自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

睇小朋友能力,無得強求!學好學校同輩大影響,但如果自小家庭教育好,都唔會偏離得太遠。

禁止訪問

回覆樓主

侯爵府

回覆樓主:

自己中學讀band 1官立女校,講真,啲老師都係冇乜愛心,上完堂就算。
但成班同學都是精英,大部份都有鬥心,會各自埋堆組成study group比拼。

珍珠宮

回覆樓主:

我兩個仔都升晒中學,綜合自己同其他已子女升中的媽咪,對於學校banding有一感受。

b1 學生學業成績上確實係高d, 佢地嘅學習氣氛亦會高d, 認真d. 至於品格,如果只睇有無街童行為,黑社會, b1 確實無咁多呢類學生。 但如果計埋人衰格,自私,食煙,粗口等, b123 根本無分別!

唯獨有一點,b3 因學生普遍成績麻麻,學校又唔使追求每年dse 要攞什麼成績,老師較為有心機教書, 對同學關心度亦高d; 相反,問過d仔, 又問過有d名校嘅家長,b1 老師好多都hea教, 主要要求學生多d自習, 對學生關注度亦低(除非係d超好成績或攞獎個d同學).

所以,真係有辣有唔辣

happy+    發表於 18-9-10 13:36

大宅

回覆樓主

讀band 3 都可以讀得好,前提係唔好俾佢學壞。

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

洋洋 發表於 18-9-10 11:23
入到Band 1當然入,事實係差好遠。

Band 1 學校,有本身特質,耳濡目染,學嘅嘢會比較多,例如:一般中學 ...

男爵府

yurijm 發表於 18-9-10 10:24
講係咁講
但初中階段,朋輩影響最大
其實好多家長要為口奔馳

我仔B1中學,中5中6識左好多校外嘅朋友(都是中學生,b123都有)。每次約會校外朋友,經常11都唔返屋企,我要不停WhatsApp 催促,如果約會同校朋友,10點一定返到屋企,佢話個個同學家長都唔俾夜返,9點後一個接一個返歸。

翡翠宮

畀面勳章

Benbenmum 發表於 18-9-10 11:04
一定有band3學生考入大學,但比例呢?

成績top嘅band 1校,多過90%入三大

除左St Paul Co-ed超過90%入三大外,還有那些band 1名校有此佳績?DGS都係得60%左右

日日是好日

琥珀宮

nintendo 發表於 18-9-10 10:51
"banding 唔緊要" 係安慰人地,安慰自己的說話。
入到 top 學校,甚至入到精英班,why not ?
大不了真 ...

你外甥女同我女際遇有d相似

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 18-9-10 10:24
講係咁講
但初中階段,朋輩影響最大
其實好多家長要為口奔馳

我反而識名校有錢仔吾止食煙,band 1吾代表全校都乖仔努力讀書的

琥珀宮

chai 發表於 18-9-10 11:38
我仔B1中學,中5中6識左好多校外嘅朋友(都是中學生,b123都有)。每次約會校外朋友,經常11都唔返屋企,我 ...

中5中6識校外(band 3)朋支,係咩途徑識?

我仔識其他學校朋友,都係thru 聯校活動,都係band 1學校

琥珀宮

0q.cathy 發表於 18-9-10 11:44
我反而識名校有錢仔吾止食煙,band 1吾代表全校都乖仔努力讀書的

當然唔係指100%,但指%,應該band 3 比band 1多曳學生吧。

仔女升中,群到曳學生被壞影響,band 3機會大過band 1吧,有得揀,我唔會take risk比佢 入band 3想名列前茅。

KK20010609    發表於 18-9-10 12:29

男爵府

木土土 發表於 18-9-10 11:46
中5中6識校外(band 3)朋支,係咩途徑識?

我仔識其他學校朋友,都係thru 聯校活動,都係band 1學校

京港澳夏令營,做義工,補習,聯校活動等識嘅校外朋友,b1,2,3都有。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

薯圈 發表於 18-9-10 11:25
我兩個仔都升晒中學,綜合自己同其他已子女升中的媽咪,對於學校banding有一感受。

b1 學生學業成績上確實 ...
同意, 呢個世界針無兩頭利, 讀最TOP 既名校, 好多時有高高在上既性格, 不經意會睇唔起人, 同埋好喜歡炫耀自己讀邊間學校.

但無可否認, 爛船有三根釘, 個底一定比普通學校好.

個人認為最理想既BANDING 係BAND 1尾到BAND 2頭:

1. 學校想爭上位, 通常對學生關注度會大D
2. 學生質素唔會太差, 但無最TOP 既學校競爭咁大, 壓力少D, 自信心建立會容易D
3. 入U 比率都唔會太差

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

以我女學校為例,年年一半人英文5以上,即係英文無5係below average
一間弱校,幾多人英文拎5?

我就係黎自一間超唔掂村校,但符碌碌入3大嘅例子:全,因,有,補,習

我就絕對反對「有心讀書邊間都一樣」,如果你見識過老師可以幾hea,一樣會明白

公爵府

回覆樓主:

你舉的例子係“有人”,但有學校100人中有一個讀書差,同另一間學校100人中有一個讀得好,兩間學校都有好有壞,咁你認為邊間學校讀書風氣較好?

水晶宮

flyingcat 發表於 18-9-10 10:20
嚴格來說,學校是沒有Banding的,有Banding的是學生。當然,一間學校獲派較多Banding較低的學生,或會被大 ...

入到band 1梗係入、自己唔掂只好認命、努力幫仔女發揮所長吧

水晶宮

WChan 發表於 18-9-10 12:25
同意, 呢個世界針無兩頭利, 讀最TOP 既名校, 好多時有高高在上既性格, 不經意會睇唔起人, 同埋好喜歡炫耀自 ...

都係架、band 1第尾情願做band 2頭、機會都多d, 壓力又細d

水晶宮

新秦先生 發表於 18-9-10 11:01
冇錯冇錯,係入左8大先要反而係開始擔心,因為入8大的都是來自五湖四海,龍蛇混雜. 我自己住果個區,都係成個 ...

有咁既區咩

首頁
12345...16

尾頁

跳至