自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

fundfund 發表於 18-11-26 11:35
對,今朝等Van 仔時落雨,有人好心傘埋我,之前我奶漏左手袋係商場廁所,入面有手機和五萬現金,果位好心 ...

great, 好人好事
其實好多年前我都有開個post,講夜晚放學落大雨,我企埋一邊。有個唔識既人遮埋我,直至我攞咗把遮出嚟……

其實仲有好多真心幫人
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

親子王國15週年勳章

你老公講既 case 我都認同有。有啲人做善事都有私心的 (例如想有 cert, 有 d 義工 exp 寫落 profile, 或損比啲廟求平安)

但呢啲少少私心又唔會害到人, 我覺得可以當係一種動力推人向善, 都不失為美事一樁

水晶宮

回覆 YKU_123 的帖子

咩人都有, 唔洗上心, 佢有佢, 你自己有你自己.

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我信義工係真心幫入的.

侯爵府

2018復活節勳章

bsquare2012 發表於 18-11-26 11:36
其實我覺得你老公都冇錯,事實上社會價值不斷變差。你看看教會及有一些宗教團體,事實上佢哋有好多錢買豪宅 ...

同意。樹大就有枯枝。立心不良嘅人太多。有時候做好心都真係要打醒十二分精神精靈啲。其實到底我哋嘅付出有幾多真係可以去到真正需要幫助嘅人手上,我哋無法控制嘅。所以我都唔覺得樓主老公有錯。
只要係出自真心想幫人,做左就算。
雖然世道真係有太多衰人利用左有善心嘅人,不過我相信仲係有好心人嘅。旦少囉,唔易遇到。

水晶宮

YKU_123 發表於 18-11-26 10:46
每次同老公傾開呢啲 , 我相信呢個世界有好人 ,
但佢都講到人有陰謀 , 都係利益同博宣傳 , 無人會真心 ...

自己事事有介心就唔會相信任何人,包括親人同至愛,你老公係咪連你都唔多信?

禁止訪問

侯爵府

YKU_123 發表於 18-11-26 10:46
每次同老公傾開呢啲 , 我相信呢個世界有好人 ,
但佢都講到人有陰謀 , 都係利益同博宣傳 , 無人會真心 ...

大家幫嘅人唔同啫
你老公會寄野反去幫親戚
咁佢都係有幫人呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

撑你繼續做善心人及教下一代,唔洗理你C6的陰謀論。冇着數就唔幫人,乃小人所為。

男爵府

回覆 YKU_123 的帖子

你老公又無講錯...其實好多人都拎著數, 但真心想幫人的...又真係會覺得好灰!
唉..我覺得你做善事, 唔需要太坦白同老公/其他人講, 你想做咩咪做囉, 無人可以阻到你.

支持你!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前都有捐下呢啲大團體,自從知道啲大慈善機構行政費很高而善款所出唔多,令我對啲人攪呢啲慈善都失左點信心,重有賣旗好似乜人都賣得,真係都令人冇乜信心去捐款,其實幫人都有好多方式,可以照自己善意同心去做不需被別人影響,做人冇哂愛心好可怕,做人都係互相幫忙啫

子爵府

以前唔認同你C6... 宜家我唔覺得佢咁諗唔岩
見得太多假仁義既人啦, 好多人滿口仁義但其實最現實計算果個係佢自己.....

仲有一句你C6講得錯唔晒: 寧願幫啲自己識既人...

水晶宮

回覆樓主:

我係會真心幫人而不求回報,屬國家1級保育頻危絕種所餘無幾的珍貴稀有人類

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

一樣米養千百種人,冇咁單一。
我好現實,但仍相信有好人。
你若盛開, 蝴蝶便來!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

TinyTomato 發表於 18-11-26 11:15
小人眼中無君子

侯爵府

環保接龍勳章

有幾個朋友都係似你老公心態,
咁啱佢哋都係做會計.
如果間機構係呃你, 咁係佢做下惡事, 無下次囉.
揾間低行政費既嚟捐, 有報章做咗調查啦.
飯券我係買素菜食肆, 咁啱去食開就買5張.
唔通捐嗰DD錢要幫佢做下AUDIT先捐?
不要自找煩惱.

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

TinyTomato 發表於 18-11-26 11:15
小人眼中無君子

伯爵府

依個社會有好人, 有衰人, 只係你遇到邊種多啲.

如果個個都好似妳老公咁諗而唔做善事, 咁依個世界就真係無好人喇

伯爵府

何謂真心? 不求回報?
舉手之勞算唔算幫?
其實我比較相樓主老公的說法, 不過不是完全沒有真心幫人的人, 只是呢個社會太少

伯爵府

係小, 但係有既。

首頁
12345...7

尾頁

跳至