論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ChenLee 發表於 19-3-31 09:33
原來係咁㗎!?唔怪得知啦。

印傭斷約要跟同一agent , 但菲傭就唔太清楚。。所以僱主唔好再比人呃。

水晶宮

coffee2012 發表於 19-3-31 12:02

印傭斷約要跟同一agent , 但菲傭就唔太清楚。。所以僱主 ...

冇聽過炒工人一定要有 agent 跟 , 仲要印傭要同一agent?!

別墅

Bergamot1 發表於 19-3-31 09:48
回覆 ChenLee 的帖子

斷約嘅姐姐,我唔會俾多過20 kg行李。你嗰個仲要係做咗一個月,點解會有咁多行李?佢 ...

真係唔明白。可能好似上面JM咁講,姐姐同agent 分到機票錢,所以agent就出面同佢爭取多啲。唉。

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我最近個印返半日工就同我byebye, 要買機票俾佢。我都唔想買行李,但agent話最近有case, 有人無買行李,投訴到領事館。。。

所佢話佢幾多件行李黎,預幾多件行李走,唔駛買多,但不能唔買。

子爵府

pacific_cafehk 發表於 19-4-1 17:49
我最近個印返半日工就同我byebye, 要買機票俾佢。我都唔想買行李,但agent話最近有case, 有人無買行李,投 ...

你同agent 講,個工人返半日就bye bye, 你都可以向入境處訴工人,令工人冇得再係香港打工!

個工人做得半日,都仲好意思話個工人會去投訴!

別墅

pacific_cafehk 發表於 19-4-1 17:49
我最近個印返半日工就同我byebye, 要買機票俾佢。我都唔想買行李,但agent話最近有case, 有人無買行李,投 ...

半日!! 海外印定係香港完約印? 點解半日就走? agent 有冇做嘢幫忙? 定係agent同印傭夾埋?

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

細姐姐 發表於 19-4-1 18:27
你同agent 講,個工人返半日就bye bye, 你都可以向入境處訴工人,令工人冇得再係香港打工!

個工人做得半 ...

唉,工人痴起上黎,乜都做得出,我真係請到怕。

大宅

ChenLee 發表於 19-4-1 22:15
半日!! 海外印定係香港完約印? 點解半日就走? agent 有冇做嘢幫忙? 定係agent同印傭夾埋?
...

海外印。佢話頭痛頭暈流鼻血,唔適應,要返印醫病。帶佢睇埋醫生,俾佢休息埋一日半,都仲係咁要走,仲話之前試過流鼻血暈喺街到,寫埋辭職信要走。。。 之後就黑面做嘢,我頂唔順,同埋擔心到時要我俾返一個月先送得走佢 & 唔知佢有無暗病 ,最後如佢所願。

個agent我識嘅,氹,鬧都試過,好dd, 但都送佢返歸。。。走嗰日送返agent, 即刻正常返晒

別墅

pacific_cafehk 發表於 19-4-2 03:25

海外印。佢話頭痛頭暈流鼻血,唔適應,要返印醫病。 ...

海外印唔係要還半年債咩? 點解可以咁快走? 有冇名或者出生日期?

大宅

ChenLee 發表於 19-4-2 23:34
海外印唔係要還半年債咩? 點解可以咁快走? 有冇名或者出生日期?

佢係要還,仲要佢同我上一個相處良好的姐姐係同一間training school,人地印尼都知我地係好客,都問佢搞乜。

印嗰邊要還債,所以都迫佢鬧佢,要佢繼續,所以之後佢日日黑口黑面,bb喊完全唔理,兩隻扭到痴線都唔出黎幫手,夠膽一齊煮飯但同你講佢餓所以自己坐廚房食飯先,完全唔理d細路都未食飯,飯都唔裝俾小朋友。

做左幾日,我地定佢唔順,成全佢。

人名: Karti_ _

複式洋房

ChenLee 發表於 19-3-30 09:57
菲傭做一個月辭職,agent要我買30kg行李機票,要理佢嗎?

我都炒姐姐,agent話我一定要包行李比佢。我打去勞工處問,勞工處話無法例規定一定要比行李佢,但建議僱主要比,因為如果姐姐因爲行李問題走唔到,我地有責任再買機票比佢走。所以最後我都買左送走條廢物,仲要包兩程的行李。

複式洋房

cometingliu 發表於 19-3-30 10:30
淨係需要買張返到目的地嘅機票,可買廉航,合約無寫明要包行李

雖然合約無寫,但菲律賓領事館要求機票須有20kg行李,到時工人如果真係要,領事館會幫佢地出面,所以我建議你都係出埋俾佢

別墅

Kathycwn 發表於 19-4-3 15:47
我都炒姐姐,agent話我一定要包行李比佢。我打去勞工處問,勞工處話無法例規定一定要比行李佢,但建議僱主 ...

我都岩岩炒左個工人 如果買行李 照咁睇 佢係我屋企既野 三個29吋行李箱都未夠 咁要買幾多先夠 所以我決定唔買 ,而且佢要求我兩程機票都係比錢 我都諗緊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

半日, 仲要比行李??? 帶乜野走呀? 賊贓呀? 佢投訴領事館, 做得半日, 我投訴就真呢。

別墅

回覆 Kathycwn 的帖子

你個agent有冇話要幾多kg 行李?

別墅

回覆 乂心淡乂 的帖子

叫佢走之前寄晒返I屋企先啦。

大宅

乂心淡乂 發表於 19-4-4 12:39
我都岩岩炒左個工人 如果買行李 照咁睇 佢係我屋企既野 三個29吋行李箱都未夠 咁要買幾多先夠 所 ...

只俾20kg佢,理得佢幾多件行李丫,佢自己諗啦!但無餐食,無得改期改名。超級衰姐姐揀最平,又要轉機,又飛程時間唔靚又長嗰d得喇。

千萬唔好俾錢代機票,合約寫係包機票送佢走。而且你俾錢,佢可以拎錢唔上機再搵僱主/留港做黑工,剩袋。。。反正機票錢要俾,唔好益佢!

再衰d, 佢之後仲可以話你俾嘅錢係其他用途,另外再屈你機票。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-4-4 12:44
半日, 仲要比行李??? 帶乜野走呀? 賊贓呀? 佢投訴領事館, 做得半日, 我投訴就真呢。
...

佢黎時有1件手提1寄倉,我只俾minimum, 已經無人湊仔煩,費事再添煩。

大宅

ChenLee 發表於 19-4-4 23:05
回覆 Kathycwn 的帖子

你個agent有冇話要幾多kg 行李?

佢話工人幾多黎,幾多走。佢當初得一件嘅,你包返佢一件ok.

通常佢地唔會帶好多嘢黎。

水晶宮

pacific_cafehk 發表於 19-4-5 06:58
只俾20kg佢,理得佢幾多件行李丫,佢自己諗啦!但無餐食,無得改期改名。超級衰姐姐揀最平,又要轉機,又 ...

合約上不是用 "air ticket" 的字眼, 係用 "free passage", 即係可以係機票, 亦可以 係旅费, 包佢坐豪華遊輪返原居地都仲得呀!!!

首頁

尾頁

跳至