時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lambxx 發表於 18-10-13 22:02
收地!!! 哼。。。你係有地係手。。究竟賣幾多錢1 呎比政府好呢。。10萬蚊??15 萬蚊???咁連埋基建, ...

一針見血!

新界佬有錢到不得了! 大把本錢同你傾, 根本好多放洋讀書唔返, 你香港攪成點佢堅無眼睇

伯爵府

Parasoo 發表於 18-10-13 19:21
地產商都唔知囤咗幾多農地等政府收購,問下囤地波收埋幾多地,有現成嘅唔發展,係都要用哂啲儲備填海,香港 ...

呢個時勢無官商勾結我真係唔信
最慘係,香港到時有咩冬瓜豆腐呢班人拍下籮友就走
尤得你嘅下一代去受

大宅

親子王國15週年勳章

-bella- 發表於 18-10-13 17:25
先聲明不要變成對立面,不要界定[藍][黃],不要冠上[親中]或[反中],討論純以理性角度!

[ 前規劃署助理署長 ...

簡單如收唐琳玲數都唔夠膽,都話要考慮"追數成本",林鄭當然選擇最簡單直接用大量市民$$$$$去"做大"工程

做貴地賣得貴俾地產商到最後又係市民住貴樓

大宅

親子王國15週年勳章

lambxx 發表於 18-10-13 22:02
收地!!! 哼。。。你係有地係手。。究竟賣幾多錢1 呎比政府好呢。。10萬蚊??15 萬蚊???咁連埋基建, ...

你想像力太豐富,梁福元公開講都係開價農地每平方呎1,000蚊賠償

//地政總署每半年會檢討一次收地補償金額,根據今年4月的數字,當中涉及新市鎮或全港性主要工程,即俗稱甲區的農地收購賠償金額則為每平方呎1248元。若在新界甲區以外徵用的農地,乙、丙及丁區的農地每平方呎賠償金額分別780元、520元及312元。//

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我淨係記得之前四叔話捐塊地出黎, 拿, 係捐, 唔收錢既
俾D青年人免首起上車

結果又點?
咪又係有班人跳出黎話佢有陰謀
咦? 呀李生, 咁岩既? 又係你呀? 早排你先嘈完咋喎
你係咪失憶完返黎呀?

天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sylveon 發表於 18-10-15 03:38
你想像力太豐富,梁福元公開講都係開價農地每平方呎1,000蚊賠償

佢講緊乙, 丙, 丁級個D, 全部用甲級收費喎

梁福元今早於商台節目中表示,現時無規劃農地收購價是100元至300元一平方呎,惟若以「甲級」計算,收地價則達1000元一呎,且未包括特惠補償。他認為,這樣是厚此薄彼。

梁福元強調,土地都是「麵粉」,不應分甲、乙、丙、丁級別,應該劃一收地價。他稱,1000元收地價只是「勉強可以接受」,「不是滿意啊,無奈架咋,你說甲級去到1000元一呎(平方呎)來說,它(業權人)自己發展,同其他發展商或者政府大家合作,這樣來說不止1000元一呎。你知啦,土地珍貴呀嘛」。
天朗氣清

大宅

親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 18-10-15 03:43
佢講緊乙, 丙, 丁級個D, 全部用甲級收費喎

梁福元今早於商台節目中表示,現時無規劃農地收購價是100元至3 ...

多謝JM補充,就算全部劃一去到甲級價錢都係1,000蚊,唔係我回嗰位JM個講法10萬15萬一呎作大數都要有個譜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

echoo 發表於 18-10-13 19:46
"以前起新市鎮,不嬲都係收地收返黎,從來都唔係全部填海填返黎,"點會吖,成個將軍澳包括坑口,寶琳,將 ...

唔止,黃埔,沙田,馬鞍山都係填返黎,反對的通常係已有安定居所,如果佢地而家係流離失所或住劏房,佢哋會企出來贊成

男爵府

傻豬仔 發表於 18-10-15 08:35
唔止,黃埔,沙田,馬鞍山都係填返黎,反對的通常係已有安定居所,如果佢地而家係流離失所或住劏房,佢哋 ...

同意,住緊劏房應該出來遊行,肯定多過昨日的人

禁止訪問

大宅

kk2009 發表於 18-10-15 09:04
同意,住緊劏房應該出來遊行,肯定多過昨日的人

宜家住緊劏房啲人要等二十年填海工程完成⋯
至有屋住佢地會贊成填海等多二十年

大宅

回覆樓主:

林鄭填海有冇三思而後行? 我支持先棕後綠再藍

象牙宮

2024年龍年勳章

-bella- 發表於 18-10-13 17:25
先聲明不要變成對立面,不要界定[藍][黃],不要冠上[親中]或[反中],討論純以理性角度!

[ 前規劃署助理署長 ...

有呢D數字,我支持政府收地。

翡翠宮

回覆樓主:

又是為仔女個案

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

melbournechu000 發表於 18-10-15 11:09
宜家住緊劏房啲人要等二十年填海工程完成⋯
至有屋住佢地會贊成填海等多二十年:naught ...

房屋問題有曙光,d人就唔會急於罝業,樓市紓緩,租金亦唔會年年加,填海完成,劏房的下一代亦唔會有住屋困難,做人要目光放遠d,唔可以只頭痛醫頭

男爵府

BEBEkawaii 發表於 18-10-15 11:14
林鄭填海有冇三思而後行? 我支持先棕後綠再藍

有冇睇過支持填海的理據?棕?新界東北講左10年仲未有踪影。綠?林超英同你死過。梁振英咁強硬都冇晒符,林鄭可以點?

男爵府

Sylveon 發表於 18-10-15 03:38

哈哈哈哈。。。咁家陣用呢個價錢收到幾多地返黎呢。。。2 個籃球場定3 個籃球場??理想同現實係2 回事,講同做係2 碼子既事。。1000 蚊呎會賣。。哈哈哈。。我留黎生草都唔益人啦

大宅

kk2009 發表於 18-10-15 11:44
房屋問題有曙光,d人就唔會急於罝業,樓市紓緩,租金亦唔會年年加,填海完成,劏房的下一代亦唔會有住屋困 ...

你估宜家住緊劏房啲人目光有無你咁遠大、佢哋祗係希望快啲上樓。之前講係昨日出來行反對填海,你話現時住緊劏房贊成填海我話(遠水不能救近火)
填海係其中一個辦法!當填海住滿一百萬人之後⋯
其實每日仲有150人繼續落黎,跟住又係有人住劏房,
是不是又填一島?我希望要解決(根本問題)

公爵府

1000蚊尺收到就一早收左啦,搵來講,佢未講跟手R多6000蚊特惠補償,土地珍貴呀,7000蚊只係勉為其難接受渣
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

回覆樓主:

發展棕地,但棕地上作業未有合適重置方案
發展農地,朱凱廸話唔得
發展橫洲,朱凱廸唔俾仲叫大家死守
發展東北,土地聯盟話誓死保護
發展大澳,大家又話要保留漁村集體回憶
發展塱原,黑面神嘈到連港鐵都要改係地底行
發展南生圍,鄺俊宇拉隊入去示威話唔得
發展郊野公園,大家都話破壞環境
發展邊陲地,大家又話這是個陰謀
發展高爾夫場,區議會話交通負荷唔到
維港內填海,2004年環保份子贏官司禁止填
吐露港填海,沙田區議會全票否決
三跑道填海,傾8年無結論最後機管局融資開工
龍尾建沙灘,環保人仕又話蟹仔無屋住
市區重建,收樓速度分分鐘慢過造島
單位共享,但大家都不參與不喜同陌生人住

現在為避免以上阻滯政府下決心造島,啲人又話貴又話11米浪又勝,仲問番點解唔做上面嗰啲先

以上係響fb睇到1 個reply....大家又有咩意見呢。。。如果上面所講既都做唔到。咁唔填海既,地從哪來
如果有更好既辦法唔填海有地就最好啦。。By the way 話反對填海個d係唔係公屋輪候者???or無殼蝸牛??

首頁

尾頁

跳至