友, 真係明白你有幾辛苦,99仲要咁樣, 真係嘔血。咁你大b平時由你99湊?

大宅

番薯仔媽媽 發表於 18-8-2 07:09
回覆 chan15 的帖子

我99昨天又係買了一大堆肉同埋菜,塞爆雪櫃,美其名曰慳家。但又冇唸過系唔新鮮,同埋 ...

我99同你99有d似...我99都係鍾意入貨入大量, 攪到雪櫃長期塞爆, 間屋擺滿野笠笠亂似貨倉+垃圾崗

複式洋房

Wish1388 發表於 18-8-2 10:11
辛苦晒! 又要返工又要做家務仲要顧小朋友, 真係明白你有幾辛苦,99仲要咁樣, 真係嘔血。咁你大b平時由你99 ...

以前有工人姐姐,咪又係姐姐湊
99日日出街,仲忙過我地返工,而家返埋全日n班,更加唔駛她理
她早午晚很多時候不在家,又無心幫手湊孫,又懶唔做家務,但偏偏就整走晒d工人,最後係我老公放工返黎吸塵,拖地,洗碗,我就哄大女睡覺,細b就長期流放在娘家,你話有無d甘自私的99?!

伯爵府

Wish1388 發表於 18-8-2 10:07
其實我都犧牲左好多野嫁, 首期係我自己辛辛苦苦儲返黎, 而且新樓都係得好細, bb都唔敢生, 我都好努力先行 ...

你呢d咪正面囉!世界無free lunch, 肯付出而有收穫也值得高興。
我識那女的,大洗不儲蓄,只懂自怨自艾,好無用

翡翠宮

我唔止有老爺奶奶~仲有極品太奶奶~~~
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

伯爵府

little06 發表於 18-8-1 11:39
我同99 住,不過我c6比我更加頂唔順佢阿媽因為99 係地獄廚神我c6 會開聲話佢,但老人家 ...

有d似我99,仲有成日亂講嘢。

子爵府

Wish1388 發表於 18-8-2 10:13
我99同你99有d似...我99都係鍾意入貨入大量, 攪到雪櫃長期塞爆, 間屋擺滿野笠笠亂似貨倉+垃圾崗
...

你99到時會唔會以為可以一起搬去新屋?

大宅

micling 發表於 18-9-9 10:49
你99到時會唔會以為可以一起搬去新屋?

唔會啦, 都唔夠住, 況且佢仲有個愛人

大宅

Wish1388 發表於 18-8-1 09:41
講下我自己先,因為99做大龍鳳,迫我同老公同佢同住,供樓同屋企所有支出我地比,仲有比家用,一齊住左2年 ...

Pm me

大宅

番薯仔媽媽 發表於 18-8-1 19:41
...

點解唔可以申請公屋?

複式洋房

新入來,發現好多潮語都唔識,點解奶奶會叫做99既

複式洋房

新入來,發現好多潮語都唔識,點解奶奶會叫做99既

首頁

尾頁

跳至