夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血金章

相愛很難,相處更難。絕大部份嘅男人由settledown後,一切對另一半嘅愛就會停止下來了。

女人無時無刻都需要愛,需要關心,需要呵護和照顧,更需要他聆聽自己的心聲,這樣她們才有一份安全感,所以好理解樓主的感受。

我覺得他不是不愛她,而只是將愛情變成親情。可能妳們會覺得這是理當然的事,但我就不太認同。無論身份角式轉變了,但愛情對任何夫婦同樣重要,時間愈久,面對嘅現實問題也愈來愈多,這時就更加需要借助愛去衝破一個又一個的難關。

一個家是需要愛,無窮無盡的愛。
沒有內心的交流,最終就只是同一屋簷下的家人。

祝樓主能夠突破這個樽頸口。

男爵府

Bob_Lennon: 我看到你的留言, 流淚了, 正正是我心聲.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

只能説我明白你感受

同路人,u’r not alone

我由當初不習慣,難接受,到現在接受了這局面,或者平淡是福,人無完美,人生也一樣。

公爵府

小肥寶寶 發表於 19-1-7 14:45
與老公由相識到結緍已有二十年, 頭兩三年,大家相處得好開心,但當讀完書回來後,由於他的家庭成員接二連 ...

有時清淡就係福,如果你想要浪漫嘅,其實可以俾啲提示佢,又或者你自己策劃下,先俾啲驚喜佢

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-1-8 12:59
相愛很難,相處更難。絕大部份嘅男人由settledown後,一切對另一半嘅愛就會停止下來了。

女人無時無刻都需 ...

很貼切的回覆
男女大不同的現實
我都等緊突破的一天

男爵府

熱血金章

唔好灰心呀!希望在明天呢!做人要懷有信念,願望才會成真的。

小肥寶寶 發表於 19-1-8 13:09
Bob_Lennon: 我看到你的留言, 流淚了, 正正是我心聲.

男爵府

熱血金章

祝願你們能突破這個關口。

Taiping2619 發表於 19-1-9 18:13
很貼切的回覆
男女大不同的現實
我都等緊突破的一天

男爵府

Bob_Lennon 發表於 19-1-9 18:27
唔好灰心呀!希望在明天呢!做人要懷有信念,願望才會成真的。
多謝你的安慰和鼓勵

男爵府

熱血金章

小肥寶寶 發表於 19-1-9 20:37
多謝你的安慰和鼓勵

人生像一幅巨型的畫作,此刻妳將焦點全放在他對妳的態度和妳對他的不滿,妳不妨嘗試一下將目光放在其他地方,例如自己的興趣、喜好、朋友,擴闊一下自己的視野,對身心都有益處,也令自己漸漸成長。

子爵府

soso1227 發表於 19-1-8 11:27
就咁睇,你老公已經好好,
正能量丶善良丶有責任感丶有事業⋯⋯
你話冇收佢家用,但大家都有收入,如果你 ...

係囉, 其實樓主嘅婚姻正常過正常, 只係樓主可能係唔滿足"平淡", 結咗婚咁多年仲有小朋友 唔通下下好似韓劇咁, 愛得死去活來,高潮迭起, 一波未平一波又起咩, 現實生活中, 大部分正常健康嘅婚姻,都係細水長流㗎啦!
feel到樓主係一個渴望"愛情"嘅人, 但如果另一半係一個內斂嘅人, 咁老實講你永遠都要畀佢主動行多一步, 你先可以得到你渴望嘅嘢。

男爵府

已和先生講出自己的內心感受. 他叫我要樂觀地生活, 不要想太多!

男爵府

熱血金章

講咗出嚟係咪鬆咗一口氣呢?雖然情況可能沒有太大改變,但總好過屈喺心入面吧!
係時候做一D讓自己開心嘅事喇!

小肥寶寶 發表於 19-1-15 16:11
已和先生講出自己的內心感受. 他叫我要樂觀地生活, 不要想太多少!

男爵府

講左出來, 起碼叫做讓他知道, 但結果是這樣......, 很失望!!!

公爵府

venf 發表於 19-1-8 09:34
其實二十年先覺得平淡已經好好, 我和C9都十幾年後開始覺得平淡, 但平淡得好快好突然, 感覺都係由生左小朋友 ...

有時刺激完就係回歸平淡嘅生活

大宅

hoganbaby 發表於 19-1-18 14:39
有時刺激完就係回歸平淡嘅生活

但係我唔想咁呢, 依家先3X, 仲有好多年一齊生活呀~

複式洋房

小肥寶寶 發表於 19-1-15 16:24
講左出來, 起碼叫做讓他知道, 但結果是這樣......, 很失望!!!

其實仲有一個方法

佢唔主動你主動
自己安排節目安排埋佢去
一齊參與都開心
咩節日想要咩就諗定
叫佢邊日去買
仲叫佢包好佢 總知死掂佢返來
返來可能包到樣衰衰 咪一齊笑下
叫佢做佢肯郁都唔錯

叫佢買花俾你
可能唔知買啲咩返來
但見到大家笑下都好開心

或者你出個題目叫佢買蛋糕 如:紫色
睇佢買返來都幾搞笑

有時點舊木去做下呢啲嘢蝦look下都幾開心。
等佢主動真係等到發毛

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-1-8 12:59

女人無時無刻都需 ...

100%同意, 只怕對方認為沒需要做嚟啲囉

複式洋房

請年輕時離去吧?

男爵府

熱血金章

kam210 發表於 19-1-18 20:46
100%同意, 只怕對方認為沒需要做嚟啲囉

男女想法大不同嘛!所以男人會覺得女人茶煲,而女人又會覺得男人對自己冷淡冇情趣。

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

可能女人同男人的分別吧, 男人相處久了就懶得再去做任何野反正大家都無做開, 朋友的比重越嚟越重要, 相反女人都放在家人身上! 拍拖紀念日男人通常唔會記得, 除非係呢個世代的人有facebook提, 記得結婚日子已好好了!
所以成日係到睇d阿太的問題, 好多都係自己角度睇老公, 如果可以係佢角度出法去諗呢?
為何拍拖要男追女乜都要plan, 為何到中年唔可以重來一次到老婆追番老公呢! 有時大家愛的時間唔同步就為有做d事把他拉近!
重有一點要睇下你重係咪咁有吸引力要個男人對咁多年都咁like , 始終男人在外望得太多好野而如果老婆走晒樣如何要好似拍拖咁對佢, 所以女人比男人更要keep

首頁

尾頁

跳至