自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

good_pig 發表於 19-2-10 23:36
而家呢個年頭,有一批人比較自我,又話唔介質他人目光.....仲要求人地包容
...

金句:小朋友係咁㗎啦,乜你咁無愛心!你無仔生㗎?

我响主題樂園,遊樂場,公共交通等聽過好多次
其實細細個教小朋友唔好影響人,肯教就得啦!唔一定完美,都盡下力,俾小朋友有個意識吖!
我連坐的士都要仔女靜,嘈住人揸車都唔得,我俾朋友話我有病!其實我細個屋企人都係咁要我地响公共場所靜!

joyce02    發表於 19-2-12 09:32
Poyau    發表於 19-2-11 17:04

珍珠宮

王國教室勳章

brindlewin 發表於 19-2-10 23:13
認同。

冇必要隨時隨地表演勤學和親子,適當地方作適當行為係個人及家教公德修養。

好彩都有人認同
家教,公德,就係好多人覺得其他人overreact 所以一直「合理化」擾人行為

joyce02    發表於 19-2-12 09:34

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我唔明, 現今香港社會個個都係忙忙忙, 一家人都無乜相處時間,
唔通連果些少親子活動都要挑剔 ?
點解唔體諒下包容下, 未必人人都有可以日日方便親子呢
筆者幾乎字字鞭屍咁濟, 要靜局返屋企千呎豪宅食咪無人騷擾囉
再唔啱可以搬去火星又得
諗起以前旺角行人專用區附近返工嘅人, 忍功真係勁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ingong 發表於 19-2-11 00:34
我唔明, 現今香港社會個個都係忙忙忙, 一家人都無乜相處時間,
唔通連果些少親子活動都要挑剔 ?
點解唔 ...

人地安心食碗麵都有錯...?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 19-2-11 00:27
金句:小朋友係咁㗎啦,乜你咁無愛心!你無仔生㗎?

我响主題樂園,遊樂場,公共交通等聽過好多次:igiveu ...

我剛剛見到一個,就響下面啦

寶石宮

littlecake 發表於 19-2-11 00:15
我都唔明,小朋友冇嘢做,講故事又唔得,比睇電話又話縱壞,做人阿媽真艱難
...

睇下幾大聲囉...大聲到影響人就唔好

男爵府

good_pig 發表於 19-2-11 00:40

咁當然太大聲就唔好,不過重點唔應該放係家長扮童真講故事上,因為即使任何人用任何語氣講任何說話係公眾場所太大聲都係不當,感覺作者有點歧視家長扮聲親子這個行為

侯爵府

其實想親子係無錯,但可以降低聲音嘛,點解要迫人聽埋一份,圖書館要安靜係常識喎,點解要喺圖書館講,呢個我真係唔太明

我都有仔女,佢地三四歲啱啱返學會成日唱歌,有時唔小心大聲咗,我會提佢你唱得好,但要細聲唔好騷擾其他人,真係要唱,唱到媽媽聽到就ok,同埋只可以唱一首,就算係我老公揸車我都要佢地細聲甚至安靜

我相信作者最主要係想講d媽媽小朋友太投入自己嘅親子時,忘記仲有其他人喺身邊,唔係自己鐘意點就可以,要顧及其他人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

littlecake 發表於 19-2-11 00:44
咁當然太大聲就唔好,不過重點唔應該放係家長扮童真講故事上,因為即使任何人用任何語氣講任何說話係公眾 ...

冇錯,話人太嘈絕對可以,但係唔關咩野母愛童真事
總有離別的時候

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔適當嘅場合做唔適當嘅嘢 ,真係非常討厭!

momososo    發表於 19-2-11 00:57

子爵府

spikenard 發表於 19-2-11 00:23
文章太偏激,講故事同母愛係表演,作者針對的係嗰個媽媽係公共地方大聲說話影響其他人的行為
...

乜而家作者唔係話緊大大聲講故事果D家長咩?

伯爵府

good_pig 發表於 19-2-11 00:38
人地安心食碗麵都有錯...?

講得啱
你要求親子時間,但就要剝削別人安心用膳的時間,公平嗎?
在公共空間不是應該不影響別人嗎?
可以選擇平常地傾幾交談,而不是高聲朗讀故事!
阿女細個在餐廳等食物上枱時
我預備了細細木顔色筆和A6 size的畫册給她填色,她會一邊畫一邊口中喃喃地說: 唔好出界……唔好出界……(其實畫到出曬界 )很多時引到隔離枱的食客望住佢笑

伯爵府

回覆樓主:

筆者所述無錯,但我只看到滿滿的尖酸刻薄

大宅

回覆樓主:

係正確地方應做正確的事。

食嘢既地方,就食嘢。要親子睇圖書,就應該返屋企。

如果驚啲細佬嘈而"焗"住去講故事/比小朋友睇電話呢樣做法已經錯。父母應該教小朋友咩公眾場合應該守規矩先係最佳做法。

講就易,做就難。呢樣我都好明白

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-10 23:36
而家呢個年頭,有一批人比較自我,又話唔介質他人目光.....仲要求人地包容
...

午飯即遇上一件:
事緣今日去午饍的商塲出口有2對大門,
即係A1/A2和B1/B2。其4扇玻璃門,門高約2米。一般來説門只能開盡90度,咁A2和B1就不會碰撞在一起。怎今日度門出問題,A2可以倘開多過150度,即係有人同時大力推開B1的話就必出事,我同事好心叫玩門(已推到阻住B1開)嘅小男孩小心,不要玩推門小心撞門出意外。
佢媽係馬上衝過嚟拉走個仔,但扯大喉嚨說狠話係講俾我同事聽的:“係呀,依家啲門一撞就散架啦!”

好明顯,呢位阿太冇危險意識之餘,還要怨人家好話佢仔 阻人出入完全唔計。

子爵府

jollyma 發表於 19-2-10 23:45
其實只係兩件芝麻綠豆既小事,作者咁肉緊,繪形繪聲地作咁大編千字文,稿費就袋袋平安了
...

一針見血。
日常生活,總有些忘了“時地人”的人的事。
自己見賢則思齊焉,見不賢則內自省也就是了。

伯爵府

作者明顯是未經歷過做母親階段的職業女性。我都同意公眾地方高聲浪進行親子活動確實擾人,但又不用刻薄。 只要不太過份,我都會忍,因為帶過幼兒出街,做過阿媽都知道有時幾咁無奈。

男爵府

good_pig 發表於 19-2-11 00:40

如果唔大聲,文章作者未必會咁大反應。

唔好話講故事,其實就咁傾計也不宜太大聲。

不過相信好多人唔知自己大聲。

伯爵府

ava@yu 發表於 19-2-11 00:24
我都遇過一對,媽咪帶住小學1,2年班的女兒,係小巴上個阿媽不停講故事,車程5分鐘完全無停過,超級勁難頂 ...

5分鐘都好,我每日都聽45分鐘
我見到嗰2母女就如同撞鬼一樣。

芭芭拉

子爵府

charmingsam 發表於 19-2-11 00:12
好似有啲小題大做喎!

如果尼兩件事,特別係電梯果單,都可以令到作者咁肉緊,佢一日入面應該好少時間係快樂

首頁
12345...11

尾頁

跳至