自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

fiona920 發表於 19-3-5 03:52
莫非我仔同你小朋友係同一個老師教? 完全一樣喎
P.s 我有去學校直接搵該老師處理:wahaha ...

我女以前讀女校的

仲邊敢搵老師?當時佢唔打來鬧我都偷笑,小一時我仲喺家長日俾班主任責怪,佢怪我放手俾小朋友自己來,佢話小一唔可以放手俾佢學自動自覺及啲字核突都由她,小二時俾另一班主任教訓若家長唔跟學習進度要有心理準備就是這分數(無80分),但跟學習進度家長又辛苦,擺明指我唔捱得啦
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

zz1zz2 發表於 19-3-5 00:39
唔抄點記得d字點寫,各位家長有咩高見

寫生字咪得lor,唔需要成課書抄。

男爵府

回覆樓主:

細個經歷過無數個悽慘嘅夜晚,一路抄一路喊,所以我個女小學抄寫功課全部大人做,我要求佢識默識寫就夠,慘痛經歷唔想個女再受。

考大學佢中文5**。

子爵府

yanfaifai 發表於 19-3-4 23:33
仔小四,今日要抄4段中文,抄咗近1小時,抄了3段,已抄到喊,吃完飯一望到份功課又喊又發脾氣
我仔自閉資優 ...

You are great! 睇到小朋友有情緒困擾而又勇於對老師發言的父母唔係好多!keep it up!

抄書唔係唔抄得,比多幾天時間做啦!

我仔對住多幾條數學文字題都會突發性抑鬱,佢如果肯比我教我就教,唔肯比我教都冇法,喊到八彩咁過一天對佢身心靈都唔好,我就叫佢自己寫句說話比老師,講點解做唔到。

I support autism acceptance!

男爵府

Jane1983 發表於 19-3-5 04:28

抄要抄,但生字語詞咪得

珍珠宮

環保接龍勳章

yanfaifai 發表於 19-3-4 23:33
仔小四,今日要抄4段中文,抄咗近1小時,抄了3段,已抄到喊,吃完飯一望到份功課又喊又發脾氣
我仔自閉資優 ...

我仔女小學由初小至高小, 好少抄寫功課, 課文好少抄, 係抄都係一段唐詩之類, 通常都係抄詞語8-10個 x 3

默書100分有免抄奬勵。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔成個小學未抄過課文, 只會抄生詞... 抄課文真係浪費時間又無效益..

男爵府

Jane1983 發表於 19-3-5 04:28

其實抄書係用黎學句子結構同詞語排列。

以前有學生已經中一,但平時講野同作文都只能夠斷斷續續講詞語或句子的詞語排列錯誤,組織唔到句子。後來我要求佢每個星期抄一次書,大約半年佢就可以正常講野同作文了。

水晶宮

JFL 發表於 19-3-5 00:34
抄書唔系幾十年前(我讀書時)嘅教法嗎?乜而家D老師仲咁教書架?冇D新概念咩?真系匪夷所思!: ...

我女小學好彩冇抄書,浪費時間

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 19-3-5 07:58

以前有學生已經中一,但平時講野同作文都只能夠斷斷續續講詞語或 ...

咁睇書又得唔得?有冇諗過小孩子其實抄書係冇靈魂地抄,因為累又悶,比D時間睇課外書更佳。

侯爵府

小四仲抄書,有需要嗎??

子爵府

shannon_fky4186 發表於 19-3-5 07:58

以前有學生已經中一,但平時講野同作文都只能夠斷斷續續講詞語或 ...

同意/相信抄書有其原因。
不過的確每位小朋友都有不同情況/能力/長處。希望老師可以彈性處理(而非一刀切交唔到功課就罰或相反完全唔駛抄書)。因為我相信將來的教育應該會是student centric, 以學生為中心去教育而非著重跟syllabus

男爵府

eggcarol 發表於 19-3-5 08:00
咁睇書又得唔得?有冇諗過小孩子其實抄書係冇靈魂地抄,因為累又悶,比D時間睇課外書更佳。
...

每個人抄書既情況唔同,好老實,我以前都有抄書功課,仲小一抄到小六。當然,我老師有控制好份量同時間,而我抄書時唔係得個抄,係有認真了解自己抄既係咩。至於閱讀課外書是否有同樣功能,只能夠講,對我黎講,抄既印象會深刻D。

其實明顯抄寫本身問題不大,問題在於份量同時間。如果小五黎講,每次只係抄約150,而且係星期四俾,星期一交,相信其實係可以接受的。

用戶要求終止服務

我仔小學都有抄書功課,可能一二段中文或常識,但真心抄完吾等於識......亦非常沉悶,長遠會減低小朋友學習興趣,得不償失.....

如果抄寫,我覺得不如我讀佢默,重可以練下寫字速度同溫下d字點寫......但都吾係溫書好方法⋯⋯

男爵府

little_monkey 發表於 19-3-5 08:07
同意/相信抄書有其原因。
不過的確每位小朋友都有不同情況/能力/長處。希望老師可以彈性處理(而非一刀切 ...

student centric 相信是教育的趨勢,但有考試在,好難唔著重 syllabus 。始終教育功能不只一個。

不過好同意老師彈性處理係關鍵。

男爵府

^—^ 發表於 19-3-5 08:21
我仔小學都有抄書功課,可能一二段中文或常識,但真心抄完吾等於識......亦非常沉悶,長遠會減低小朋友學習 ...

我小學個中文老師係有同我地得閒玩下遊戲,將段落不同句子玩拆開佢,有時未抄書前又會玩將段落部分句子朝開整亂佢,重新組合。

以前跟呢個老師學中文好開心

水晶宮

回覆 shannon_fky4186 的帖子

唔係完全無用,但消耗太多時間,同埋咁樣抄3次,學生哥都唔會用心抄跟住記實。
不如背默一兩句字,可能仲有效。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

阿仔小學好少抄寫,係都係默書前抄,不過因為都係默一段半段,所以唔多。

反而上咗中學抄多咗,仲要唔關學習事,中文老師話D女同學好嘈喎,全班罰抄校規X次。阿仔嗰班得幾個女仔,佢成日話老師明知係邊個嘈,點解唔係剩係罰佢地,自己明明好安靜,都要罰埋。不過次次都係佢抄完我先見到,所以冇出聲

用戶要求終止服務

shannon_fky4186 發表於 19-3-5 08:26
我小學個中文老師係有同我地得閒玩下遊戲,將段落不同句子玩拆開佢,有時未抄書前又會玩將段落部分句子朝 ...

你中文老師用啲活嘅方法你吸引小朋友學中文,小朋友有得玩會更加有興趣學習……

我小朋友比較少做妨間啲中文練習,考試前都會抽啲重組句子俾佢做下,但佢平日好鍾意睇書,好似金庸小說,歷史小說.....到考試溫下佢平日做嗰啲工作紙,中文成績都OK....

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我女小五~~~都有抄書~~~但只係抄默書個一,兩段~~~

首頁

尾頁

跳至