自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chichiho 發表於 18-9-29 14:09
如果工作做得唔錯,可以幫佢同財務公司傾攤長還
相反就叫佢自己辭職

千其唔好,懶好人,分分鐘惹禍上身,攤長哩還,幫佢同財仔講,等陣以為你幫工人做擔保,工人走佬上哂身。

珍珠宮

sugarcheung 發表於 18-9-29 12:24
因為佢連買機票錢都冇

我理解就算姐姐辭職走,僱主都要俾机票錢啦,唔駛一定炒先有。
有錯請指正。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

佢想走, 咪叫佢resign letter走咯~僱主反正都要出機票錢
放下自在

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個工人擔咩保吖!根本成條數都係佢自己借,佢哋興互相做擔保,然後互相攞咗啲錢,可能本身已用名借盡,然後再相互幫手做擔保,再借多啲,佢借時已預咗走路的了,佢而家想叫僱主炒,再補多一個月人工俾佢,連埋機票,臨走前賺到盡,工人已預咗短時間內離開香港。

其實,而家係工人非走不可啫,僱主駛乜同佢急? 財仔係追工人,又唔係追僱主,僱主怕乜嘢?怕麻煩?僱主嘅屋苑保安會俾財仔上到樓? 僱主嘅做法,可以係出糧日,叫埋財仔上嚟喺門口等,然後交糧俾工人,同財仔講已出現金糧俾工人,叫工人出去同財仔拆掂佢。

再唔係,以不變應萬變,唔會炒工人,工人自己急住要離開香港,可能會自己買機票走路,但僱主哩段時間,要有心理準備,工人隨時走路,同鎖好家中財物。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔炒得, 要賠錢的.
要佢自已辭職, 機票就一定要俾的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

回覆樓主:

炒佢就要比一個月代通知金 。 叫工人自己辭職啦

公爵府

sugarcheung 發表於 18-9-29 12:24
因為佢連買機票錢都冇

好似佢自己辭職,僱主一樣要俾機票送佢走喎!唔好俾佢老點!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我朋友都有一樣情況, 姐姐話幫同鄉借, 之後同鄉失蹤, 筆錢上左佢身. 我朋友仲想做好人幫佢還當預支薪金, 我地班朋友即刻截住佢叫佢咪做好人, 一陣唔出糧人地告返你轉頭都得.
結果即炒送埋機票俾佢返印尼.
但聽講佢地返去都要還錢的, 財仔有哂佢地印尼既屋企資料, 唔知後事如何了.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sugarcheung 發表於 18-9-29 12:11
我朋友個工人借了錢,又幫個同鄉做擔保,同鄉又走埋佬, 一個月要還8000幾
佢現在希望我朋友幫佢,就係炒左 ...

炒工人要一個月通或俾一個月代通知金。不如叫佢寫辭職言,但唔洗佢補一個月通知。

完约或终断,入境署有form双方填原因及last day,去入境署打印(stamp收件日)後fax俾財仔話工人已離港,要再滋擾你。

但財仔在菲國的兄弟邦會去工人家找佢。佢走左不代表在菲国冇人追數。

子爵府

多謝大家!
我再了解清楚知道了,原來點都要出機票,咁想個僱主炒佢呢?

大宅

就算走返家鄉,財仔都會有人係果邊追數,走唔乜
個個咁就財仔仲洗做生意

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

財務公司都唔係儍既,個個工人借完錢一走了之就唔使還?邊有咁旬!
首先佢借錢佢既事,要走路叫工人寫辭職信,一切按勞工法例,你朋友最後出張單程機票比姐姐返歸。
FAX張入境處果張中止合約書比財務公司就得,無手尾跟。

水晶宮

回覆樓主:

菲傭借錢不還係唔會搞僱主,不過炒左佢,佢去到菲律賓都係走唔甩,班菲傭堅蠢,以為走左冇事,去到菲律賓上門搵佢屋企人

水晶宮

小mama 發表於 18-9-29 12:29
其實我諗個工人會唔會唔想做,揾份新人工既工
但如果佢地辭職,agent手續費好貴
如果僱主炒,佢手續費揾新 ...

同意,工人勁多大話

珍珠宮

我朋友試過,佢工人識左個鬼佬男朋友,借錢幫男朋友還錢,最後喊曬咁同我朋友講好等錢洗,想即炒即帶埋通知金離開香港,工人平時做得好好,所以朋友聽佢講,送走佢後,朋友同中介講返這事,中介叫朋友比曬所有追數信佢,中介跟返借錢的事

男爵府

回覆樓主:

就算佢自己辭職,僱主都要出機票錢給她,做咩佢話要炒佢?想攞多個月糧?
佢走咗,追數打來你話佢辭職返了菲律賓,追數公司不會再追你,試過兩個工人都係走咗我先知道她借咗錢
與智者為伍 與善者同行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

炒佢仲要賠一個月
叫佢自己辭職囉
In case真係唔做,fax返入境處封terminate letter比財仔,證明工人無做,咁財仔唔會再騷擾

大宅

sugarcheung 發表於 18-9-29 15:06
多謝大家!
我再了解清楚知道了,原來點都要出機票,咁想個僱主炒佢呢?

都話唔好炒佢,係叫佢自己辭職,你炒佢既話你要賠一個月通知金俾佢

子爵府

chanseenine 發表於 18-9-29 16:51
都話唔好炒佢,係叫佢自己辭職,你炒佢既話你要賠一個月通知金俾佢
...

係!
咁佢自己辭職,佢就留喺度多一個月就走,係咪咁呀?

首頁

尾頁

跳至