自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

sweeticandy 發表於 19-1-18 09:01
可以. 無問題..pm 你.... 我地都好多不同活動.. 黎緊2月會去做老人服務...3月初.10歲既童軍會去做一些共融 ...

正呀,好鍾意呢d義務性質活動,可惜係地點太遠
另外再一次多謝你既推介

男爵府

sweeticandy 發表於 19-1-18 08:59
HELLO~係將軍澳坑口呀.... 地點岩嗎?

將軍澳我啱呀,可唔可以PM我?

水晶宮

咬香口膠 發表於 19-1-17 15:18
請問大家如果小朋友想參加童軍既話應該點選旅?因為學校冇童軍可參加想搵公開團玩
除左睇時間地點之外, 點先 ...

住新界東但想入北區嘅旅咁奇怪?其實入得可能成日有活動同訓練,唔係入返自己嗰區,接送應該幾攰

子爵府

alfreday 發表於 19-1-18 09:11
大埔南廿一,有幾十年歷史。

多謝回覆,我見佢地好似童軍總會上好似唔招新成員,反而第4旅同第27旅招,又好似同一個主辦單位咁,唔知有冇分別呢?

子爵府

cherrieloy 發表於 19-1-18 10:38
住新界東但想入北區嘅旅咁奇怪?其實入得可能成日有活動同訓練,唔係入返自己嗰區,接送應該幾攰
...

我地其實住北區中間,我見北區好似冇咩公開旅,而且又唔收新成員,大埔反而都仲有d公開旅收,有得揀我當然揀返北區先,但大埔都可以接送到既,至於沙田就真係遠左d啦

水晶宮

咬香口膠 發表於 19-1-18 10:42
我地其實住北區中間,我見北區好似冇咩公開旅,而且又唔收新成員,大埔反而都仲有d公開旅收,有得揀我當然 ...

原來係咁

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咬香口膠 發表於 19-1-18 10:39
多謝回覆,我見佢地好似童軍總會上好似唔招新成員,反而第4旅同第27旅招,又好似同一個主辦單位咁,唔知有 ...

所有童軍旅都不定期招生.. 主要係跟返佢地既進度.... 完左一批先再招一批新人去教.

大宅

認識瑞士牛牛第一回

咬香口膠 發表於 19-1-17 15:18
請問大家如果小朋友想參加童軍既話應該點選旅?因為學校冇童軍可參加想搵公開團玩
除左睇時間地點之外, 點先 ...

馬鞍山都有2個旅,係利安同錦泰,不過都係暑假招生

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 咬香口膠 的帖子

可去這個網址:https://service.scout.org.hk/joinus/

是童軍會的網上招收平台,自已入去睇下

男爵府

回覆 咬香口膠 的帖子

我仔係上水小童群益會入面童軍上,幫朋友問過下次招生4月。個旅比較細,但一樣每星期集會。每個1~2個月有外出活動。我仔只玩了3個月左右,所以不能比太多意見。我知大會堂個邊好full,活動大到朋友仔聖誕跟童軍團去台灣。

大宅

sweeticandy 發表於 19-1-17 15:21
我小朋友都係返公開旅.... 活動超多...... 我覺得唔錯...
係坑口.. 地點岩唔岩? ...

我想要坑口公開旅資料呀!可否pm

子爵府

sweeticandy 發表於 19-1-18 11:22
所有童軍旅都不定期招生.. 主要係跟返佢地既進度.... 完左一批先再招一批新人去教.

...

Thanks a lot

子爵府

iamapapa 發表於 19-1-19 20:49
童軍的話,揀 YMCA 的 (紅白巾) 唔會點錯。記住,是 YMCA , 唔係 YWCA

多謝你既資訊

子爵府

elisewaiman 發表於 19-1-19 20:58
回覆 咬香口膠 的帖子

可去這個網址:https://service.scout.org.hk/joinus/

多謝你既回覆!
呢個網我都有睇呀,所以想問下各位家長有冇選旅心得,例如點睇活動量多唔多同合唔合適。
慶幸大家都無私分享資訊,令我知道可從咩方式入手

子爵府

irenelwl 發表於 19-1-19 21:06
回覆 咬香口膠 的帖子

我仔係上水小童群益會入面童軍上,幫朋友問過下次招生4月。個旅比較細,但一樣每星 ...

多謝你既情報呀!等我4月份都留意下先。
全靠樓上家長提供資訊,我見新界東有區報都有講台灣之旅,黎緊好似會去瑞典定瑞士
或者你方便既話咁上下可唔可以分享下你仔仔覺得自己個旅如何?

男爵府

回覆 咬香口膠 的帖子

佢肯番無抗拒 我已覺得ok因佢係ASD。我仔11月入旅,12月帶左出去北區公園玩競技賽,好開心咁番黎,拎左2個獎牌。
我揀最近家,方便照顧。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

marcusmama1214 發表於 19-1-17 19:29
請問知唔知童軍褲鈕甩左,可以係邊到配

條褲裡面有粒士啤㗎~
我個幾月前先幫阿仔補完

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

咬香口膠 發表於 19-1-18 10:39
多謝回覆,我見佢地好似童軍總會上好似唔招新成員,反而第4旅同第27旅招,又好似同一個主辦單位咁,唔知有 ...

http://group.scout.org.hk/admin/

睇下邊度方便自己

邊旅有open recruit
https://service.scout.org.hk/joinus/

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咬香口膠 發表於 19-1-17 19:40
多謝版主你既資料呀!
可以收窄d範圍

唔好客氣
留意唔同旅團年費可以好大分別(聽過過2000一年,因集會果度租貴)
仲要留意收生詳情,有d條waiting list好長架

首頁

尾頁

跳至