自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

雖然佢係老人家,但係都係

子爵府

Heixsap 發表於 19-3-14 00:40
擺多幾次酒套現都唔錯喎

X2

公爵府

cattz288 發表於 19-3-14 07:34
基金應該係寫比到梅媽至身故, 無得繼續。。。仲有錢估計係捐晒去!

原來係咁

伯爵府

我吾明,梅姐無結婚,無兒無女,媽媽又甘大年紀,就算所有錢比唒媽媽用又有乜所謂?留返黎捐左去真係有必要嗎?

大宅

Sumyeema1 發表於 19-3-14 08:04
呢個又係犀利,88歲,我行我素。

佢地老人家最鍾意講「活得自在」
最幣係:我而家開始明

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jojo1234 發表於 19-3-14 11:00
我吾明,梅姐無結婚,無兒無女,媽媽又甘大年紀,就算所有錢比唒媽媽用又有乜所謂?留返黎捐左去真係有必要 ...

就係知道梅媽會比仔掘晒!之後無錢生會好慘, 所以唯有咁安排! 明顯亞梅太清楚佢地一家既問題
放下自在

侯爵府

TATEYAMA 發表於 19-3-14 03:42
都95歲,每年都撥款佢擺壽酒算把啦!
btw如果梅媽唔係度,阿悔D遺產變左梅媽遺產,咁梅媽照計寫平安紙會留 ...

會停發,人都走咗,無收款人。生前擁有嘅物業,錢財都可以俾個仔。基金就唔關佢事。

水晶宮

我吾明,梅姐無結婚,無兒無女,媽媽又甘大年紀,就算所有錢比唒媽媽用又有乜所謂?留返黎捐左去真係有必要 ...
每個人都有自己的意願..., 明顯梅姐目的是要供養母親 及 貢獻彿教, 她便透過基金去實行.

公爵府

就係知阿媽大使,阿哥狂使先行呢步,如果唔係梅媽晨早fing晒流落街頭!所以睇到佢地D消息其實我地旁人都覺唏噓!

水晶宮

TATEYAMA 發表於 19-3-14 03:42
都95歲,每年都撥款佢擺壽酒算把啦!
btw如果梅媽唔係度,阿悔D遺產變左梅媽遺產,咁梅媽照計寫平安紙會留 ...

不是咁的, 梅姐遺產早已全歸基金, 而基金管理人, 便按照梅姐定立的意願, 從基金支款 出糧給受益人(梅媽), 當梅媽終老..., 基金都繼續運作, 俾錢給其他受益人(e.g. 佛教), 基金是獨立存在, 不會變成梅媽的遺產.

呢個亦是梅媽, 在生前極力打官司, 希望從基金爭取得更多 的原因.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

佢真係好硬淨

大宅

2024年龍年勳章

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

是但啦,有幾可有95歲?阿梅系度都一定俾佢啦。

子爵府

虎到金來勳章

佢已經比好多老人家幸福, 梅姐走都記得安頓好佢既生活, 如果真係靠佢個仔? 何來今日既安穏, 做人要惜福

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

傻蛋蛋 發表於 19-3-14 13:56
佢已經比好多老人家幸福, 梅姐走都記得安頓好佢既生活, 如果真係靠佢個仔? 何來今日既安穏, 做人要惜福 ...

雖然世事無絕對,佢仔亦未必靠唔住。
無論點都好,佢已好有福份,應知足感恩

象牙宮

回覆樓主:

有排擺

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

啲錢畀晒阿媽冇所謂,佢嘅安排唔係一次過。
如果一次過畀晒佢,佢只會敗哂及比啲親生仔敗哂,瞓天橋底都唔得掂 淒涼到不得了。
個囡咁嘅安排係一番苦心,有一種愛,叫做太了解

子爵府

畀面勳章

你如果知道佢媽幾偏心,佢媽個仔係幾衰幾敗家,你自然乜嘢都會明白曬,仲會讚嘆阿梅好有先見之明

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Vin仔媽 發表於 19-3-14 00:03
無錯

伯爵府

戥佢開心!

首頁

尾頁

跳至