自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

redhot 發表於 19-1-3 21:06
我都同意,數還數路還路,話晒自己辛苦大半生所建立嘅財富(當中原本個家庭成員可能都有好大付出),冇理 ...

唔結婚可以試得出對方係真心定假意。如果真心嘅夾得埋嘅就算唔結婚都可以結伴渡餘生,如果係來貪圖錢財嘅唔駛一年半載,得知無可能通過婚姻取得對方錢財就會鬆人消失,咁就試到係咪真心。唔好以為立咗遺囑就大安主意全部留俾自己嘅後人,香港法律有受養人可爭家產嘅成功案例,好鬼麻煩,盞遺禍仔女後人。

寶石宮

2023年兔年勳章

Mary媽咪 發表於 19-1-3 17:07
我爸爸依家係一個人
可以叫佢做隱老
佢好少出街

好長情 希望守得雲開

侯爵府

ying_mail 發表於 19-1-3 20:12
妳爸爸好好,好長情。
我都想遇到...
妳都好堅强,👍讚!

對於女人黎講
男人長情係好
但對於仔女黎講
我覺得佢好可悲
咁多年都得佢自己一個
而呢種情況將會一直到老
直到人生終止

侯爵府

Poyau 發表於 19-1-3 22:47
好長情 希望守得雲開

唔會有雲開既一日
我16歲嗰年
知道左佢已經再結婚
而佢仲話自己依家個老公唔知佢生過bb
所以叫我地以後唔好再搵佢

我當時覺得
唔搵咪唔搵囉
還樹咁多年都咁過架啦
直到我就黎20歲嗰年
有晚同我爸爸行街
佢突然同我講:你阿媽咁耐都仲唔返黎
我當時真係好想同佢講
唔好再等啦,佢已經再嫁左啦
但我當時唔忍心
呢個所謂既唔忍心
就直到依家又過左20+年
如果我早d 講
可能我老豆可以有第二春唔洗孤獨終老
有時我覺得係我地呢d 仔女拖累左佢

水晶宮

畀面勳章

超級特務 發表於 19-1-3 16:48
子女阻止喪偶父/母搵伴侶,某程度都好野蠻殘忍。

視乎喪偶幾耐啦!如果先人屍骨未寒,位都未上,父/母就帶個伴回家,仔女點會咁易接受???我媽過身幾個月,我伯父就介紹咗個大陸女人俾我爸,我好野蠻殘忍地鬧走個女人 我媽有筆不俗的保險金留俾我爸,我爸用曬,甚至敗曬筆錢都無所謂,一諗到佢同第二個女人分享,我接受唔到囉

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

通常呢類個案,人地家事,自己唔反對
但如果主角係自己雙親,就點都唔得

响 bk,雙重標準是常事

侯爵府

Mary媽咪 發表於 19-1-4 02:10
對於女人黎講
男人長情係好
但對於仔女黎講

其實是哦!如果世界所有男人/女人在生時長情對待對方多好?!
妳跟爸爸再傾下,唯有多點跟他溝通。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

咁好多單身女人/男人, 未又系一個人

寶石宮

2023年兔年勳章

Mary媽咪 發表於 19-1-4 02:14
唔會有雲開既一日
我16歲嗰年
知道左佢已經再結婚

可以等幾十年 當年情義應該刻骨銘心
即使知道再婚 相信仍會等待 不用自責

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mini1204 發表於 19-1-3 17:02
我絕對讚成
仔女根本吾可能取代老伴

同意

大宅

回覆樓主:

我唔明點解個個都覺得搵老伴無問題, 結婚就有問題。
但呢度一向都主張女人要結婚,係對對方嘅承諾, 老左就唔應該有保障?唔生仔就可以唔結婚?咁後生但唔打算生,應唔應該結婚?

真愛就唔駛結婚?如果其中一方無仔女, 唔結婚嘅話, 同居伴侶可否做醫療決定?可否做身後事?

純討論問題, 因為我自己都覺得唔排除有騙子,但如果真係發生,都唔知接唔接受到, 始終都會驚會比人呃,但如果反對又會影響關係。

利申:無面對緊呢個問題, 只係純討論

侯爵府

ying_mail 發表於 19-1-4 08:23
其實是哦!如果世界所有男人/女人在生時長情對待對方多好?!
妳跟爸爸再傾下,唯有多點跟他溝通。
...

我老豆依家都差唔多70囉
我唔會講比佢知
我唔想佢咁老先冇左個盼望

侯爵府

Poyau 發表於 19-1-4 10:14
可以等幾十年 當年情義應該刻骨銘心
即使知道再婚 相信仍會等待 不用自責 :for ...

我唔會講比我老豆知
就當我做女既自私吧

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 19-1-3 18:21
身為子女,父/母有個陪,夕陽戀都是愛的一種,有咁嘅褔份才得到。仔大女大嘅,有幾多個可以日日相伴父/母? ...

吉蒂0603:

我對仔中學生, 不過唔喜歡媽媽再嫁人, 所以找到對象都要三思是否可以再簽紙

但是仔大仔世界, 我老了佢地都唔會照顧到我太多, 陪我更加少

而家新世代既人比較自私, 我對仔都會係咁上下, 佢地只想自己而已, 但反而會覺得媽再找到個伴對他們來說是自私行為, 只愛自己, 無回去舊家照顧返佢地

離婚後, 我都有很多朋友識左好多年都選擇離棄我, 覺得我自私只理自己唔理對仔, 對仔女不夠愛

更何況我對仔受身邊人影響....

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

寶石宮

2023年兔年勳章

Mary媽咪 發表於 19-1-4 12:51
我唔會講比我老豆知
就當我做女既自私吧

明白

侯爵府

小詠 發表於 19-1-4 12:54
吉蒂0603:

子爵府

toffeetong 發表於 19-1-3 20:54
老來逢春固然理想,久違了的戀愛感覺返來,就係醒神。
可惜真愛唔多,騙徒超多。
我贊成同居,唔贊成結婚。 ...

但正正係因為愛,好多人會想俾個保障自己另一半,將來兩腳一伸,另一半都唔會太無助。
反而我認為好仔不論爺田地,父母點樣處理自己資產應該由父母決定。

子爵府

小詠 發表於 19-1-4 12:54
吉蒂0603:

小詠,其實唔係呢代人,係一般華人思想。有親戚嘅父親早喪,男親戚都講過,十幾歲時已經唔接受媽媽再識其實男人。當年嘅女長輩親戚,守寡一生更是理所當然。
但眼見女長輩親戚年老,d仔仔女女又唔見得很照顧,他們一家幾口都欠一點父母仔女緣……唔識講 ……
所以,我更贊成每個人都應該找尋屬於自己的「生活」 ,而不是活在「別人」的理想中,包括親人。「任性」一語來說別人,是給對方一個框。「人性」地安排屬於自己的人生,才是對自己負責。

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 19-1-4 15:15
小詠,其實唔係呢代人,係一般華人思想。有親戚嘅父親早喪,男親戚都講過,十幾歲時已經唔接受媽媽再識其 ...

我亞嫲同一樣啦, 50幾就守寡, 佢60幾遇到一個男人幾好, 男方都是妻子先走...

無乜人反對啦, 係我爸一個反對, 直接同我嫲講唔接受自己亞媽再跟第二個男人, 因會令仔女好無面

就係咁我嫲就無再同人地進一步啦, 一直一個人生活到死個日

所以我會覺得我爸係自私精, 只想到自己面子, 無想下亞嫲感受

唔應該為了別人想法, 去放棄自己找尋自己的幸福的權利

所以有人願意娶我照顧我, 我實去, 未必要等問準我對仔啦, 可能係靜靜地辦就算

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至