自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

難相處 發表於 19-3-1 12:35
我試過數千,有借有還唔使追。
另一數千唔追唔還,分期兩次還。
數萬到期唔還,要追先還。

借1千,佢扮唔記得唔還,從此佢由好朋友降格成為普通朋友

借過5千,佢真係唔記得,提佢即還,依然係好友

借1萬,有借有還,依然係朋友

借5萬,還3年,之後再借10萬,還足6年,至今依然係好友

人長大左,唔想再同朋友有金錢瓜葛,學識一個技能叫"拒絶"

大宅

ninachu 發表於 19-3-1 13:58
借1千,佢扮唔記得唔還,從此佢由好朋友降格成為普通朋友

借過5千,佢真係唔記得,提佢即還,依然係好友

6年!!你好勁啊,拖六年都無心結仲做到朋友!
我最後一次幾萬都追咗2年,真係唔知要拖到何年何月,我又唔甘心當無件事。

侯爵府

難相處 發表於 19-3-1 14:09
6年!!你好勁啊,拖六年都無心結仲做到朋友!
我最後一次幾萬都追咗2年,真係唔知要拖到何年何月,我又唔 ...

個幾年間我有追,但係知道佢有困難都盡力還俾我,被佢真誠所感動。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我妹夫借50萬
一出花紅還晒

朋友我一定唔借

子爵府

回覆樓主:

唔太熟朋友問過我會3千,比家人做手術
我覺得好奇怪,因為同佢唔多熟,點解會問我借
又唔吓其他朋友,無問佢哋借

同埋出咗嚟做嘢咗多年,3千都無??!!
仲要租私樓住

我見數目唔多所以借
最後第2個月出糧真係即還比我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

十幾廿年前借過兩萬俾舊同學,兩個月左右順利過數給我,之後仲多次多謝我幫忙,其實我唔好意思就真,當時確有諗過會否唔還的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

C6的哥哥們

1) 借一萬,十几年冇还亦預佢冇能力还,唔追

2) 借一萬,分期還都唔肯。十年後因家事吵大架,乘机催佢还,还左

3) 借几萬去装修,分幾個月还

4) 99欠C6 百多萬用來買樓,她死後62娶左北嬸,他不認數,叫C6去找阿媽(死左)还。宜家尚欠几十萬,睇怕唔會还。因賣樓才有錢还但後母和我們差不多年纪,都入左屋住,62如仙遊都踢她唔走。62亦在大6為佢買左樓,只落後母名。她想兩間霸晒,宜家一間自住,一間收租,好識為自己安排。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好奇想問吓大家,你哋借錢比人,有冇寫借據或任何文件?口講無憑,有d又拖咁多年,如果債仔死口話冇借過咁點算?但如果想佢寫借據又好似有d尷尬。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我問過一個要好既朋友借錢,朋友無問要幾多就二話不說可以借5萬比我,仲話方便至還,唔還都無所謂,仲即刻過數。

翌月我平買左層樓套左現就第一時間還錢比朋友,之後至系親人。

大宅

我只會借俾至親好友。
試過借過幾千,從來無還亦都無講幾時還—>當跌咗

試過借幾萬蚊俾親人還咭數,分期還,好準時還唔洗追

亦都借過廿萬俾至親周轉,有還不過遲還,我都ok因為我只會借出唔急用嘅錢

大宅

docomo 發表於 19-3-1 14:40
好奇想問吓大家,你哋借錢比人,有冇寫借據或任何文件?口講無憑,有d又拖咁多年,如果債仔死口話冇借過咁 ...

無借據架

所以我只會借俾至親好友,兼且係唔急用嘅錢,銀碼幾大視乎對方有幾親有幾好信用。如果對方唔還我都吹佢唔漲當跌咗

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-3-1 14:27
C6的哥哥們

1) 借一萬,十几年冇还亦預佢冇能力还,唔追

你62都幾無賴。。。

你地真係慘,咁大舊錢眼白白睇住益咗外人

大宅

好奇想問吓大家,你哋借錢比人,有冇寫借據或任何文件?口講無憑,有d又拖咁多年,如果債仔死口話冇借過咁 ...

從未寫過借據,其實我每次都覺得對方唔會唔還。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

有~
1) 斷斷續續借俾對方, 加埋4-5萬, 分了好多期, 最後佢都還哂 ;
2) 4千, 起初有還1000, 之後冇還, 要追, 之後都分了幾個月, 最後收返哂。
3) 朋友借幾千周轉, 下個月就還了。

SO FAR 都算好好彩, 每次都收返。
不過一舊出去, 分期咁返, 我好快會洗哂D錢.....呢樣唔好。
現在可免則免了, 因為追人還錢, 好難開口.....我怕怕。
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

朋友之間講信字,點會要人寫借據,以前細個好單純天真,完全諗住幫朋友解決燃眉之急,信得過朋友一定會還,原來係世上係有無賴

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

ninachu 發表於 19-3-1 16:46
朋友之間講信字,點會要人寫借據,以前細個好單純天真,完全諗住幫朋友解決燃眉之急,信得過朋友一定會還 ...

我嘅意思就係咁囉,無借據遇著無賴,可以當冇發生過任何事,就算去小額錢債都告佢唔入啦。

子爵府

回覆 難相處 的帖子

借人錢一有就還

公爵府

難相處 發表於 19-3-1 12:35
我試過數千,有借有還唔使追。
另一數千唔追唔還,分期兩次還。
數萬到期唔還,要追先還。

借親都有還

首頁

尾頁

跳至