自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

學校 d 功課我會過濾下。而家好興網上功課,中英文咁,根本就係將 d 閱讀理解/grammar ex 擺上網然後叫你做多份。呢啲我唔會叫仔做。我仔學琴,學校有建議過不如學多樣樂團有嘅樂器,我都冇理。大佬,唔使練咩? 有時間我情願佢睇下卡通或者睇下書,漫畫好乜都好

複式洋房

lojo11 發表於 19-3-27 09:25
有幾可怕有時唔一定來自學校... 有時係家長的要求.. 我仔小一每日只用30-45分鐘做功課.. 其餘時間係玩... ...
聽完你講我心裡放心很多了。之前有香港家長叫我不要帶小孩回港,因為佢只会成為功課機器,聽到很怕。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

TWKo_FB 發表於 19-3-27 05:58
香港小孩子的學業壓力和小孩子的生活樂趣,可分享如何取得平衡點

要了解自己小朋友強弱地方,用岩既方法去教,必要時搵D專業既教,教得好就事半功倍

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 19-3-27 09:26
我仔小一
係學校做哂功課
返屋企睇電視

完全認同! 很高興香港的家長也不全是 Tiger parents.

子爵府

紫翹 發表於 19-3-27 09:10
同佢講work hard, play hard. 考試有盡力, 我都收貨. 我仔英文強, 數學都係精英班. 但中文真係麻麻, 唯 ...

Me too...大家的諗法和教法完全一樣!

侯爵府

TWKo_FB 發表於 19-3-27 09:26
怎樣可以知道哪些學校多功課或少功課。下年跟老公回留香港,離開香港廿五年了,不知点去找這些資料。

多謝 ...
選校主要睇家長期望十學生能力.

建議你問下香港的朋友/在教育王國慢慢研究

我小朋友講明不要“死做爛做"無謂功課...所以,我地都會睇佢需要.

子爵府

jackiemei 發表於 19-3-27 09:12
我自己就督促佢一定要上堂認真聽~咁先識做家課~每日完成家課就可以玩,最少半個鐘,再有時間就温書~9pm ...

真的要好好享受小一至小三的學校生活,小四至小六會忙好多,學嘅嘢深好多,功課做嘅時間長咗,真系會少咗玩嘅時間...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

香港小孩子的學業壓力和小孩子的生活樂趣,可分享如何取得平衡點

家長要學會接受,每個小朋友程度唔同,接收力也大不同,個個家長都想自己小朋友成績好,但又真係所有小朋友都做得到嗎?盡力而為就好了。而且拉緊的橡筋好易斷,做好了家課,每天也要讓他輕鬆吓。星期六日最好有得外出遊玩,興趣班應該是真興趣,而不應只是上補習班。我仔學校家課少,尚算每日可給他輕鬆時間,有些學校功課是排山倒海,都明白難做到平衡。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

高小並不可怕,中學讀多好多科先難搞...
要教佢好好分配時間.

複式洋房

199707100304 發表於 19-3-27 09:50
家長要學會接受,每個小朋友程度唔同,接收力也大不同,個個家長都想自己小朋友成績好,但又真係所有小朋 ...
可否知道你小學的名

子爵府

我個人覺得家長取向影響力最大

男爵府

尊重小朋友既想法,減少父母既幻想

珍珠宮

zitzai 發表於 19-3-27 09:32
學校 d 功課我會過濾下。而家好興網上功課,中英文咁,根本就係將 d 閱讀理解/grammar ex 擺上網然後叫你做 ...
我女未夠鐘讀書,想向你請教一下,網上功課如果吳做,會否比學校記欠交,或者比老師罰嫁?
同時如果小朋友吳想做實體功課,到時駁咀話"媽咪呀,網上果啲既然都吳洗做,不如依堆都吳好做啦",咁會否好頭痛?

謝謝解答

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

TWKo_FB 發表於 19-3-27 09:59
可否知道你小學的名

我住新界, 知道了都未必岩你小朋友啊!
如真的好想知, 或者你PM我吧~
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

真係睇個人能力,不過總會越來越進步。

我仔小一做功課,慢到豬咁,唔好話落街玩,睇下電視都唔得。家姐自己一個睇,佢就要繼續做。

今年小二,佢終於追到家姐速度,做完功課兩個可以抽1小時和我落街跑步做運動,我覺得好過睇卡通。佢地都認同,所以做功課會做得更快,一夠時間就吹我快d落街。

子爵府

第一步: 搞清家長自己既心態及定力

伯爵府

zitzai 發表於 19-3-27 09:32
學校 d 功課我會過濾下。而家好興網上功課,中英文咁,根本就係將 d 閱讀理解/grammar ex 擺上網然後叫你做 ...

我認同你,但我覺得我女最大問題係功課太多(樣樣都要交的),有時想帶佢落街發洩精力都做唔到,因為做功課+練琴+溫習,做完都差不多7點,明天仲要返學,所以唔可以夜瞓,咁你話點樣可以平衡生活?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

TWKo_FB 發表於 19-3-27 09:26
怎樣可以知道哪些學校多功課或少功課。下年跟老公回留香港,離開香港廿五年了,不知点去找這些資料。

多謝 ...

其實你要先知道自己將會住邊區先。全港咁多學校, 不能一覽無遺架。
我也是第1次做人父母, 冇人一開始就識哂, 除非佢本身都係教育界。
你先決定自己住邊度, 再從那區開始搜尋, 亦可上心儀學校網址參考吓。

功課, 即使是同一班的學生, 他們的COMMENT 也可以好唔同架! 有人覺得每日做8-10份, 輕而易舉, 有人覺得做5-6份已經好吃力。要視乎學生能力呢~現在學校網址, 都會SHOW到每班的每日功課, 你都可以望吓。不過咁, 幾多份同多唔多, 有時係唔掛勾架~ 因為要睇個份功課難唔難, 一份改正, 也可以算一份功課, 同樣一份作文300字, 又係一份功課。

每間小學每年都會有些開放日, 如果你有興趣可打去心儀學校度詢問吓, 夾岩時間可以去觀看, 唔多唔少都會對學校有些印象, 對佢地學校教學方針亦會有些了解。 始終揀學校, 好多時涉及家長個人喜好, 有些人鍾意佢近, 有些人鍾意學校夠谷 &派位好, 有些人鍾意學校校風或宗教.......各有不同原因。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

學習嘅時候要專心, 玩嘅時候要盡情

珍珠宮

你小朋友幾大?我有一位朋友前幾年美國回流返來,大仔讀英基小學,细女讀本地幼稚園,識下中文,但最後都是讀英基

首頁

尾頁

跳至