自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Jane1983 發表於 19-3-1 12:56
回覆 tintinlam 的帖子

供2個?要供埋個女仔?

唔通我地政府比, 佢仔讀私校, 個女既所有費用都唔使比, 話全免因屋企收入, 但去外國旅行, iphone, 名牌全佢既仔同班男仔比, 讀書又唔係得, 去外國讀就要睇下邊個傻仔上釣.

水晶宮

tintinlam 發表於 19-3-1 13:06
唔通我地政府比, 佢仔讀私校, 個女既所有費用都唔使比, 話全免因屋企冇收入, 但去外國旅行, iphone, 名牌 ...

嘩,咁一定無可能答應。點醒個仔啦,咁仲中個頭埋去

男爵府

tintinlam 發表於 19-3-1 13:06
唔通我地政府比, 佢仔讀私校, 個女既所有費用都唔使比, 話全免因屋企冇收入, 但去外國旅行, iphone, 名牌 ...

分手啦,咁嘅女仔娶咗就大鑊!

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

Sumyeema1 發表於 19-3-1 12:35
market 太細。

Hk人咩都要快,好少會去茶室慢慢冲茶暵茶

公爵府

回覆 yurijm 的帖子

呢個 case 我唔會支持,因為呢盤生意我唔睇好,反而係好嘅地點街邊檔賣魚蛋丶雞蛋仔成功嘅機會可能仲大啲。

水晶宮

jellomama 發表於 19-3-1 13:16

呢個 case 我唔會支持,因為呢盤生意我唔睇好,反而係好嘅地點街邊檔賣魚蛋丶雞蛋仔成 ...

個女仔做客户服務工作,都頂唔順,點做街邊檔咁粗重、咁受氣!?

水晶宮

tintinlam 發表於 19-3-1 12:40
個仔話唔可以冇左個女哦, 我fd問我點, 佢想按左層樓, 我就話除左按左層樓, 你2公婆各自做多份兼職啦, 唔係 ...

講真,你朋友點教仔? 父母唔係印銀紙,佢亦唔係許晋亨。屋企環境一般,自己出國留學都掹水,仲要父母按埋層樓供佢貪威識食的女友去留學?

佢仔點講得出口? 真係不知所謂。

琥珀宮

yurijm 發表於 19-3-1 11:55
朋友轉發俾我睇
睇完,第一個感覺: 唔知男方父母點睇個囝拎盡積蓄打本俾女朋友開店呢?:surpris ...

雖然未婚,但可能大家已當對方係另一半,所有野(包括積儲)可share,一d都唔出奇!

父母當然會睇唔過眼,因為未當仔女的另另一半是一家人,好多就算結咗婚,父母看法都一樣!

大宅

回覆樓主:

首先睇下有幾多年青人鍾意去茶樓飲茶……………

公爵府

Ada2288 發表於 19-3-1 13:13
Hk人咩都要快,好少會去茶室慢慢冲茶暵茶
仲有,佢哋對 marketing 最基本嘅 4P 概念都冇。

鍾意飲茶又有閒情嘅人起碼五十幾六十歳,呢班人唔會去旺角呢個咁 young 又逼又嘈嘅地方,係都去上環/西環。
Place: wrong (選址錯誤)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

tintinlam 發表於 19-3-1 12:40
個仔話唔可以冇左個女哦, 我fd問我點, 佢想按左層樓, 我就話除左按左層樓, 你2公婆各自做多份兼職啦, 唔係 ...

拍拖拍到要父母供埋女友去外國讀書?呢d說話稍為正常既仔女都講唔出,除非父母系富豪,幾百萬都系91毛無所謂既。

子女要父母供自己去外國讀書都唔系必然,以為父母有幾千萬未開頭?

阿仔高小時我已經一早講明唔可以帶女友返黎過夜,第時我亦唔歡迎新抱住我屋企,結婚生仔個人選擇,個人承擔,與我無關,讀完書後唔會再比一毫子。

你朋友今日按樓供阿仔女友去讀書,他日有錢買豪宅給新抱住嗎?如果無,將來都系要散。

大宅

Jane1983 發表於 19-3-1 13:24
講真,你朋友點教仔? 父母唔係印銀紙,佢亦唔係許晋亨。屋企環境一般,自己出國留學都掹水,仲要父母按埋 ...

係喎,個仔咁衰既。 我唔會按樓去比佢貼呢d 咁既女仔。

珍珠宮

Jane1983 發表於 19-3-1 12:18
個男仔講到唔想個女朋友返工受氣 - 返工多少要受氣,咁保護佢可以娶佢,做全職太太lor。

咁都唔夠,仲要攞 ...

同意,打工好難唔受氣,感覺佢寵過籠了

水晶宮

Maksin 發表於 19-3-1 13:38
係喎,個仔咁衰既。 我唔會按樓去比佢貼呢d 咁既女仔。

根本痴筋。咁既要求都講得出口,令人震驚。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

唔係去借錢就OK,最多未由頭來過, 唔跌過你估識得痛咩?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

yeemeif 發表於 19-3-1 13:41
同意,打工好難唔受氣,感覺佢寵過籠了

係ga。佢話開茶店亦係因為女方話好soothing,唔係從做生意角度出發。不過錢係佢儲的,唔係咁使都可能炒股輸咗。希望佢唔會有債務上身吧!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

jellomama 發表於 19-3-1 13:16

呢個 case 我唔會支持,因為呢盤生意我唔睇好,反而係好嘅地點街邊檔賣魚蛋丶雞蛋仔成 ...

子爵府

如果D錢係佢地自己儲的,我無問題,人須要機會

琥珀宮

男爵府

唔用我錢,我唔理。
仔大仔世界。

首頁

尾頁

跳至