自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家遇到過咩診所事都分享一下,傾下計啦

大宅

有好多醫生,病人用醫療咭畀錢都收貴好多,我姐打電話去鬧過一間診所姑娘,其實病人仲可以做啲咩?

大宅

難相處 發表於 18-12-26 20:00
有好多醫生,病人用醫療咭畀錢都收貴好多,我姐打電話去鬧過一間診所姑娘,其實病人仲可以做啲咩?
...

其實真係好睇你個張係乜野卡,有無包額外藥物,一般醫療卡,例如,中銀丫,安盛卡,維健丫,保柏丫,醫療卡公司claim番俾診所既價都大約係109,124,135等,呢個係早3年前某間診所既價來的,每間醫療卡公司同診所去傾合約時個額都可能有所不同,你唸下,一個症300為例,而醫療卡得百幾蚊,大多診所都要你補番百幾至200,如果吾想補,d藥物都可能只係出一d好基本既panadol,piriton,喉嚨等等

大宅

如果你係公司既醫療福利,公司話俾你聽你睇一次醫生可以claim到300為例,你間公司使用某一間醫療卡公司的,但去到診所到,claim俾診所的都只係百幾蚊,因為中間醫療卡公司又食左,所以盡可能拎收據可以回公司claim的就不要用醫療卡了,如果吾得既話,就唯有真係找到一間有良心的診所,不會大咬d所謂額外藥物費用了

男爵府

細細WING 發表於 18-12-26 18:56
大家遇到過咩診所事都分享一下,傾下計啦

10月入左間皮膚專科,成日上報既醫生,佢老婆日日就好似員工咁番工,有次醫生睇完症時,病人(係學生) 同醫生講可吾可以收平小小 ,醫生就寫診金600,佢老婆見到即刻要我改為800,我話醫生寫係600喎,佢老婆話,點可以收得咁平,得架啦,你話我叫啦

另外起呢2個幾月發生左吾愉快既事,已經辭左職,起呢度做好無保障,乜嘢都係講錢,吾會為員工諗,公司發生工傷事件,因為下年勞保會好貴,吾去報工傷,最終要員工自己報,入急症室仲話要扣勤工同人工

大宅

oi_oi 發表於 18-12-26 20:44
10月入左間皮膚專科,成日上報既醫生,佢老婆日日就好似員工咁番工,有次醫生睇完症時,病人(係學生) 同醫 ...

根本佢地收係海鮮價,無特定,真係按心情收費,有老人間問多兩句,長氣d都話要收顧問費

男爵府

細細WING 發表於 18-12-26 20:47
根本佢地收係海鮮價,無特定,真係按心情收費,有老人間問多兩句,長氣d都話要收顧問費
...

呢d醫生好無醫徳,用過期藥,以為拆開錫紙就暪天過海

大宅

唔好意思,講錯,係老人醫療卷。
我爸一向睇開個醫生唔收醫療卷,轉咗另一個,一向普通三日藥五百幾,其實都覺得貴,但無想太多,後尾醫療卷用完同姑娘講,之後就收三百幾!
我姐打去問一般傷風感冒三日藥收費,姑娘答大約二三百,我姐問點解老人家之前次次都五百幾,姑娘都答唔出,所以我姐先忟憎,其實唔關姑娘事,收費係醫生決定。

大宅

難相處 發表於 18-12-26 20:53
唔好意思,講錯,係老人醫療卷。
我爸一向睇開個醫生唔收醫療卷,轉咗另一個,一向普通三日藥五百幾,其實 ...

有d診所醫生,會叫姑娘係病人入房前,會問要吾要收據,或查下老人家醫療卷户口有幾多錢,入房前就告訴醫生,醫生呢個時候就海鮮價架喇,我嫲嫲之前去睇牙醫,户口得番1350,但我打去問剝隻牙只係3百幾,佢剝兩隻,其實加埋d檢查應是9百幾就可以,但最後一次過扣哂佢1350,我都好想幫嫲嫲回去理論

大宅

尤其12月呢個月份丫,老人家醫療卷户口上限只係5000,1月1又會派2000,d醫生見佢户口多既,到時又係俾政府扣既,佢地咪會食左去囉

大宅

oi_oi 發表於 18-12-26 20:51
呢d醫生好無醫徳,用過期藥,以為拆開錫紙就暪天過海

散裝既就真係無辦法知道過期,排裝既,佢都可以啪哂d藥出來出俾你,尤其一d長期藥物,例如血壓,糖尿藥等,大多都係排裝,如果發現左佢地係排裝一整排既,但上下位置都有剪過既痕跡,就要懷疑一下,可能叫佢俾過其他你,或者出示盒既到期日了

珍珠宮

細細WING 發表於 18-12-26 21:00
尤其12月呢個月份丫,老人家醫療卷户口上限只係5000,1月1又會派2000,d醫生見佢户口多既,到時又係俾政府 ...

呢樣好衰, 就算多出都係人地嘅,擺明係打劫啦~可以報警拉人都得啦

男爵府

好在有你的良知,有正義感,好難得!好人有好報

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,我欣賞你的原則。

珍珠宮

mln 發表於 18-12-26 21:14
呢樣好衰, 就算多出都係人地嘅,擺明係打劫啦~可以報警拉人都得啦
...

我也想到「打劫」一詞,而且是專門選擇老人下手!

政府對老人家的善意政策,完全被醫生濫用來斂財。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

畀面勳章

醫生都會想賺錢架嘛

大宅

平平常常 發表於 18-12-26 22:07

我也想到「打劫」一詞,而且是專門選擇老人下手!

有d醫生就係趁住d老人家吾識,又無屋企人陪住睇醫生,扣左醫療卷叫佢地簽名就叫佢地走,有d甚至無列印到剩餘幾多錢既單俾佢地走,回到家就算同屋企人講,d家人再回去嘈都未必有用,因為老人家的確簽左名,証明同意扣左醫療卷

大宅

littlesister 發表於 18-12-26 22:32
醫生都會想賺錢架嘛

用佢地既專業賺錢係無問題,因為佢地都始終付出左讀甘多年醫,但我覺得要合理地統一收費,並不是見人拎收據有得claim既,或醫療卷仲有好多錢既老人家落手去賺錢,甘樣就吾道德

大宅

可能有d人會覺得我只係打工仔身份,出糧俾你就要做架啦,老闆要你收幾多錢你就照做啦,出過期藥咪出囉,出事都係個老闆架啦,況且都吾關我事,但我就是不想做幫兇,我就是不能做呢d埋沒良心既事,可能甘樣既觀念無辦法係社會生存,但我相信還是有好既老闆存在,我沒打算公開任何一間診所名,我只想大家可以因為此post,會關心一下老人家,令佢地吾會受騙,又或者警剔維護一下自己或身邊人

首頁

尾頁

跳至