自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-7 11:26
家中只有1個煤氣爐用黎沖涼(供2個廁所)

工人姐姐房間沖涼用電熱水爐,所以唔關佢事(加上呢2個月無工人 ...

你係咪長著開關制,另一廁所只有平面制?煤氣CF話會嘥煤氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我5人的沖涼,絕少煲湯,只係炒下餸,每期約700,有一年冬天用熱水洗碗,煤氣費1700 而家轉用洗碗機

男爵府

工人姐姐房間沖涼用電熱水爐,所以唔關佢事(加上呢2個月無工人 ...

我上間屋已發現呢個問題,所以今次間屋全用電,連媒氣錶都叫佢拆走埋,我以前兩公婆淨沖涼都四百起跳

水晶宮

Teletrend 發表於 19-3-7 11:44
你係咪長著開關制,另一廁所只有平面制?煤氣CF話會嘥煤氣

我係咁,應該要點做?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

crystal媽咪 發表於 19-3-7 11:44
我見到你覆人哋話沖涼半個鐘,如果用花灑嚟講都算長時間喎!!
淨係沖涼真係貴,有冇浴缸? 轉浴缸慳番啲
...

我唔知個JM點睇到半個鐘

我明明無講過

有浴缸,但洗頭會唔方便

子爵府

bmuimami 發表於 19-3-7 11:46
我係咁,應該要點做?

有D人長期著了,off 咗佢,用先開

子爵府

塔羅迷 發表於 19-3-7 11:33
我都係咁上下
我地煮飯用電,剩係沖涼用煤氣,都要5-6百交一次費用。我地兩大兩小,重要有時啲小會係99到沖 ...

我都係煮飯用電, 沖涼煤氣, 4個人, 冇工人. 今期9百幾

公爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

留意爐温是否有調降至35度,可以慳番少許錢。
我叫定期上門檢查的師傅幫忙,從已設定的37度,調低至大約至35度,因為夏天冲涼37度太熱。
今期12月至2月,有開熱水洗碗加煲中藥,兩大一青年,天天煑飯,才需$280/月。

男爵府

煤氣好貴,改用電磁爐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-7 11:33
煮食全部電子

煤氣只係for沖涼

咁你貴好多, 我地煮埋飯都係咁上下錢, 加埋工人沖涼, 3大2小
放下自在

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-3-7 11:44

係喎

自己報+ 裝apps link email address, 個個月有email提你

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Strawberrys 發表於 19-3-7 11:47
留意爐温是否有調降至35度,可以慳番少許錢。
我叫定期上門檢查的師傅幫忙,從已設定的37度,調低至大約至3 ...

點set設計溫度?
放下自在

男爵府

你個媒氣只係For沖涼$500幾緊係貴啦。我娘家個陣3大1小連媒氣煮飯都係多你小小

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 19-3-7 11:33
煮食全部電子

煤氣只係for沖涼

me 2

大宅

我上一期交成800蚊,2個人只沖涼,冇煮飯,貴到痴線⋯

忍唔住打去煤氣公司,叫佢搵師傅同我check 唒熱水爐,煮食爐。結果話一切正常,後來CS話我知因爲我熱水爐13L, 用煤氣多, 無言了

男爵府

我今期煤氣$910 嚇左跳 都係咁用無特別慳或者浪費 之前一路600幾唔過700

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-7 11:46
我唔知個JM點睇到半個鐘

我明明無講過

sorry sorry,我睇八樓同埋之後你嘅回覆誤會咗。 沖涼用浴缸,淨係洗頭先用花灑應該平啲
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 19-3-7 11:51
點set設計溫度?

師傅拆開爐殼,用工具整某個位,自己不能調。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

象牙宮

Strawberrys 發表於 19-3-7 11:53
師傅拆開爐殼,用工具整某個位,自己不能調。

噢! thx
放下自在

象牙宮

tristawan 發表於 19-3-7 11:52
我上一期交成800蚊,2個人只沖涼,冇煮飯,貴到痴線⋯

忍唔住打去煤氣公司,叫佢搵師傅同我check 唒熱水爐 ...

係咪沖好耐?
放下自在

首頁

尾頁

跳至