自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

讀書時300(L)150(R)
十幾年後,30+生完仔,坐月時成日喊(湊個喊佰籮B ),坐完月返工前,心知不妙,一隻眼驗眼發現深咗少少,300(L)200(R)。
近年,呢三年左右,400(L)300(R),仲要開始有老花 。散光一直無深過。
呢幾年深得咁快, ,以前返工廿幾年對日對夜對電腦都無咁傷,返而呢幾年無返工,手機不離手就出事

珍珠宮

好媽媽勳章

cherryshu 發表於 18-11-28 14:06
咁你依家洗唔洗戴眼鏡?

其實應該戴,但無戴因做嘢主要對電腦,近視都睇到,出街又未至於深到睇唔到路,唯一唔方便係睇唔清楚人樣(好近都未必認到熟人)同來緊嘅巴士號碼

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

我近視淺左,發現睇電話開始要就位,驚緊有老花

子爵府

cherryshu 發表於 18-11-15 13:59
讀完中學以黎都無深過近視,近兩三年真係覺得睇遠野比以前濛左…由唔洗戴眼鏡出街,搞到依家戴多左眼鏡,好 ...

我貪靚,幾十年嚟睇嘢檬檬哋,都無戴眼鏡去街,習慣了應付日常生活無問題,只是睇戲、上堂、搵路之類我先戴眼鏡。呢兩年,視力差咗(近視加深),都戴多咗眼鏡,仲要開始有老花,又戴又除,準備要去配漸進鏡啦!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

我都係由唔洗戴眼鏡到而家日日都要戴

大宅

timycy 發表於 18-11-27 23:31
我今年30,中學時睇野完全清楚,到今年要開始戴眼鏡,散光+近視
不嬲無戴開眼鏡,依家戴眼鏡覺得好多唔方便,好辛苦

大宅

Watashiwamomo 發表於 18-11-28 14:15
回覆 cherryshu 的帖子

我覺得細個時近視加深好快,如1年就加左百幾度,但去到20歲左右視力就稍微停滯了一 ...
依我愚見,係因為細個仲發育緊,D 肌肉/眼球未生定,所以近視加深幅度係可以大D,但係我一路都以為青春期完左近視應該就唔會點加深 (最起碼我讀完書之後直到兩三年前真係無加深到),點知依家就衰係手機上,依家先黎加深近視

你D 同學有無同你講佢地做矯視點樣?係咪好簡單輕鬆?

大宅

吉蒂0603 發表於 18-11-28 15:34
我貪靚,幾十年嚟睇嘢檬檬哋,都無戴眼鏡去街,習慣了應付日常生活無問題,只是睇戲、上堂、搵路之類我先 ...
我就未有老花,不過又係戴又煩唔戴又煩,先諗住不如近視唔深都去矯視,好似一了百了

大宅

我20歲後就冇點加深過近視了,平時用手機都幾兇猛,就係散光嚴重左些,除左這個都冇咩點加深過。我以前的同學整左真係靚左好多,他們仲起勢話點方便點方便又話成個過程幾分鐘就得冇咩知覺冇痛,仲叫我快點去整咁話。他係整最新smile那個,初初整完個樣係會睇唔慣,因為睇慣左他們戴眼鏡個樣,慢慢幾個月後再見番他們對眼大左好多仲靚左勁多,原來冇戴眼鏡會咁大分別!
歡迎歡迎

子爵府

cherryshu 發表於 18-11-28 16:41
我就未有老花,不過又係戴又煩唔戴又煩,先諗住不如近視唔深都去矯視,好似一了百了
...

我嘅經驗話妳知,由30幾開始,我嘅近視先開始加深。呢10年8年先開始有智能電話,我就呢三兩年視力差咗。如果仲後生,值得考慮去做激光矯視手術呀, 早做早享受。

禁止訪問

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

自從成日係張床度攤屍用ipad睇劇之後,近視散光年年加深

大宅

cherryshu 發表於 18-11-15 13:59
讀完中學以黎都無深過近視,近兩三年真係覺得睇遠野比以前濛左…由唔洗戴眼鏡出街,搞到依家戴多左眼鏡,好 ...

我做左矯視, 所以依家都好錫住對眼, 咁又ok喎, 做完咁耐近視, 依家3字頭都無反彈或加深

大宅

Watashiwamomo 發表於 18-11-28 16:51

我20歲後就冇點加深過近視了,平時用手機都幾兇猛,就係散光嚴重左些,除左這個都 ...

戴眼鏡好少人戴得靚, 除非本身對眼真係生得好差咁JM你有無俾你d JM 講到想去做激光呀

子爵府

回覆樓主:

我仲有深,深咗百幾度

珍珠宮

回覆樓主:

中學冇近視,係呢兩年有,成300度,日日拎住電話唔出奇

子爵府

我又係30歲後先開始有近視⋯⋯中學都係50度左右⋯⋯變成L -1.25,R -1.50.....之後早半年老花深左!就減左d去返-1.0、-1.25⋯⋯
點知上星期再去驗又炒返上去-1.5、-1.75,加老花75⋯⋯⋯
最後配返副數碼漸進鏡了前日先攞咋

大宅

Watashiwamomo 發表於 18-11-28 16:51

我20歲後就冇點加深過近視了,平時用手機都幾兇猛,就係散光嚴重左些,除左這個都 ...
越講越想去整…佢地有無講埋去邊間做呀,等我去了解下

大宅

吉蒂0603 發表於 18-11-28 17:33

我嘅經驗話妳知,由30幾開始,我嘅近視先開始加深。呢10 ...
我應該仲未有咁快老花,所以先諗住做激光,起碼仲有一段時間享受下睇野清晰

大宅

judypig 發表於 18-11-28 21:59
我做左矯視, 所以依家都好錫住對眼, 咁又ok喎, 做完咁耐近視, 依家3字頭都無反彈或加深
...
有幾錫住對眼呀?夜訓, 望強光, 望電腦耐小小得唔得?同埋JM 你係邊間度做?邊間做先至安全D呀?

首頁

尾頁

跳至