論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jaca 發表於 18-11-28 09:54
回覆 jaca 的帖子

我工人今朝係跟阿sir車出去整啲嘢,半公半私,所以最後都係要阿sir走多幾轉。工人有阿so ...

真係炒得

事實就係博炒!

樓上jm 提議好。玩佢幾鑊先送佢一程

就算佢覺自己冇錯,而家叫佢送返個書包去學校。係工作,都唔可以?

真係乜嘢態度呀!

男爵府

jaca 發表於 18-11-28 09:54
回覆 jaca 的帖子

我工人今朝係跟阿sir車出去整啲嘢,半公半私,所以最後都係要阿sir走多幾轉。工人有阿so ...

你工人係菲? 啲菲自尊心好重, 唔話得。小心小心。
其實你工人係負責做乜? 阿女三歲, 有sir開車接送, 工人跟去係做乜?
坐私家車咁嘆, 佢仲唔珍惜份工? 其他 maid 坐mtr咋。

大宅

jaca 發表於 18-11-28 08:31
我抦得個女超級甘,工人只係話兩句。我工人話佢無錯,唔會幫佢。
我一陣自己坐車出去比書包佢。
我老公就 ...

你意思係工人唔肯拎个書包去学校比亞囡?
咁好过份喎
边个責任都好,而家吩咐工人做野(合理要求)佢可以拒绝?
我接受唔到工人話冇時間整早歺。个个家庭有小学生嘅,工人都要6奌几起身幫手㗎啦。晩上早D瞓朝早就起到身啦,你晚上早D放佢休息就可以了。連早歺都冇,請工人做咩
老实講:呢d工人我唔会用囉

別墅

Solarflare 發表於 18-11-28 09:44
其實你唔使柄工人的。
我呢排傻左, 成日唔記得拎野。每次都好"有禮貌"咁叫姐姐幫手拎番比我。(搞到佢要走幾 ...

比個like 你,另類培訓方法

男爵府

jaca 發表於 18-11-28 08:17
我工人朝朝都唔願幫佢地,早餐都話整唔切,但每日早上7:00-晚上7:00,屋企無人,佢可以訓幾次午覺,咩叫做 ...

你對個工人太好了,甘樣態度似你上司,如果唔怕煩,炒了

男爵府

jaca 發表於 18-11-28 08:12
工人每朝負責帶小朋友落樓下上阿sir車返學,今朝要跟埋出去,竟然開心到書包都唔記得拎。仲要話係我個女唔 ...

其實你先生唔識做。
做 sir 永遠不能企工人果邊, 否則如何係工人心目中建立太太既威嚴。
如果 sir 認為你罵工人不對, 應該係工人面前 support 左太太先, 然後回家閂埋門同太太講佢既睇法。
如果工人知道太太罵佢係可以走去 sir 果度博同情, 咁太太係好難管得住個工人的。
以你工人對你態度黎推測, 似乎 sir 已經不是第一次幫佢。

寶石宮

2023年兔年勳章

jaca 發表於 18-11-28 09:49
我唔係抦,我只係覺得如果呢件事係6年來(佢來左6年),每日都係你負責。咁呢個責任係你。如果你認為別人應 ...

做咗6年 忽然失憶 可能博炒攞長服

男爵府

回覆 jaca 的帖子

點只咁少:打爛嘢唔認。
我的沖涼液發現用得快,有一次我特登「裝」佢,果支嘢有半支,我特登放到好高及特登唔用的,我個仔喺拿唔到,在佢放假那天晚上,我發現成支用完。

首頁

尾頁

跳至