自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

seaman1982 發表於 19-2-8 08:34
我唔計較,亦唔明有咩好計較。
我又唔係即拆,邊封打邊封我都分唔清。
人多起黎,邊個封左邊個未封都唔知。 ...
係囉, 細路可能會, 我仔人地俾完想拆, 即喝住佢啦

珍珠宮

紫翹 發表於 19-2-8 09:17
唔叫人係衰D, 但派利士唔洗兩個派呀? 如果係大家族, 自己親戚自己派都正常啦
...

係兩個人當中都冇一個派呀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

紫翹 發表於 19-2-8 09:16
有D唔係真係咁窮, 亦都唔係怕人問佢借錢. 但唔通話自己好有錢咩, 咁咪話窮LAW. 我又唔會諗人地話窮係怕我 ...

唔需要話畀人知好有錢, 但係亦都唔需要成日把口係咁話自己好窮好窮囉.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wychan95 發表於 19-2-8 04:14
其實我諗人人都有自私、計較個一面,只係爭在收埋定係表現出來

所以咪上bk講下囉
以前d人咪揾返麻雀腳講

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

feifei_baby 發表於 19-2-8 09:05
因為有啲「親人」只會大時大節見,見到就問你人工幾多?你老公人工幾多?供樓機錢?仲要供幾多年?你個女讀 ...

其實年年都咁問,啲人唔悶嗎?

可幸我冇呢啲親友,咁多年來都都係關心問侯。

侯爵府

feifei_baby 發表於 19-2-8 09:05
因為有啲「親人」只會大時大節見,見到就問你人工幾多?你老公人工幾多?供樓機錢?仲要供幾多年?你個女讀 ...

同意,呢親戚,根本毫無感情,只不過是同一個太公先至一年見一次。因為要俾面自己父母,要笑臉迎人,無論佢哋點八卦都唔可以黑面,以免人哋話父母冇家教!

公爵府

fuhk 發表於 19-2-8 09:32
其實年年都咁問,啲人唔悶嗎?

可幸我冇呢啲親友,咁多年來都都係關心問侯。

只要一日唔答佢,每年都問,我衰咯,答咗佢咪唔使佢咁辛苦年年問咯 仲有好多㗎,細女讀私校,幾錢學費車費?興趣班幾錢?覺得我浪費金錢喺啲女度唔肯生仔....
生仔呢一樣我估佢地會問到我收經生唔出果日

伯爵府

係,年年我姑仔都俾面色我睇……真係為左老公先唔同佢計較

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Kristytracy 發表於 19-2-8 08:10
我好幸運,我身邊既親人同好朋友,全部都好大方,好有愛喎

水晶宮

OforOsaka 發表於 19-2-8 08:14
睇完呢度的post,感恩身邊家人朋友總算係正常人

呢度啲人係畸形, 我自己引以為戒, 一發現呢啲人要速逃, 感恩我身邊一個都冇

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

地球上生物、最自私一定系人類
在心中得個知字就夠
吾會放向心到

大宅

一半一半啦!!
我娘家果邊就係,每年新年都受罪
結婚後認識到我62果邊,真係一團和氣,睇得出他們好享受相聚的時間,而且姑媽很用心下廚,每年都期待

結婚後要派利是
雖然要洗錢
但見到每個人收利是都係真心高興和驚喜(可能我平時太寒酸)
另外已婚後都依然收到利是,亦同樣開心

子爵府

系嫁,我三嬸咪系囉
我嫁左,理論上長輩都要照派利是
佢個囡都嫁左,我媽講明照俾利是,因為系長輩,吾關嫁吾嫁事

初一(我不在場,丫媽講番我聽)話三嬸當住全有人面問我丫嫲(99,xx嫁左啦咼,系咪要派利是嫁?)
講真,佢幾何尊重過我丫嫲.. 之前同丫嫲嘈大獲,落雨天趕左佢出街,丫嫲打黎叫我父母去接佢過黎我地到瞓咋 擺我嫲上神枱,又吾系貪佢利是丫

之後有個輩分更高的出黎講,話我地鄉下系結左婚第一年要照派,吾知我三嬸系咪吾同鄉下 最後三嬸黑口黑面話淨系派今年俾我,丫嫲就直頭吾派,但三嬸個囡嫁左,佢都照俾 問心我地房對丫嫲都算吾錯,又出錢又出力

別墅

QY08040408 發表於 19-2-8 09:54
係,年年我姑仔都俾面色我睇……真係為左老公先唔同佢計較

你點對人,人點對你。
你有冇檢討自己

子爵府

kmcatbb 發表於 19-2-8 08:26
喺呢啲大時大節,咪睇到「家教」嘅分別囉!人情世故、禮節、誠意,呢啲讀書都學唔到
...

係,但好多人唔理或者屋企無呢啲傳統無機會學。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

總之一講錢實多爭吵

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係, 已經深深感受到了!! 明年一定要出外旅行, 避開佢地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都好幸運,一家人無咩計較。團年我買我煮,妹妹自動夾返(弟婦單親我地唔會叫佢俾,阿媽想俾我地唔俾佢俾
開年阿媽話俾,今次唔同佢爭,家用俾多d攪掂

珍珠宮

ngwong2 發表於 19-2-8 08:16
祝各人豬年行大運、开开心心!

伯爵府

8765432 發表於 19-2-10 14:53
你點對人,人點對你。
你有冇檢討自己

檢討完自己喇,起碼我唔會係為左50蚊而同佢計較囉

首頁

尾頁

跳至